Linkuri accesibilitate

Belarus repatriază în cătușe o activistă pentru drepturile omului din Rusia


Ekaterina Ianșina, colaboratoarea organizației pentru drepturile omului Memorial
Ekaterina Ianșina, colaboratoarea organizației pentru drepturile omului Memorial

Un grup independent rus pentru drepturile omului afirmă că Belarusul a repatriat-o pe Ekaterina Ianșina, activistă și jurnalistă rusă reținută în timp ce observa procesul de la Minsk al membrilor cunoscutului Centru pentru drepturile omului Viasna (Primăvara), în loc să o elibereze, așa cum era de așteptat, după o condamnare la 15 zile de închisoare.

Organizația OVD-Info a declarat că Ianșina a contactat o rudă după ce a fost deportată pe un aeroport din Moscova.

Ianșina a cooperat în trecut cu grupul pentru drepturile omului Memorial, acum interzis de Rusia. Ea a fost reținută într-o sală de judecată din Minsk la 6 ianuarie și condamnată la 15 zile de închisoare pentru acuzații administrative de huliganism mărunt pentru că ar fi transmis în direct și ar fi făcut fotografii ale procedurilor împotriva a patru activiști Viasna (Primăvara), inclusiv a laureatului Premiului Nobel pentru Pace Ales Bialiațki.

Bialiațki și cei trei asociați ai săi sunt judecați pentru acuzații de contrabandă și evaziune fiscală pe care apărătorii drepturilor și guvernele occidentale le numesc represalii motivate politic din partea conducătorului autoritar de lungă durată, Alexandr Lukașenko.

Termenul de 15 zile de închisoare al lui Ianșina era programat să se încheie la 20 ianuarie, dar nu ea a fost eliberată din centrul de detenție din Minsk în care se afla. OVD-Info a precizat că, odată ajunsă în capitala rusă, ea a contactat o rudă. Autoritățile belaruse au păstrat toate bunurile confiscate de la Ianșina, a precizat acesta.

Grupul de apărare a drepturilor Front Line Defenders (FLD) afirmă că Ianșina este o apărătoare a drepturilor omului și jurnalistă care a lucrat din 2021 cu o publicație mediatică pentru drepturile avocaților și a început să colaboreze anul trecut cu Centrul pentru apărarea drepturilor omului Memorial.

Organizația Viasna a lui Bialiațki, Centrul pentru drepturile Omului Memorial, organizație interzisă, și Centrul pentru Libertăți Civile din Kiev, care a relatat presupusele atrocități de când trupele rusești au invadat orașul în februarie anul trecut, au primit împreună Premiul Nobel pentru Pace în octombrie.

Grupul Memorial, care a documentat mult timp crimele din epoca sovietică, dar a urmărit și abuzurile din epoca lui Putin, a fost etichetat de autoritățile ruse ca fiind o organizație „indezirabilă”.

Acuzații din organizația Viasna se află în arest în Belarus din iulie 2021 și riscă până la 12 ani de închisoare dacă vor fi condamnați.

Bialiațki și alți doi bărbați, alături de un al patrulea judecat în absență, sunt acuzați că au adus bani în țară pentru „activități ilegale și finanțarea Viasna”, cea mai mare organizație pentru apărare a drepturilor omului din fosta republică sovietică. Viasna este și una dintre principalele surse de informații privind detențiile și arestările politice.

Lukașenko pare din ce în ce mai supus în fața pretențiilor Moscovei de când a declanșat represiunea brutală după controversatele alegeri prezidențiale din 2020, în care a câștigat un al șaselea mandat prezidențial, nerecunoscut de opoziție și nici scena politică internațională.

El a fost acuzat și supus sancțiunilor și mai mult după ce a permis armatei ruse să folosească teritoriul belarus pentru a organiza invazia lor neprovocată la scară largă în Ucraina vecină din februarie.

XS
SM
MD
LG