Linkuri accesibilitate

Biden la G7: „Trebuie să stăm împreună!”


Joe Biden și Olaf Scholz la Schloss Elmau în Bavaria, 26 iunie 2022.
Joe Biden și Olaf Scholz la Schloss Elmau în Bavaria, 26 iunie 2022.

Președintele Statelor Unite Joe Biden i-a mulțumit cancelarului Germaniei Olaf Scholz pentru rolul său conducător în riposta la criza ucraineană, în cadrul unei întâlniri bilaterale înaintea summit-ului G7 care începe duminică la Schloss Elmau din Bavaria, și la care se vor discuta noi sancțiuni contra Rusiei și consecințele războiului din Ucraina.

Președintele rus Vladimir Putin se aștepta ca Occidentul să se divizeze, dar nu s-a întâmplat asta, și nici nu se va întâmpla, a spus Biden într-o conversație binedispusă cu Scholz, care găzduiește reuniunea la nivel înalt G7 într-o stațiune alpină din Bavaria.

„Putin a contat pe asta, că într-un fel sau altul NATO și G7 se vor diviza, dar nu ne-am divizat și nici nu o vom face”, a spus șeful administrației de la Washington.

Președintele american a reiterat un apel la unitatea Occidentului, spunându-i cancelarului german înainte de începerea summit-ului G7: „Trebuie să stăm împreună!”

Ceva mai devreme duminică, mai multe rachete despre care se presupune că au fost lansate de ruși au lovit capitala ucraineană Kiev și un alt oraș ucrainean. În urma acestui atac, șeful diplomației ucrainene Dmitri Kuleba a cerut de la summit-ul G7 „mai multe sancțiuni pentru Rusia și mai multe arme pentru Ucraina”.. El a postat pe Twitter imaginea unei fetițe de 7 ani scoasă teafără din ruinele unei clădiri avariate.

Președintele Biden a condamnat atacul de duminică, spunând că este o altă „barbarie” a rușilor.

Reuniunea la nivel înalt G7 din Germania este primul din două summit-uri cheie de săptămâna viitoare în contextul urgențelor globale în creștere, cu războiul lui Putin în Ucraina, criza alimentară și cea energetică pe primele locuri în agenda internațională.

XS
SM
MD
LG