Linkuri accesibilitate

Biserica face un pas înapoi și încearcă să-și dreagă imaginea prin neimplicarea politicienilor


Focul sacru în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim
Focul sacru în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim

După decizia ca la aducerea Focului Haric la Chișinău să nu participe decît clerul moldovean.

Spre deosebire de alți ani, niciun politician nu merge anul acesta la Ierusalim împreună cu delegația Mitropoliei Chișinăului pentru a aduce focul haric de Paște. Corespondenta Europei Libere s-a interesat care poate fi explicația.

Cercetătorul în subiecte de comunicare Victor Gotișan observă o ușoară distanțare a Bisericii față de politic pe parcursul ultimului an, oarecum pe contrasens cu practicile anterioare ale unor prelați ai Mitropoliei Moldovei supuse canonic Patriarhiei Rusiei, care nu au ezitat să se implice inclusiv în campanii electorale. Expertul presupune că ar fi vorba de o încercare de îmbunătățire a imaginii publice, iar sărbătorile pascale reprezintă un bun prilej pentru această operațiune.

Victor Gotişan
Victor Gotişan

„Poate fi un început. Biserica Ortodoxă din Moldova a înțeles că ea, de fapt, este folosită de politicieni în anumite situații și, respectiv, după aceea are doar de pierdut. Cred că Biserica face un pas înapoi și oarecum încearcă să-și dreagă imaginea prin neimplicarea politicienilor în treburile interne ale Bisericii, pentru că, până la urmă, aducerea focului haric este mai mult o chestie de intern a Bisericii.”

Atunci când a acceptat parteneriatul cu politicienii, reprezentanții Bisericii și-au făcut un mare deserviciu, constată Victor Gotișan, iar scăderea cotei de încredere în biserică vorbește de la sine - doar într-un an instituția bisericii a pierdut 10 puncte procentuale. Reproşul formulat cel mai frecvent în adresa Mitropoliei Moldovei este că a închis ochii, în special în perioada campaniilor electorale, la sprijinul deschis pe care unii preoţi l-au acordat pentru un candidat sau altul.

Preoții care nu au facut partizanat de campanie se simt oarecum nedreptăţiţi. Preotul Nicolae Jelihovschi din satul Sălcuța, Căușeni, este de părere că enoriașii nu fac distincția dintre Biserică și slujitorii ei.

„Hristos nu este împărțit între politicieni și ne-politicieni, între preoți și ne-preoți. El este al tuturor. Politica trebuie să fie aproape de popor, dar politicienii, ca persoane fizice, ca creștini, au dreptul să facă orice, ca orice creștin. Important este să nu implice Biserica în scopuri care nu țin de mântuirea omului. Nimeni nu face declarații de genul acesta că, uite, fac asta ca să implic Biserica în scopuri meschine. Unii poate simt asta, alții nu. Dacă vorbim de Sălcuța, noi suntem un pic mai departe de capitală și la noi lucrurile se văd mai senine, pentru că ne căutăm de treaba noastră.”

Comentatorul politic Nicolae Negru nu are prea multă încredere în gesturile recente de distanțare a reprezentanților Mitropoliei Moldovei de politicieni. Negru consideră că mai curând e o stare vremelnică ce ar fi motivată de incertitudinea de pe scena politică.

Nicolae Negru
Nicolae Negru

„Ar fi bine să fie o schimbare la față, ar fi bine să existe o detașare a Bisericii de politic, de politicieni, de guvernare, dar din păcate nu-i chiar așa. Ceea ce vedem noi, ceea ce ni se arată în față nu coincide cu ceea ce se întâmplă în culise. Biserica Ortodoxă se bucură, hai să spunem lucrurilor pe nume, de un anumit monopol în Republica Moldova și dacă o pui pe picior de egalitate, în condițiile în care ea se distanțează de stat, ea o să suporte consecințe mult mai neplăcute, de aceea ea se ține cu dinții de aceste relații și pur și simplu conjunctura politică de azi o determină într-un fel să-și modifice ușor comportamentul, nu văd eu ceva mai mult.”

Comentatorul Nicolae Negru este convins că relația de parteneriat de culise dintre politic și cultul majoritar ortodox va continua pentru că este reciproc avantajoasă, unii au nevoie de profit de imagine, alții de sprijin pentru a-și menține monopolul „credinței dominante”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG