Sondajele arată ca peste 70% din moldoveni au încredere în biserică. Credința enoriașilor în biserică rămâne neschimbată de mulți ani și este un motiv pentru politicieni să curteze clerul în anii electorali. Despre implicarea politicului în biserică și despre rolul religiei în societate un interviu cu Dumitru Noroc, conferențiar universitar, Om emerit, deputat în primul parlament.
Dumitru Noroc: „Biserica Ortodoxă joacă un rol foarte mare în educație. De educație răspunde școala, preotul. Noi, medicii, răspundem de altceva, de fizic, dar ei răspund de suflet, de moral. Să vă spun, când a venit perioada asta, ni s-a spus că nu este Dumnezeu, nu este nimic și generația asta este educată altfel decât știau cei bătrâni care se duceau la biserică, se iertau… Aceștia au fost învățați că nu este Dumnezeu, i-au înlocuit poruncile cu codul comunismului, cam tot aceleași porunci, dar spun una și fac cu totul alta. Vasăzică ne spun cum trebuie de făcut, dar minciuni, ne amăgesc și când omul devine matur, el vede că realitatea nu-i aceea ce ne-a învățat pe noi la școală, ci e cu totul altceva. Vreau să spun că în ’90 când a venit libertatea, eram flămânzi toți de religie și s-au început a face biserici. N-am avut popi, preoți n-am avut pregătiți.
Preoții în ’44 au dispărut, care au plecat în România, pe care i-au dus în Siberia, pe care i-au nimicit aici, pe care i-au deportat și s-au pierdut. Și am rămas fără preoți și fiind golul acesta în societate, au apărut preoți. Și vă dau o pildă: primul preot în satul meu era învățătorul de educație fizică. Vă dați seama?! Vasăzică a învățat „Tatăl nostru”, ritualurile de la botez, la cununie și la înmormântare și pe urmă el a început să introducă ale lui abateri de la canoane. Nu-i o regulă în chestia asta condusă de mitropolie, pe amândouă le am în vedere, nu numai una, dar amândouă când pregătesc preoții să le spună ce intră în ritualuri și nu trebuie să-i lăsăm din capul lor. Iată asta a adus la aceea că acum părintele vorbește una, iar el face alta.
Înainte oamenii nu citeau, nu erau ziare, nu era televizor și nu era radio și nu erau informați. Acum îl informează pe enoriaș că preotul bea, mănâncă de frupt, bate soția, îl arată cum l-a oprit poliția și el îi trimite în mama dracului și acum enoriașul se uită așa: dacă preotului i se poate, de ce mie nu mi se poate?”
Europa Liberă: Vreau o părere a Dvs. despre implicarea Bisericii în politică. Republica Moldova este un stat laic, Biserica este despărțită de stat. De ce s-au lăsat deschise ușile lăcașelor sfinte pentru politică și politicieni?
Dumitru Noroc: „Întrebarea e foarte interesantă. Pentru că vedeți cum a ieșit la noi, dacă n-am fost pregătiți bine de la început când am trecut la libertate, au apărut două mitropolii. Vasăzică societatea s-a dezbinat și luptă unul contra altuia. Și iată, fiecare mitropolie își alege enoriașii ei și îi pregătește și vrând-nevrând intră în politică. Și noi deja am trecut nu doar un scrutin și vedem cum se fac toate lucrurile acestea. Părintele în biserică trebuie să facă serviciul după ritual și nu trebuie să spună cine-i mai bun și cine-i mai rău. Dar noi știm ce a fost la alegerile prezidențiale: pe unul îl laudă, pe altul îl hulește și oamenii de-acum știți cum se uită la chestia asta că s-au implicat… Vreau să spun că nu numai în politică, dar au devenit mitropoliile acestea – și una, și alta, probabil – comerciale. Ele au întreprinderi, ele nu plătesc impozite. Când eram deputați, am primit o lege – ieșind la pensie, preotul primește și de la stat pensie, și de la mitropolie. Nu știm cât primește de acolo, dar țin minte că o serie de preoți s-au răsculat împotriva statului că prea puțină pensie li se dă de la stat.”
Europa Liberă: Ce câștigă concret politicianul care îl are alături pe preot?
Dumitru Noroc: „Votul nemeritat îl câștigă. Politicianul astăzi noi vedem ce politică face și cum merge și el vine acolo și spune una, dar face cu totul alta, iar oamenii noștri îs creduli și dacă îi mai dă acolo și ceva material, omul se duce și-l votează. Și el câștigă votul, câștigă votul nemeritat.”
Europa Liberă: Dvs., ca enoriaș, când mergeți în locașul sfânt și când acolo vine un politician, vă convinge că trebuie să vă dați votul pentru el?
Dumitru Noroc: „Pe mine nu mă convinge, dar poate nu toți politicienii ajung la dânșii, ajung numai o parte și acel care a venit îi câștigă votul.”
Europa Liberă: Dvs. când ați câștigat mandatul de deputat, pentru că ați fost și dvs. legiuitor, ați mers să faceți politică în biserică?
Dumitru Noroc: „Nu! Vai de mine, atunci bisericile încă ședeau, nici nu erau construite, nici nu erau reparate. Ei făceau slujba prin subsoluri, pe la case…”
Europa Liberă: Dar v-ați gândit să mergeți într-o biserică?
Dumitru Noroc: „Niciodată nu m-am gândit, pentru că încalci canoanele bisericești. Cu politica trebuie să se ocupe oamenii politici, partidele să hotărască problemele; biserica are enoriași, are canoanele bisericești și trebuie să se ocupe cu educația, pentru că toate religiile, oricare ar fi, educă numai de bine: și catolicii, și budiștii ș.a. Nu scrie nimeni că să iei și să ucizi pe cineva sau să spui minciuni. Vasăzică au acele zece porunci; în alte forme, dar toți le au. Mai ales la tineret, la școală ș.a.m.d. preot trebuie să fie. Noi când învățam în clasa a treia la români, noi aveam ora religiei și venea preotul și ne povestea cum trebuie să ne purtăm pe stradă, cum trebuie să ne salutăm, cum trebuie să mergem la biserică, ce trebuie să facem. El ne pregătea pe noi altfel. Și iaca acesta-i lucrul lui. El n-are ce se băga în politică, că politica noi știm cum e. Ea-i murdară, dar preotul trebuie să fie curat, ca să-l creadă enoriașii. Și dacă spun la noi că 90 la sută cred în religie, vreau să vă spun că numai 15-20% umblă la biserică, dar ceilalți cred, dar nu se duc.”
Europa Liberă: Cum vă explicați că tot mai puțină lume trece pragul bisericii?
Noi avem sfinți la Mitropolia Basarabiei, avem sfinți la Mitropolia Moldovei, o grămadă de sfinți, o grămadă de sărbători, suntem o țară care avem cele mai multe sărbători religioase pe cap de locuitor și pe vechi, și pe nou...
Dumitru Noroc: „Pentru că omul vede că preotul spune una, dar face alta. Cu toate că există așa o zicală: „Nu fă ce face preotul, dar fă ce spune preotul”, dar ei văd ce face și văd ce spune și mănâncă și ei de frupt, își bat soțiile… „Dacă părintelui i se poate, de ce mie nu mi se poate”? Avem cazuri de acestea foarte multe, doar că nu se vorbește despre toate. De aceea oamenii se uită… Ian uitați-vă ce se întâmplă cu înmormântările. Îi Doamne ferește. Te rogi la Dumnezeu să trăiești veșnic, să nu-i pui pe ai tăi la cheltuială. Și de unde se începe? De la biserică! Înainte erau sfeșnice, fiecare aprindea câte o lumânare și punea acolo, acum nu… Am fost la multe înmormântări și la mine în sat; a apărut pe sicriu o ramă cu vreo 50 de găurele unde trebuie să pui 150 de lumânări și te pune să iei lumânări de la dânsul de acolo. Și omul când se uită, dacă trebuie 150 de lumânări să pună acolo și la sfeșnice, și una, și alta – cheltuieli îs foarte multe. Astfel pierdem enoriașii, se duc de la credință. Și asta-i dureros, pentru că omul trebuie să aibă credință, omul trebuie să se țină de cele zece porunci, să facă bine, să nu facă rău. Iaca aista nouă ne trebuie în societate, aista ne trebuie om. Și trebuie să se gândească și o mitropolie, și alta, că noi avem sfinți la Mitropolia Basarabiei, avem sfinți la Mitropolia Moldovei, o grămadă de sfinți, o grămadă de sărbători, suntem o țară care avem cele mai multe sărbători religioase pe cap de locuitor și pe vechi, și pe nou. Și când intră în sărbătorile acestea, apoi vai de capul lor.”
Europa Liberă: Șansa ca cele două mitropolii să devină una?
Dumitru Noroc: „Eu socot că pentru a împăca societatea, că noi vorbim că suntem dezbinați – dar suntem tare dezbinați, e prăpastie, e jale! – trebuie să se adune amândouă și iaca aici cu guvernul (nu numai la alegeri să lucreze cu guvernul, dar aici) trebuie să decidă ce-i de făcut cu societatea. Și să le spună și celor de la Moscova, și celor de la București: „Oameni buni, suntem noi o republică aici, la răscrucea neplăcerilor pe lumea asta, aici au fost războaie, aici noi suntem în toiul…”.
Europa Liberă: La intersecția relelor?
Dumitru Noroc: „Da. Și de aceea ei trebuie să se așeze și să spună așa: „Dați-ne voie să ne facem noi autocefala noastră biserică. Și ne unim și facem fie pe vechi, fie pe nou”. Și oamenii o să asculte toată chestia asta și atunci deja se poate de împăcat societatea.”