Linkuri accesibilitate

Biserica Ortodoxă Română - în apărarea preoților care trec la Mitropolia Basarabiei | Licitația de la Aeroportul Chișinău - relansată


Licitația relansată pentru chiria spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău va avea loc pe 29 martie.
Licitația relansată pentru chiria spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău va avea loc pe 29 martie.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineață de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a venit cu o declarație în contextul în care unii preoți ce trec de la Mitropolia Moldovei, subordonată canonic Patriarhiei ruse, la Mitropolia Basarabiei sunt opriți de la oficierea sfintelor liturghii de Mitropolitul Vladimir. Agenția de presă IPN transmite că potrivit Sinodului, „toți clericii ortodocși români și păstoriții lor din R. Moldova care revin la Mitropolia Basarabiei sunt clerici canonici și credincioși binecuvântați, iar orice sancțiune disciplinară îndreptată împotriva lor pe motivul apartenenței lor la Biserica Ortodoxă Română este considerată nulă și neavenită”.
  • Licitația pentru chiria spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a fost relansată. Acestea vor fi date în locațiune pentru trei ani. Companiile interesate vor putea depune ofertele în perioada 11-25 martie, scriu jurnaliștii de la newsmaker.md, făcând trimitere la un comunicat de presă al aerogării. Cererile vor fi examinate din 26 până pe 28 martie, iar licitația va avea loc pe 29 martie. Agenția Proprietăți Publice a anunțat relansarea licitației pe 20 februarie, după ce la prima licitație au participat doar două companii: Lagardere și LeBridge.
  • După ce la 3 ianuarie curent, șeful Direcției asistență medicală și socială a municipiului Chișinău, Vladimir Bolocan, a semnat un ordin care prevede că toți asistenții personali care sunt la pensie vor fi concediați, iar restul vor fi plătiți doar pentru jumătate de normă, subiectul dat va fi discutat în Parlament, în această săptămână. Vladimir Bolocan nu a oferit detalii despre soluția identificată de Primăria Chișinău, însă viceprimarul Ilie Ceban a declarat că din impas se va ieși doar după alocarea banilor necesari, scrie jurnal.md.
  • Jurnaliștii de la Ziarul de Gardă transmit că procurorii anticorupție și ofițerii Centrului Național Anticorupție au efectuat pe 4 martie treisprezece percheziții într-un dosar privind eliberarea autorizațiilor de mediu. Oamenii legii spun că sunt vizați șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului Bălți și alte trei persoane. Aceștia sunt suspectați că ar fi eliberat unor agenți economici autorizații de mediu contra unor sume de bani, care variau de la cinci mii, la 50 de mii de lei.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, cele mai multe vizualizări a înregistrat un reportaj realizat de TV Nord, despre un bărbat din satul Lipovanca, raionul Sîngerei, care caută dreptatea, după ce mormântul soției sale a fost profanat de persoane necunoscute.
  • Pe Instagram, de interes din partea internauților s-a bucurat știrea jurnaliștilor de la TV8, care au scris că Primăria Chișinău a împrumutat circa un miliard și jumătate de lei în patru ani.

XS
SM
MD
LG