Linkuri accesibilitate

Blinken declară Europei Libere că SUA au în vedere asistență militară „suplimentară” pentru Ucraina


Antony Blinken
Antony Blinken

KIEV -- Secretarul de stat al Statelor Unite, Antony Blinken, a spus că Statele Unite iau în considerare cererea Ucrainei de asistență militară „suplimentară” pentru a ajuta la respingerea agresiunii Kremlinului, în urma unei masive desfășurări de forțe rusești la granița comună.

Kievul a cerut sisteme antiaeriene americane și tehnologie anti-sniper, ca și o posibilă amplasare de rachete Patriot în Ucraina.

Blinken a declarat Europei Libere la 6 mai, într-un interviu acordat la Kiev, unde s-a întâlnit cu liderii Ucrainei, inclusiv președintele Volodimir Zelenski, că Pentagonul „analizează ce asistență suplimentară – în afară de foarte semnificativa asistență pe care deja am oferit-o, inclusiv sub formă de dotări – ar fi utilă Ucrainei în situația actuală. Este un proces de analiză foarte activ”.

Statele Unite au furnizat Ucrainei aproape 5 miliarde de dolari în ajutoare financiare, umanitar și militare – inclusiv arme letale anti-tanc – începând din 2014, când Rusia a anexat Crimeea și a luat partea separatiștilor din două provincii estice, declanșând un război care a ucis până acum peste 13.000 de oameni.

Prima vizită făcută de Blinken la Kiev de când a fost numit de președintele Joe Biden la conducerea Departamentului de Stat vine la doar câteva săptămâni după ce Rusia a desfășurat peste 100.000 de militari în apropierea graniței cu Ucraina, în ceea ce Statele Unite au numit un act de intimidare.

Rusia și-a retras de atunci o parte din trupe și echipamente, dar nu totul, ceea ce ar reprezenta o amenințare serioasă și urgentă la adresa Ucrainei, a spus Blinken.

„Rusia are capacitatea de a recurge în regim de urgență la noi acțiuni agresive, așa că suntem foarte vigilenți în această privință... și ne asigurăm că ajutăm Ucraina să aibă mijloace să se apere”, a spus Blinken în interviul cu Europa Liberă.

Ucraina a făcut apel la Statele Unite să amenințe cu excluderea băncilor rusești din sistemul bancar SWIFT, ca măsură de descurajare a agresiunii Kremlinului.

Unii analiști spun că excluderea din SWIFT, care asigură comunicarea sigură și rapidă între instituțiile financiare, ar constitui o lovitură considerabilă pentru economia rusă.

Blinken a spus că Statele Unite „vor lua în considerare toate opțiunile” pentru a descuraja agresiunea Kremlinului împotriva Ucrainei, dar nu a dorit că comenteze nemijlocit asupra posibilității aplicării acestei măsuri.

Șeful diplomației americane a reiterat mesajul administrației Biden că Statele Unite nu doresc escaladarea tensiunilor cu Rusia.

El a spus, totuși, că Statele Unite nu acceptă conceptul „sferelor de influență” și vor răspunde la orice agresiune a Kremlinului care amenință interesele Washingtonului și ale partenerilor săi.

„Dacă permitem ca aceste principii (ale respingerii sferelor de influență) să fie violate fără pedeapsă, asta ar transmite un mesaj, și nu numai Rusiei. Va trimite un mesaj și către alte părți ale lumii, că asemenea reguli nu contează și că țările se pot comporta cum vor”, a spus el.

Blinken a spus că asta ar fi „o rețetă pentru un sistem internațional care se dezintegrează”.

Luna trecută, Statele Unite și Uniunea Europeană au căutat să transmită un mesaj global privind poziția lor privind drepturile omului și democrația anunțând sancțiuni coordonate împotriva oficialilor ruși în legătură cu întemnițarea opozantului anti-Kremlin Alexei Navalnîi.

Mai înainte, o serie de indivizi și companii ruse au primit sancțiuni pentru presupusa otrăvire a lui Navalnîi, dar și pentru atacuri cibernetice asupra unor agenții guvernamentale americane.

Acele presupuse acțiuni au mărit și mai mult tensiunile în relațiile dintre Rusia și occident, despre care mulți spun că de când cu agresiunea rusă împotriva Ucrainei se află la nivele apropiate sau chiar identice cu perioadele cele mai problematice ale războiului rece.

Rusia a continuat să îi persecute pe Navalnîi și pe colaboratorii lui chiar și după întemnițarea lui, încercând să-i închidă rețeaua care a publicat investigații jurnalistice asupra corupției din rândul conducătorilor Rusiei.

În interviul cu EL, Blinken a condamnat presiunile crescânde ale Rusiei asupra presei independente, inclusiv asupra EL, spunând că vede în ele o dovadă a slăbiciunii Kremlinului.

„Cred că țările care resping libertatea presei sunt țări care nu au prea multă încredere în ele înseși sau în sistemele lor. Cum poți să te temi de informarea oamenilor și de posibilitatea tragerii la răspundere a liderilor?” s-a întrebat, retoric, Blinken.

XS
SM
MD
LG