Linkuri accesibilitate

Blocul ACUM va prezenta presupusele încălcări electorale la Curtea Constituțională


O secţie de votare din Chişinău
O secţie de votare din Chişinău

Incidentele se referă la coruperea alegătorilor, transportarea organizată a acestora, nereguli în listele electorale şi folosirea de resurse administrative.

Blocul electoral ACUM, clasat pe locul al treilea la alegerile parlamentare de la 24 februarie, a organizat marți o conferință de presă la Chişinău ca să-și repete și detalieze criticile la adresa felului cum s-a desfășurat scrutinul. Într-un raport care include mai multe pretinse fraude electorale ce ar fi influențat decisiv rezultatele scrutinului, blocul ACUM constată că alegerile nu au fost nici libere şi nici corecte. Raportul urmează a fi transmis Curţii Constituţionale înainte ca aceasta să confirme sau să infirme legalitatea alegerilor parlamentare.

Blocul ACUM va prezenta presupusele încălcări electorale la Curtea Constituțională
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:59 0:00
Link direct


Blocul ACUM va cere Curţii Constituţionale să invalideze rezultatele în cele două circumscripţii uninominale arondate regiunii transnistrene, despre care ACUM spune – un lucru confirmat şi de observatorii Promo-LEX - că în ele au votat alegători aduşi în mod organizat şi plătit la secţiile de votare. Totodată, ACUM solicita invalidarea alegerilor în circumscripțiile din Nisporeni şi Orhei câștigate de liderul PD, Vlad Plahotniuc, şi, respectiv, Ilan Şor, urmare a mituirii sistematice a alegătorilor, afirmă cei de la ACUM. La fel, Curtea ar trebui să invalideze rezultatele din circumscripţia Râşcani din nord, pentru că acolo candidatul blocului ACUM a fost exclus din cursă cu doar o zi înainte de alegeri.

Anterior, PSRM şi PD au contestat şi ele rezultatele în câteva circumscripţii, socialiştii - în şase, unde rezultatele au fost obținute „pe muchie de cuțit” cu diferență de câteva zeci de voturi, iar democraţii au contestat, între altele, alegerile în circumscripțiile câştigate de Andrei Năstase şi Liviu Vovc de la blocul ACUM. Spre deosebire însă de PSRM şi PD care le-au contestat în instanţele de judecată, blocul ACUM şi-a îndreptat demersul direct Curţii Constituţionale, explicând că nu ar exista proceduri juridice care să poată conduce la soluţii adecvate obţinute în instanţele de fond.

Blocul ACUM spune că a identificat doar în ziua votului peste 1.500 de incidente, cu 400 mai multe decât a semnalat rețeaua națională de observatori a Asociației Promo-LEX. Incidentele se referă, între altele, la coruperea alegătorilor, transportarea organizată a acestora, nereguli în listele electorale şi folosirea de resurse administrative.

Încălcări în mare parte similare se regăsesc şi în rapoartele preliminare ale observatorilor internaționali, inclusiv ale OSCE. Numai că în timp ce OSCE a concluzionat că scrutinul a fost în mare parte liber şi corect, poziția blocului ACUM e diametral opusă.

Ca să fi fost libere aceste alegeri, fiecare cetăţean ar fi trebuit să aibă posibilitate să voteze, a explicat juristul PAS, Sergiu Litvinenco:

Sergiu Litvinenco
Sergiu Litvinenco

„Contrar acestui concept, am avut situaţia în care sute de mii de cetăţeni nu au putut să voteze întrucât au avut paşapoarte cu termen de valabilitate expirat, de asemenea cetăţenilor noştri care se află în afara ţării nu li s-a permis să voteze cu buletinul de identitate. Al treilea element care conduce la concluzia că alegerile nu au fost libere este lipsa secţiilor de votare în foarte multe oraşe, state mai ales în contextul în care cetăţenii care locuiesc acolo s-au înregistrat prealabil.”

Alte câteva motive enumerate de Sergiu Litvinenco în sprijinul ideii că alegerile nu pot fi considerate corecte sunt că opoziția a fost hărţuită pe toată perioada electorală, niciun concurent nu a fost sancționat pentru oferirea de pomeni electorale, iar trei partide care au intrat în Parlament au folosit bani în campania electorală pe care nu i-au raportat la CEC.

Blocul ACUM mai invocă schimbarea regulilor de joc în timpul jocului, avându-se în vedere convocarea în ziua alegerile a unui referendum confuz şi fără consecințe juridice, precum şi permiterea agitaţiei electorale în ziua alegerilor, ceea ce, după părerea lui Litvinenco, a legalizat folosirea resurselor administrative şi coruperea alegătorilor. El mai afirmă că blocul ACUM a depus zeci de contestaţii la CEC prin care a cerut sancţionarea, în special a PD, pentru utilizarea masivă şi abuzivă a resurselor administrative, însă contestațiile ar fi fost ignorate.

„Resursele administrative au fost folosite în timpul campaniei electorale când tot aparatul de stat, funcţionari publici, primari, secretari de stat mergeau în teritoriu cu liderii PD pentru a face agitaţie electorală şi vorbim despre ziua alegerilor nemijlocit atunci când funcţionari publici mai ales din localităţile rurale făceau aşa-numitele coridoare prin care oamenii treceau şi mergeau spre secţiile de votare. În timp ce mergeau ei erau practic impuși să voteze PD.”

Anterior democrații au respins acuzațiile că ar fi folosit resurse administrative în campanie. Iar ieri purtătorul de cuvânt al PD, Vitalie Gămurari, a repetat la o emisiune de la TVR Moldova că încălcările în procesul electoral nu au influențat rezultatele scrutinului.

„Nu este nimic nou când partidele de opoziţie încearcă să aducă acuzaţii partidului de guvernământ sau când în anumite circumscripţii sunt careva abateri nesemnificative care în principiu nu pot schimba rezultatul scrutinului.”

Vitalie Gămurari a mai spus că decizia de a interzice cetăţenilor din diaspora să voteze în baza buletinului sau a paşaportului expirat este una corectă şi că în anterioarele scrutine acest lucru a fost posibil urmare a unor decizii populiste.

XS
SM
MD
LG