Pentru prima dată de la alegerile parlamentare din februarie, lidera socialiștilor Zinaida Greceanîi s-a întâlnit astăzi cu liderii Blocului ACUM, Andrei Năstase și Maia Sandu, pentru a negocia un aranjament de ieșire din blocajul postelectoral. Socialiștii pro-ruși, care au câștigat în februarie cele mai multe mandate, au promis public că vor negocia o alianță doar cu Blocul pro-european ACUM, clasat pe locul trei, neglijând deocamdată invitațiile primite de la Partidul Democrat, încă la putere. Dar întâlnirea de astăzi, catalizată de vizitele la Chișinău ale unor emisari de la Washington, Bruxelles și Moscova, s-a încheiat fără vreo înțelegere, Greceanîi ironizând în public partenerii de dialog.
Discuţiile de ieri cu cei trei emisari par să fi produs o mică schimbare în poziţia socialiştilor. Dacă anterior această formaţiune insista că e nevoie neapărat de o coaliţie după toate regulile şi că se va prezenta la tratative doar atunci când şi Blocul ACUM va cădea de acord s-o negocieze, acum socialiştii par hotărâţi să accepte formula propusă de la bun început de Bloc, adică o colaborare conjuncturală, de scurtă durată, care doar să pregătească terenul pentru noi alegeri. Tocmai o astfel de formulă sugera că ar fi potrivită ieri şi Dmitri Kozak, vicepremierul rus aflat în vizită la Chişinău, în scurta sa apariţie publică alături de preşedintele Igor Dodon.
Cu ce nu sunt de acord socialiştii e ca Blocului să-i revină şi funcţia de premier şi cea de speaker, pe durata cât va funcţiona înţelegerea provizorie între cele două formaţiuni.
„Vă daţi seama că noi, ca o forţă politică pentru care au votat cei mai mulţi cetăţeni... nu se poate întâmpla lucrul acesta. Într-o ţară parlamentară, cei care au acumulat mai multe voturi e normal că am propus ca funcţia de speaker să fie din partea fracţiunii socialiştilor. Şi o să insistăm în continuare”, a explicat Zinaida Grecianîi, la capătul tratativelor de azi.
Iar în timp ce Blocul ACUM spune că ar avea nevoie de poziţia de speaker doar pentru o primă etapă, până se votează pachetul său „de dezoligarhizare”, şi insistă că aceasta ar fi „garanția adoptării acestui pachet de legi”, o frază aruncată de lidera socialiştilor astăzi, după două întrevederi cu cei din ACUM, ar sugera altceva: aparenta inflexibilitate ar avea la origini lipsa consensului din interiorul Blocului:
„Ei au mers să se consulte cu fracţiunile lor, care sunt două, sau poate 26… Eu fac glume pe seama asta”, a spus Zinaida Grecianîi.
„Să se ducă să se mai gândească. Noi nu avem ce ne gândi, pentru că noi avem poziţia Consiliului republican şi noi suntem o fracţiune unică, nu suntem două sau mai multe”, a conchis Grecianîi.
Oferta cu care Blocul ACUM a mers aşadar, astăzi, la tratative este aproape identică cu cea făcută publică de această formaţiune în urmă cu aproape trei luni: un Guvern minoritar în frunte cu lidera PAS, Maia Sandu, un pachet de legi numit „de dezoligarhizare”, inclusiv una pentru renunţarea la mixt şi revenirea la sistemul electoral proporţional, şi Andrei Năstase - speaker, cu remarca că „până votarea pachetului respectiv se produce în Parlament”.
Dmitri Kozak, care şi-a continuat şi astăzi vizita la Chişinău, nu a mai făcut vreo declaraţie, chiar dacă gazda sa, preşedintele Igor Dodon, promitea ieri că va mai exista o conferinţă de presă.
Tot ieri, Dodon spunea că ar mai fi maxim cinci zile pentru atingerea unei înţelegeri între partidele parlamentare, după care ar interveni nevoia să dizolve Parlamentul. Totuşi, Curtea Constituţională nu a răspuns deocamdată sesizării sale privind data exactă a dizolvării Parlamentului, ceea ce înseamnă că controversa privind data limită ar putea fi soluţionată de Curte şi prin întinderea termenului până pe 21 iunie, când se împlinesc trei luni de la prima şedinţa de constituire a actualului legislativ.