Linkuri accesibilitate

Siegfried Mureșan: „O guvernare între un partid proeuropean și unul care nu este proeuropean riscă să devină o frână pentru țară”


Siegfried Mureșan în studioul Europei Libere de la Chișinău
Siegfried Mureșan în studioul Europei Libere de la Chișinău

O discuție despre realitățile politice de la Chișinău în viziunea eurodeputatului Siegfried Mureșan .

Partidul Național Liberal din România își lansează duminică, 21 aprilie, la Chișinău campania pentru alegerile europarlamentare, sub lozinca „E timpul Basarabiei alături de România în primul rând”. Aflat la Chișinău cu această ocazie, europarlamentarul Siegfried Mureșan declară pentru Europa Liberă cum vede ieșirea din blocajul politic în care s-a pomenit Republica Moldova, cum se vede situația la Bruxelles, dar și care sunt șansele pentru o eventuală Unire.

Un interviu cu europarlamentarul Siegfried Mureșan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:16:17 0:00
Link direct


Europa Liberă: Tocmai ați încheiat un mandat de europarlamentar și vă mai doriți unul. În acești ani de când ați mers la Bruxelles, ați făcut multe drumuri și la Chișinău. Cum a fost și cum este Republica Moldova și situația de aici? Cum o vedeți?

Siegfried Mureșan: „Eu mi-am stabilit din chiar prima zi de mandat în Parlamentul European Republica Moldova drept prioritate. Ca atare am decis să devin membru în Delegația Parlamentului European cu Republica Moldova, nu în Delegația Parlamentului European cu Statele Unite, cu Japonia, cu Australia, cu India, cu o mare putere sau cu vreo destinație exotică. Am spus: «Nu! Eu mă voi ocupa de Republica Moldova.» Și cred că au rămas o serie de lucruri concrete, după primul meu mandat în Parlamentul European, pe care am reușit să le obținem. În primul rând, pe fonduri europene Republica Moldova are alocate pentru perioada 2014-2020, de la Uniunea Europeană, 746 de milioane de euro fonduri europene și în fiecare an am reușit să sporim un pic banii alocați inițial.

Siegfried Mureșan la Europa Liberă
Siegfried Mureșan la Europa Liberă

În anul 2018, anul în care eu am fost raportor general, negociator-șef pentru tot bugetul Uniunii Europene, am reușit să alocăm pentru Republica Moldova, pentru proiecte concrete, 50 de milioane de euro față de 33 în anul dinainte. Din banii care au venit din 2014 în Republica Moldova s-au reabilitat 700 km de drumuri, a fost trasă apa în 15.700 de gospodării, s-au pus instalații moderne de încălzire pe biomasă în 225 de școli și grădinițe, 1.000 de studenți din Republica Moldova au studiat în țări din Uniunea Europeană. Deci s-au făcut lucruri concrete pentru oameni, indiscutabil au venit fonduri europene concrete pentru oameni, viața oamenilor s-a schimbat în bine, dar e clar că situația politică în Republica Moldova în anul 2019 nu este ideală.”

Europa Liberă: Pe cât de mult ați sprijinit Republica Moldova, pe atât de mult ați și criticat guvernarea de la Chișinău. Critica asta e constructivă, de ce s-au supărat autoritățile statului inclusiv pe Dvs.?

Siegfried Mureșan: „Adevărul este următorul: situația din Republica Moldova este identică cu situația din România și anume, trebuie să facem o distincție clară între cetățenii Republicii Moldova și Guvernul Republicii Moldova. La fel este și la noi, în România. Oamenii în România vor valori europene, vor justiție, vor dreptate, ies de doi ani de zile în stradă pentru a-și cere drepturile, pentru a cere bună guvernare și ies în stradă cu drapelul Uniunii Europene. Și Uniunea Europeană vede acest lucru și spune un mare bravo! pentru poporul român; Uniunea Europeană vede și Guvernul de la București, un Guvern care slăbește legislația, încearcă să afecteze combaterea corupției și până una-alta este un infractor condamnat la conducerea principalului partid de guvernare din România, este și președintele Camerei Deputaților.

Dacă modifici legislația electorală încontra angajamentelor europene, e clar că Europa pierde încrederea în tine...

Și Europa face distincția foarte clară între poporul român și politicienii pe care avem ghinionul să-i avem în momentul de față la conducerea României și aceeași este situația și în Republica Moldova în ceea ce privește Guvernul. Fiindcă m-ați întrebat direct, vă răspund direct: toată Europa evaluează acest Guvern în funcție de rezultate și în funcție de respectarea propriilor angajamente. Și vă spun un singur lucru: dacă modifici legislația electorală încontra angajamentelor europene, e clar că îți pierzi fața în Europa și Europa pierde încrederea în tine.”

Europa Liberă: Demnitarii de la Chișinău v-au reproșat că ați fi mai degrabă de partea opoziției proeuropene, ACUM a ajuns și în Parlamentul Republicii Moldova. Se fac jocuri în culise acolo, la Bruxelles?

Siegfried Mureșan: „Nu. Adevărul este următorul: politica europeană este mult mai transparentă decât politica din Republica Moldova sau decât politica din România. Poziționările mele au fost întotdeauna clare, și anume: m-am întâlnit cu oamenii și am ascultat ce au avut oamenii de spus și oamenii au spus: «Vrem să mergem spre Europa, vrem ajutor din Europa, vrem să ne ajutați să răzbim în lupta cu politicienii pe care îi avem aici la guvernare». Același lucru spun oamenii și în România: «Vrem sprijin de la Uniunea Europeană, dar vrem ca acest sprijin să vină pe reguli clare, pe condiționalități clare, pentru ca banii să ajungă la oameni și beneficiile să ajungă la oameni.»”

Europa Liberă: Unde au greșit guvernanții?

Siegfried Mureșan: „Și-au încălcat cuvântul. Asta a fost marea lor greșeală și în Europa încrederea o câștigi greu și o pierzi ușor. V-am spus foarte clar: modificarea legislației electorale e o chestiune care a șocat Europa, mai mult decât atât, încontra avizului Comisiei de la Veneția și a experților. Mai mult decât atât, Europa a fost șocată de nerecunoașterea alegerilor de la Chișinău. Vă spun sincer că în anul 2017, când am discutat să alocăm Republicii Moldova în plus 100 de milioane de euro asistență macrofinanciară, am scris printre precondiții respectarea standardelor democratice, alegeri libere, sistem pluripartinic. A fost trecut printre precondiții și a fost scris cu mâna mea în Comisia pentru Bugete a Parlamentului European, dar vă spun că atunci nici eu nu am crezut și nici ceilalți din Parlamentul European nu au crezut că situația va degenera într-atât încât aceste precondiții să nu fie îndeplinite. Ele au fost mai mult o măsură de siguranță, o centură de siguranță și iată că situația în care am ajuns s-a dovedit a fi mult mai gravă.”

Europa Liberă: Cum ar trebui să negocieze noul Guvern de la Chișinău care se va crea sau poate nu se va crea, se va ajunge la anticipate, cu Bruxelles-ul ca să vină această asistență macrofinanciară de 100 de milioane de euro?

Siegfried Mureșan: „Păi, în primul rând, trebuie să știți că această asistență macrofinanciară a fost aprobată în septembrie 2017 și este la dispoziția Republicii Moldova timp de doi ani de zile. Și noi am spus că banii vrem să ajungă cât mai repede, dar acești bani nu sunt la infinit blocați în conturile Uniunii Europene, ei se află în conturile Uniunii Europene pentru Republica Moldova și trebuie doar absorbiți, dar termenul pentru absorbirea lor – vă spun foarte clar – expiră în luna septembrie. De aceea e nevoie de grabă și e nevoie de un Guvern care să fie proeuropean, care să fie convingător și care să facă ceea ce promite și, cum am spus, condiționalitățile sunt scrise foarte clar, acele condiții legate de alegeri libere, democratice, sistem pluripartinic; după aceea, toate condiționalitățile legate de independența justiției, combaterea corupției, combaterea spălării banilor și răspuns la întrebarea: «Unde e miliardul?»”

Europa Liberă: Știți că e o incertitudine politică. După alegerile din 24 februarie, patru partide au acces în Parlament, deocamdată nu reușesc să creeze o majoritate parlamentară. Dvs. ce ziceți, cine cu cine ar putea, ar trebui, ar fi bine să coalizeze?

Siegfried Mureșan: „Eu vă spun un singur lucru: dintre cele trei mari grupări – Blocul ACUM, Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor – numai una este proeuropeană cu adevărat și aceea este Blocul ACUM.”

Europa Liberă: Au doar 26 de mandate cei din Blocul ACUM.

Siegfried Mureșan: „Așa este, fiindcă alegerile au fost, fiindcă legislația a fost schimbată și fiindcă s-a pus și pe ei presiune înainte de alegeri din toate punctele de vedere. Rezultatul lor oricum este remarcabil și este un rezultat foarte bun. Noi ne vom întâlni pe durata vizitei mele la Chișinău astăzi cu aceste forțe proeuropene, cu Blocul ACUM, vom vedea ce gânduri au pentru guvernare, dar eu vă spun un lucru: doar ei sunt proeuropeni, doar ei pot duce Republica Moldova spre Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Ei cu cine?

Siegfried Mureșan în studioul Europei Libere de la Chișinău
Siegfried Mureșan în studioul Europei Libere de la Chișinău

Siegfried Mureșan: „Ei, orice altă combinație, orice coaliție de două din aceste trei înseamnă... Trebuie să ne punem următoarea întrebare: merge Republica Moldova spre Uniunea Europeană sau înseamnă stagnare? Și riscul mare este stagnare, ca Republica Moldova să mai piardă câțiva ani de zile. Sunt ani din viața oamenilor și acest lucru trebuie evitat.”

Europa Liberă: Și credeți că PD-ul nu mai este proeuropean?

Siegfried Mureșan: „Păi, eu am spus-o în anul 2015, când împreună cu socialiștii și cu comuniștii au dus la căderea unui Guvern proeuropean, atunci eu am spus-o: de atunci, din acea zi Partidul Democrat pentru mine nu a mai fost un partid proeuropean. Și, din păcate, din păcate (!) toate acțiunile lor la guvernare de atunci mi-au dat dreptate, dar în viață mai sunt și surprize. Să vedem dacă vom trăi vreo surpriză în acest domeniu.”

Europa Liberă: Socialiștii spun că ar vrea ca Republica Moldova să aibă relații bune și cu Estul, și cu Vestul...

Siegfried Mureșan: „Șaizeci și nouă la sută din schimburile comerciale sunt cu Uniunea Europeană și doar 15 sunt cu Comunitatea Statelor Independente (CSI). Să nu mai încerce socialiștii să ne convingă că Republica Moldova este la jumătatea distanței dintre Uniunea Europeană și CSI. Cumva, Republica Moldova este în Europa, Republica Moldova trebuie să meargă spre Uniunea Europeană; legăturile cu Uniunea Europeană sunt mult, mult mai puternice și mult mai benefice decât legăturile cu Federația Rusă. În materie de schimburi economice, cum v-am spus, 70 la sută sunt cu Europa, doar 15 merg spre Vest.

Este o poveste că Republica Moldova trebuie să fie cu un picior în Est și cu altul în Vest...

Este o poveste asta că Republica Moldova trebuie să fie cu un picior în Est și cu un picior în Vest. Nu există! Republica Moldova trebuie să primească de la Uniunea Europeană o perspectivă europeană clară, care să funcționeze ca un magnet de apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană. Și noi, europarlamentarii Partidului Național Liberal, imediat după alegerile europarlamentare vom cere o perspectivă europeană clară pentru Republica Moldova. În Parlamentul European, în 2014, noul președinte al Comisiei Europene a spus atunci: «Nicio extindere până în anul 2019» și asta a dezamăgit foarte mult state atât din Balcanii de Vest, cât și cetățenii Republicii Moldova. Atunci s-a spus «nu!», acum noi va trebui să obținem un răspuns mai bun și prioritatea zero a Partidului Național Liberal pentru Republica Moldova în următorii cinci ani este obținerea unei perspective europene. O vom cere imediat după alegerile europarlamentare și vă pot spune Dvs. în premieră că acest lucru va fi scris, e scris, de fapt, deja și va fi prezentat curând și în programul electoral al Partidului Național Liberal pentru următorii cinci ani în Parlamentul European.”

Europa Liberă: Dar nu ați răspuns: ar fi un colac de salvare ca socialiștii și cei din Blocul ACUM să decidă cum va fi guvernată Republica Moldova în următorii patru ani?

Siegfried Mureșan: „Vă spun sincer: pentru mine socialiștii nu sunt proeuropeni, nu au fost niciodată. O guvernare între un partid proeuropean și unul care nu este proeuropean riscă să devină o frână pentru țară, riscă să devină stagnare. Dar vom purta astăzi discuții cu Maia Sandu, cu Andrei Năstase și vom vedea ce au ei de spus, dar cum am spus, semnul de avertizare din partea mea este: nu țineți Republica Moldova pe loc, nu intrați într-o perioadă de stagnare, de incertitudine, ci haideți să găsim formule pentru ca Republica Moldova să primească în sfârșit o guvernare proeuropeană.”

Europa Liberă: Faptul că politicienii din România trec mai des Prutul ar fi doar pentru că vor să vâneze voturi sau chiar Republica Moldova ajunge să fie un subiect interesant pentru România?

Siegfried Mureșan: „Păi, adevărul este că eu însumi am fost mult mai des în Republica Moldova când nu am avut alegeri decât am venit acum. Avem alegeri europarlamentare pe 26 mai. Da, eu candidez, am venit să spun oamenilor ce am făcut în ultimii cinci ani în Parlamentul European și ce am de gând să fac în următorii cinci ani, dar am venit o dată, pentru o zi. Am fost mult mai des în afara perioadelor de campanii electorale și am fost mult mai des când Republica Moldova a avut nevoie de ajutor – la monitorizarea alegerilor prezidențiale, în pregătirea alegerilor prezidențiale, când am condus o delegație a Partidului Popular European și am spus tuturor partidelor proeuropene de dreapta: «Veniți cu un candidat unic la alegerile prezidențiale», când am condus o delegație a Comisiei – și atunci acest lucru a fost important, că așa Maia Sandu a ajuns în turul doi cu un scor puternic și chiar cu o șansă de victorie – am condus Delegația Comisiei pentru Bugete a Parlamentului European aici, să evaluăm cum sunt folosite fondurile europene aici și ce poate fi îmbunătățit. Deci, eu am fost mai des pe durata mandatului, decât mă veți vedea în campanie.”

Europa Liberă: Întrebarea era dacă Moldova devine subiect interesant pentru România.

În ultimii ani de zile, Republica Moldova nu este un subiect suficient de important pe agenda publică din România...

Siegfried Mureșan: „Pentru ca Moldova să se poată apropia de Uniunea Europeană, are nevoie la București de un avocat puternic, are nevoie de un Guvern al României care să sprijine cu adevărat Republica Moldova și, din păcate, în ultimii ani de zile vedem la București guverne pentru care Republica Moldova nu a fost importantă și, din păcate, Republica Moldova nu este un subiect suficient de important pe agenda publică din România. De doi ani și jumătate de când PSD-ul este la guvernare, din păcate, nu au făcut nimic concret pentru Republica Moldova. Guvernul României însuși este decredibilizat în Uniunea Europeană, iar pentru ca Republica Moldova să facă pași hotărâți spre Vest are nevoie de un avocat puternic la București și de un avocat credibil la București, de un Guvern al României capabil să obțină lucruri pentru Republica Moldova de la celelalte țări europene.”

Europa Liberă: De ce alături de Dvs. pe lista formațiunii pe care o reprezentați nu se regăsește și un cetățean din Republica Moldova să candideze la aceste europarlamentare?

Siegfried Mureșan: „Păi cred că președintele Partidului Național Liberal, adică nu cred, sigur, președintele Partidului Național Liberal pentru Republica Moldova, Adrian Dupu, care este un om politic tânăr, este pe lista Partidului Național Liberal pentru alegerile europarlamentare. A venit la multe evenimente de campanie în România și va fi astăzi alături de noi, că ne întâlnim și cu românii basarabeni. Și Republica Moldova este importantă pentru partidul nostru, după cum am spus, nu doar eu, ci și alți colegi au fost aici pe durata mandatului. Președintele partidului, Ludovic Orban, a fost la lansarea Blocului ACUM, a fost alături de Andrei Năstase în campania pentru câștigarea Primăriei municipiului Chișinău și vom fi alături de ei oricând va fi nevoie. Ludovic Orban și cu mine am adus în nenumărate rânduri în discuții internaționale situația Republicii Moldova și adesea am reușit să obținem și lucruri concrete.”

Europa Liberă: Curentul unionist cum îl vedeți aici, în Republica Moldova?

Siegfried Mureșan: „Eu însumi vă spun foarte clar, foarte deschis: vreau Unirea României cu Republica Moldova. Tricolorul este unul singur. Mă vedeți: și astăzi am apărut cu cravata, cu tricolorul. Deci, eu însumi susțin Unirea Republicii Moldova cu România – unu la mână. Și asta să fie foarte clar! Doi la mână: ca om politic am datoria să spun oamenilor adevărul. Și dacă ne uităm în realitatea ultimilor 4-5 ani de zile, toți politicienii care au propovăduit Unirea imediat, au spus în 2014 că se va face în 2018, în Anul Centenarului, sigur până în 2019, vedem că toți acești politicieni nu au avut dreptate și practic au vândut oamenilor himere, fiindcă realitatea este că contextul în momentul de față este foarte dificil pentru această Unire și de acest lucru trebuie să fim conștienți. Deci, eu o vreau, dar sunt realist și nu vând oamenilor gogoși cum că vom face Unirea în 2-3 ani de zile; oricine spune acest lucru vinde gogoși.

Și trei la mână: ce știu că poate fi făcut acum este perspectiva europeană, accelerarea integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană, dacă este un Guvern proeuropean aici și un Guvern credibil la București și dacă reușim să obținem niște deschidere de la Uniunea Europeană și pe asta cred că trebuie să ne concentrăm, mai ales din Parlamentul European. Eu ca europarlamentar, cum am spus, pot face mult mai multe pentru parcursul european al Republicii Moldova decât aș putea face pentru Unire, chiar dacă o spun foarte clar: eu îmi doresc această Unire! Unirea este o decizie care se ia aici, la Chișinău, și pe care cetățenii Republicii Moldova trebuie s-o ia.”

XS
SM
MD
LG