Linkuri accesibilitate

BNM nu vrea să plătească prejudiciul în dosarul furtului miliardului


Anca Dragu la ședința parlamentului de la Chișinău în timp ce era confirmată în postul de guvernatoare a Băncii Naționale a Moldovei (BNM), 22 decembrie 2023.
Anca Dragu la ședința parlamentului de la Chișinău în timp ce era confirmată în postul de guvernatoare a Băncii Naționale a Moldovei (BNM), 22 decembrie 2023.

Banca Națională a Moldovei nu dorește să răspundă material pentru acțiunile foștilor șefi, acuzați de complicitate la furtul miliardului. Guvernatoarea BNM, Anca Dragu, a cerut judecătorilor să-și revadă decizia privind atragerea instituției în proces în calitate de parte civilmente responsabilă.

Anca Dragu s-a adresat la Judecătoria Buiucani după ce magistrații care examinează dosarul de învinuire a fostului guvernator al BNM, Dorin Drăguțanu, și fostului viceguvernator, Ion Sturzu, au admis cererea lor privind atragerea BNM ca parte civilmente responsabilă. La modul practic, asta înseamnă că, în cazul în care cei doi vor fi găsiți vinovați de complicitate la escrocherie și spălare de bani, BNM va fi obligată să întoarcă prejudiciul cauzat de ei (circa 2 miliarde de lei, potrivit procurorilor).

În același proces de judecată mai sunt examinate cauzele penale a oligarhului Vladimir Plahotniuc și a fostei conduceri a celor trei bănci din care, în 2014, a fost sustras circa un miliard de dolari.

Nici procurorii nu sunt de acord cu decizia instanței. Ei au contestat la Curtea de Apel Chișinău hotărârea de atragere a BNM în calitate de parte civilmente responsabilă, dar și conexarea dosarului bancherilor cu dosarul lui Plahotniuc. Ambele decizii au fost adoptate pe 22 ianuarie și, potrivit judecătorilor, pot fi contestate doar după ce se va încheia procesul din instanța de fond. Curtea de Apel încă nu s-a pronunțat.

Premierul Dorin Recean a criticat cele două decizii, dezvăluind numele judecătorilor, ceea ce a fost considerat de Asociația Judecătorilor din Moldova un atac la independența justiției și a stârnit animozități în instanță.

Apărarea acuză imixtiunea politicului în justiție

La ședința de judecată din 5 martie, demersul guvernatoarei BNM a fost prezentat de un jurist al instituției. Acesta a declarat că, potrivit legii, conducerea BNM nu poate fi atrasă la răspundere penală dacă a acționat cu bună-intenție sau prin omisiune. Juristul susține că din învinuirea lui Draguțanu și Sturzu reiese că ei au acționat cu rea-credință, și astfel, urmează să răspundă personal pentru acțiunile lor. El a calificat drept „nonsens” situația în care BNM va fi nevoită să plătească banii solicitați de Ministerul Finanțelor, care este parte din proces.

Avocatul lui Sturzu și Drăguțanu consideră că demersul a fost formulat sub presiunea politicului și urmează să fie respins. „Dorin Recean și-a permis o imixtiune fără precedent în justiție după ce a fost adoptata decizia [cu privire la BNM]”, a declarat el.

De asemenea, avocatul a relatat că, după declarațiile premierului, președinta Maia Sandu a convocat în ședință Consiliul Suprem de Securitate, pe 26 ianuarie, unde a participat și conducerea Judecătoriei Chișinău, iar, ulterior, unul dintre membrii Consiliului Superior al Magistraturii a confirmat că la acea ședință s-a discutat, inclusiv, despre dosarul furtului miliardului. Apărătorul a mai menționat că, potrivit unui raport al BNM din 2020, clienții lui au acordat legal credite celor trei bănci sub garanții de stat.

Acuzatoarea de stat, Mariana Leahu, a susținut demersul BNM, iar judecătorii au spus că vor decide dacă îl acceptă sau nu la următoarea ședință de judecată.

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG