Linkuri accesibilitate

Plahotniuc va fi judecat împreună cu bancherii acuzați de complicitate la „furtul miliardului”


Ședința de judecată în „dosarul bancherilor” de la Judecătoria Buiucani. Avocații și procurorii așteaptă decizia instanței, 22 ianuarie 2024.
Ședința de judecată în „dosarul bancherilor” de la Judecătoria Buiucani. Avocații și procurorii așteaptă decizia instanței, 22 ianuarie 2024.

Judecătoria Buiucani a conexat dosarul penal al oligarhului Vladimir Plahotniuc cu dosarul în care foștii șefi ai Băncii Naționale și alți bancheri sunt acuzați de complicitate la frauda bancară din 2014. Judecătorii au atras în proces BNM ca instituție care poate fi supusă la răspundere materială.

Examinarea acestei solicitări depuse de avocatul lui Plahotniuc, Lucian Rogac, a durat mai mult de două luni. La ședința din 13 noiembrie 2023, apărătorul a cerut ca dosarul în care clientul său este acuzat de escrocherie și spălare de bani, să fie conexat cu „dosarul bancherilor“ ori cu dosarul fostului deputat democrat Vladimir Andronachi, motivând că se referă la același subiect.

Toate aceste cauze au făcut parte din dosarul numit generic „frauda bancară“, care se referă la furtul unui miliard de dolari din trei bănci moldovenești în 2014, dar au fost trimise în instanță separat.

Procurorul Alexandru Cernei a fost contra și a explicat că există riscul că împreunarea dosarelor va îngreuna procesul în instanță. La ședința următoare, din 12 decembrie 2023, judecătorii care examinau dosarul lui Plahotniuc au permis conexarea.

Avocatul lui Vladimir Plahotniuc, Lucian Rogac, la Judecătoria Buiucani
Avocatul lui Vladimir Plahotniuc, Lucian Rogac, la Judecătoria Buiucani

Decizia finală, însă, urma să fie pronunțată de completul care examinează dosarul bancherilor acuzați de complicitate la escrocherie și spălare de bani.

În acest dosar, fostul guvernator al Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Dorin Drăguțanu, și foști vice-guvernatori ai instituției, Emma Tăbîrță și Ion Sturzu, sunt învinuiți că ar fi acționat în interesele „grupării criminale” a oligarhilor Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor.

În dosar mai figurează și reprezentanții celor trei bănci comerciale: fostul administrator al Băncii de Economii (BEM), Ion Ropot; fostul președinte interimar al BEM, Viorel Bîrcă; fostul președinte al Unibank, Dumitru Țugulschi și fosta președintă a Băncii Sociale, Natalia Rahuba.

„Sub presiunea presei“

Opiniile participanților la proces s-au împărțit. Unii bancheri și avocații lor au susținut conexarea dosarelor, pe motiv că bancherii sunt acuzați că ar fi acționat în interesele organizației criminale ale lui Plahotniuc, existența căreia nu a fost probată printr-o decizie judecătorească.

Alții s-au împotrivit, spunând că examinarea dosarului ar putea fi tergiversată din cauza conexării. De această părere este și procurora care prezintă acuzarea în acest dosar, Mariana Leahu.

Ultimul care s-a expus pe subiect a fost avocatul Emmei Tăbîrță. La ședința din 22 ianuarie 2024, acesta a comunicat judecătorilor că, în opinia clientei sale, conexarea cauzelor este „inoportună”, inclusiv pentru că dosarul oligarhului este „mediatizat și se examinează sub presiunea presei“.

Judecătorii au admis solicitarea avocatului lui Plahotniuc. Decizia poate fi contestată doar atunci când întregul dosar va merge la Curtea de Apel spre examinare.

Un alt subiect discutat în ședința din 22 ianuarie a fost atragerea în proces în calitate de părți civilmente responsabile a BNM, Moldova-Agroindbank, Victoriabank și Moldindconbank.

Potrivit Codului de procedură penală, partea civilmente responsabilă poate fi supusă răspunderii materiale pentru prejudiciul material cauzat de faptele inculpatului. Dacă se constată că persoana respectivă nu poartă răspundere materială pentru acțiunile inculpatului, instanța încetează participarea acesteia la proces. Partea civilmente responsabilă poate fi citată și audiată în calitate de martor.


În opinia unor inculpați și a avocaților lor, băncile comerciale ar trebui să poarte răspundere pentru omisiunile comise în timpul operațiunilor interbancare din 2014. Judecătorii au decis să atragă în proces în calitate de parte civilmente responsabilă doar BNM și au respins celelalte cereri ca neîntemeiate.

Căutat de 4 ani

Fost lider democrat, Vladimir Plahotniuc, a părăsit R. Moldova în iunie 2019, după ce coaliția nou-formată în Parlament dintre Partidul Socialiștilor și blocul ACUM a înlăturat de la putere Partidul Democrat. După dispariție, i-au fost deschise mai multe dosare penale, în care este acuzat de crearea și conducerea unui grup criminal organizat, de complicitate la „furtul miliardului“ și de escrocherie la întreprinderea de stat Metalferos.

Pe 17 ianuarie 2024, conducerea Procuraturii Anticorupție a recunoscut că nu știe unde se află acesta în prezent. „Nu am fost informați de niciun stat de faptul că Vladimir Plahotniuc s-ar afla pe teritoriul său suveran. Ultima informație pe care o deținem de la serviciile noastre este că el s-ar afla în Ciprul de Nord“, a spus șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi, la o conferință de presă.

În schimb, oamenii legii au reușit să percheziționeze și să pună sub sechestru unele imobile din străinătate care-i aparțin oligarhului. Printre acestea se numără o vilă din Elveția și o cabană din Munții Alpi.

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG