La nouă luni după ce britanicii au votat la referendum pentru Brexit, premierul Marii Britanii Theresa May l-a informat oficial pe președintele Consiliului European Donald Tusk că țara sa delanșează negocierile de ieșire din Uniunea Europeană, din care a făcut parte timp de peste 40 de ani.
Theresa May a citit declarația de părăsire a Uniunii Europene la o ședință a Parlamentului Marii Britanii.
„Este un moment istoric de la care nu poate exista cale întoarsă. Marea Britanie părăsește Uniunea Europeană! Vom lua propriile noastre decizii și vom adopta propriile noastre legi. Vom prelua controlul asupra lucrurilor care contează cel mai mult pentru noi și vom folosi această șansă ca să construim o țară mai puternică și mai corectă, despre care copiii și nepoții noștri să poată spune cu mândrie că este țara lor”.
Premieriul britanic i-a trimis președintelui Consiliului European Donald Tusk o notă oficiale prin care se activează articolul 50 și se declanșează negocierile de despărțire. Negocierile vor dura doi ani, iar părțile trebuie să cadă de acord asupra condițiilor despărțirii și coexistenței de după aceea.
Arătându-le jurnaliștilor la un briefing, la Bruxelles, nota de șase pagini primită de la Londra, Donald Tusk, fost premier al Poloniei, și-a exprimat regretul.
„Nu există vreun motiv să pretindem că aceasta este o zi fericită, nici la Bruxelles, nici la Londra. La urma urmei, majoritatea europenilor, inclusiv aproape jumătate din alegătorii britanici au vrut să rămânem împreună, nu să ne despărțim. În ceea ce mă privește, n-o să pretind nici eu că astăzi aș fi fericit”.
Dar Tusk a spus că Brexit-ul are, în mod paradoxal, și o latură pozitivă.
„Brexit-ul a făcut ca noi, comunitatea celor 27, să fim mai hotărâți și mai uniți decât înainte”.
Alegătorii britanicii care au luat parte la referendumul din 23 iulie 2016 s-au pronunțat pentru Brexit cu un scor de 52% la 48”.
Susținătorii ieșirii au insistat că, dacă ar rămâne, Marea Britanie și-ar pierde tot mai mult suveranitatea, cedând-o unor funcționari de la Bruxelles, care nu sunt răspunzători în fața alegătorilor.
Theresa May a spus miercuri în Parlamentul de la Londra că votul britanicilor pentru Brexit n-ar fi însemnat mai mult decât atât.
„Securitatea Europei fiind mai fragilă decât oricând după sfârșitul Războiului Rece, ar fi o greșeală costisitoare dacă ne-am slăbi cooperarea și nu am lua apărarea valorilor europene. Votul nostru pentru ieșirea din Uniunea Europeană nu a însemnat respingerea valorilor pe care le împărtășim ca europeni”.
Vorbind și el despre „vremurile turbulente” de acum, președintele Consiliului European, Donald Tusk, a spus că este cu atât mai greu de înțeles cum își poate imagina cineva că-i va fi mai bine de unul singur.
Dar, a spus Tusk, nu resentimentele trebuie să fie puse la baza negocierilor care vor determina relația viitoare, după mai multe de 40 de ani împreună.
Negocieri despre care ambele părți au spus că vor fi dificile, iar cei doi ani pentru încheierea lor – o perioadă prea scurtă.