Linkuri accesibilitate

Bruxelles: conferința donatorilor strânge doar 6,4 miliarde $ pentru Siria


Homs, Siria, (foto arhivă, 30 ianuarie 2013)
Homs, Siria, (foto arhivă, 30 ianuarie 2013)

Occidentul strânge băierile pungii în fața dramei siriene.

Uniunea Europeană și Națiunile Unite au anunțat 6,4 miliarde dolari ca ajutor umanitar pentru Siria la încheierea, marți seara, a celei de-a cincea conferințe internaționale despre „Sprijinirea viitorului Siriei și a regiunii”.

Conferința, organizată la Bruxelles de către UE împreună cu ONU, a coincis cu cea de-a zecea aniversare a revoltei care a declanșat brutalul război civil sirian. Până în prezent, estimările oficiale cifrează numărul de morți în conflict între 380.000 și 550.000, în vreme ce 5,6 milioane de civili s-au refugiat în țările vecine.

Suma de 6,4 miliarde de dolari anunțată de donatori marți seara este cu mult sub cea de 10 miliarde pe care o sperau organizatorii, UE și ONU, care se așteptau ca pandemia să nu influențeze calculul pe termen lung în încercarea de a stabiliza Siria și Orientul Apropiat.

Germania a oferit singură 1,7 miliarde euro, în vreme ce UE, ca entitate separată, a promis 560 milioane euro, practic la egalitate cu contribuția SUA, care e de 600 milioane dolari. Dintre țările arabe, Qatar a oferit 100 milioane dolari.

Organizând conferința internațională la Bruxelles, UE a căutat să-și reafirme poziția în găsirea unei soluții diplomatice pentru a pune capăt războiului civil. Cu toate acestea, negocierea unui acord de pace fără cooperarea Moscovei (principalul patron internațional al regimului lui Bashar al-Assad) pare puțin probabilă, deoarece relațiile UE-Rusia continuă să se înrăutățească.

UE a fost până acum cel mai mare donator umanitar în regiune de la izbucnirea războiului încoace, strângând aproape 30 de miliarde de dolari în ajutor din 2011 și până acum.

Anul trecut, în luna iunie, precedenta reuniune a donatorilor s-a încheiat cu promisiuni de donații de circa 7,7 miliarde de dolari din care două treimi din partea UE și a celor 27 de state membre.

Desigur, UE consideră aceste conferințe și ca pe o oportunitate de a obține mai multe finanțări în speranța că stabilizarea Siriei, dar și a întregii regiunii, va face să scadă valul de refugiați.

Turcia: jokerul imprevizibil

În ultimii doi ani, Turcia autoritarului președinte islamist Recep Tayyip Erdogan nu a încetat să amenințe Europa că va deschide porțile în fața refugiaților pe care Ankara s-a angajat să-i țină între frontierele sale... contra cost.

Deocamdată, cei 27 membri UE au în continuare nevoie de cooperarea Turciei pentru a menține în viață acordul din 2016, prin care Turcia a primit până acum circa 6 miliarde de euro pentru a menține refugiații sirieni și din alte țări ale Orientului apropiat și mijlociu între frontierele sale, împiedicându-i să mai ajungă în insulele Greciei.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG