Linkuri accesibilitate

Bulgaria aplică o interdicție temporară asupra cerealelor și produselor alimentare ucrainene


Bulgaria a anunțat pe 19 aprilie că va interzice temporar importul de cereale, lapte, carne și alte produse alimentare din Ucraina, urmând astfel exemplul altor state membre ale Uniunii Europene, precum Polonia, Ungaria și Slovacia.

Interdicția, anunțată de ministrul agriculturii, Iavor Ghecev, și de ministrul economiei, Nikola Stoianov, în cadrul unei conferințe de presă la Sofia, intră în vigoare începând din 24 aprilie și va dura până la 30 iunie.

Pe lista de mărfuri ucrainene interzise la import se află aproape 20 de produse agricole și alimentare inclusiv , printre altele, grâu, făină de grâu, floarea-soarelui, miere, lapte crud și uscat, ouă, carne de pasăre, carne de porc, de oaie și de capră, vin și alcool etilic.

Tranzitul de mărfuri din Ucraina destinate țărilor terțe prin Bulgaria rămâne permis, au anunțat cei doi miniștri.

Între timp, la 19 aprilie, guvernul Ungariei a anunțat că extinde interdicția temporară impusă importurilor agricole ucrainene pentru a include mierea, vinul, pâinea, zahărul și o serie de produse din carne și legume.

Mărirea listei de produse care urmează să fie interzise a fost anunțată printr-un decret guvernamental, după ce Budapesta a anunțat anterior o interdicție asupra importurilor de cereale, semințe oleaginoase și alte câteva produse, în pas cu Polonia și Slovacia.

Interzicerea cerealelor și a altor produse alimentare ucrainene a fost decisă după ce scăderea prețurilor a declanșat protestele fermierilor din mai multe țări UE.

La 17 aprilie, un oficial de rang înalt al UE a anunțat că trimișii țărilor membre la Bruxelles vor discuta interdicțiile în această săptămână.

Oficialul, care a vorbit sub protecția anonimatului, a declarat că prețurile scăzute la nivel mondial și cererea au făcut ca cerealele să rămână în UE în loc să fie vândute, adăugând că problema a fost ridicată la ultimul summit al liderilor naționali ai UE, inclusiv de Slovacia și România.

În România, ministrul agriculturii, Petre Daea, a discutat pe 19 aprilie prin legătură video cu omologul său ucrainean, Mikola Solski, și l-a informat că Bucureștiul va sigila și monitoriza transporturile de cereale ucrainene care tranzitează țara.

Oficialii români vor introduce, de asemenea, controale la punctele de trecere a frontierei cu Ucraina, dar nu vor interzice deocamdată importurile, a precizat Ministerul Agriculturii.

XS
SM
MD
LG