Linkuri accesibilitate

Premierul Bulgariei ca mediator între UE și Turcia


La o tabără de refugiați sirieni în Siria
La o tabără de refugiați sirieni în Siria

Boiko Borisov se întâlnește cu omologul său Benali Yildirim și cu președintele Recep Tayyp Erdogan.

În cadrul pregătirilor pentru președinția bulgară a Uniunii Europene în prima jumătate a anului viitor, Boiko Borisov și-a asumat sarcina de a îmbunătăți relațiile între Uniunea Europeană și Turcia. El se întâlnește azi cu omologul său Benali Yildirim și cu președintele Recep Tayyp Erdogan.

Săptămâna trecuta în urmă convorbirilor cu președintele Franței, Emmanuel Macron, și cu cancelarul german Angela Merkel, Borisov a declarat: „Am vorbit despre relațiile noastre cu Turcia. S-au acumulat multe neînțelegeri, dar voi depune eforturi în vederea normalizării”.

Turcia este cea de a treia țara europeană, după Franța și Germania, vizitată de premierul bulgar în prima jumătate a lui iunie. Ziua vizitei la Ankara și Istanbul, 13 iunie, este și ziua de naștere a lui Borisov.

Unul din accente este criza refugiaților. Bulgaria se bucură până acum de atitudinea specială a Turciei, care nu a permis un aflux masiv. În ultima lună, numărul migranților ilegali prinși la frontiera turco-bulgară a scăzut de două ori fața de aceeași perioada a anului trecut. Sofia continuă construcția instalației de sârmâ ghimpată de-alungul frontierei. Uniunea Europeană a oferit ajutor în valoare de 160 de milioane de euro pentru îmbunătățirea sistemelor tehnice de observare și control.

Relațiile lui Borisov cu președintele turc sunt mai bune în comparație cu cele pe care le are Erdogan cu mulți lideri europeni.

Borisov a fost primul lider al unei țări europene care a vizitat Ankara după tentativa eșuată de lovitură de stat. Yildirim i-a mulțumit lui Borisov pentru sprijinul său.

Referindu se la comunitatea turcă în Bulgaria, premierul turc a declarat că Borisov este politicianul care combate extremismul.

La rândul său, premierul bulgar a promis sprijinul Sofiei pentru perspectiva europeană a Turciei. El a amintit de proiectele de infrastructură în direcția nord-sud printre care tunelul Șipka și autostrada Russe-Veliko Târnovo.

XS
SM
MD
LG