La Sofia, opoziția de dreapta a organizat un protest în fața parlamentului împotrivă proiectului nuclear „Belene”. În următoarele zile, deputații vor dezbate propunerea PSB privind dezghețarea proiectului.
Câteva sute de persoane au venit în fața parlamentului din Sofia pentru a protesta împotrivă reluării proiectului „Belene”. Protestatarii au cerut renunțarea definitivă la proiect, revânzarea celor două reactoare de 1000 MW pe care Bulgaria le-a achitat Rusiei, transformarea zonei Belene într-o platformă industrială și judecarea celor vinovați pentru paguba de peste 2 miliarde euro.
Liderul coaliției „Bulgaria democrată”, Atanas Atanasov, a declarat că proiectul nu este rentabil și ascunde riscuri mari, având în vede înalta seismicitate a zonei. Belene, după el, este o utopie, care va costa miliarde bugetului. Ultimele calcule arată că centrala va costa 10 miliarde de euro.
„Guvernul Borisov pregătește contractarea unui uriaș împrumut din Rusia care va putea numai amplifica dependența Sofiei de Moscova în energetica. În acest caz, nu poate fi vorba de rusofobie sau rusofilie”, a declarat fostul copreședinte al coaliției „Bloc reformator” Radan Kănev.
Coaliția GHERB-Patrioții uniți, aflată la guvernare, și Partidul socialist se pronunța în favoarea realizării centralei de către un investitor strategic, fără garanții de stat. Tema a fost discutată în cadrul convorbirilor primului ministru bulgar Boiko Borisov cu președintele Rusiei Vladimir Putin.
Printre candidații de a construi centrala au fost menționate Corporația nucleară a Chinei, „Framatom” din Franța și producătorul echipamentelor „Rosatom”.
Cele două blocuri ale centralei vor putea intra în funcțiune cel mai devreme peste 10 ani, a anunțat Bogomil Mancev, președintele Forumului atomic bulgar. Centrala va putea funcționa 60 de ani.
Expertul bulgar consideră că ea trebuie să fie construită de concernul rus „Atomstroiexport” care cunoaște cel mai bine reactoarele și echipamentul energetic. Finanțarea va putea fi asigurată de viitorul investitor strategic.
Bulgaria va participa cu ceea ce s-a realizat până acum – aproximativ 30% din investiția totală.
Președinta PSB Kornelia Ninova a anunțat că opoziția socialistă și cel mai probabil partidul etnicilor turci vor sprijini reluarea proiectului nuclear.