Linkuri accesibilitate

Când medicii vorbesc, autoritățile ar trebui să asculte


Miercuri în Republica Moldova erau înregistrați 2049 de bolnavi de Covid-19, dintre care 510, adică un sfert, sunt medici. Este una dintre cele mai ridicate rate în Europa. Medicii din prima linie, cei dintre ei care au decis să vorbească – public, în presă, pe rețelele de socializare sau păstrându-și anonimatul, sunt nemulțumiți în primul rând de calitatea echipamentelor de protecție, în special a măștilor care nu ar asigura nivelul de protecție necesar.

Când medicii vorbesc, autoritățile ar trebui să asculte
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:55 0:00
Link direct

Aceștia spun că în unele unități medicale măștile și ochelarii de unică folosință nu se aruncă, ci se dezinfectează și se refolosesc. Toate aceste declarații sunt însă contrazise la cel mai înalt nivel, de la autorități publice la cele medicale, iar șefii de spitale spun că au tot echipamentul necesar.

O altă nemulțumire care vine în mod special din partea angajaților de la urgență este faptul că lucrătorii medicali care merg în fiecare zi la zeci de chemări nu au fost testați niciodată la coronavirus. Toate aceste lucruri pun în pericol atât sănătatea lucrătorilor, spun medicii, cât și pe cea a pacienților pe care îi consultă în fiecare zi.

În plus, un alt factor de îngrijorare pentru cei din prima linie este securitatea familiilor lor. Unii dintre medici au ales chiar să nu mai locuiască în familie pentru a nu-i expune riscului pe cei dragi.

Și, încă un factor de nemulțumire și revoltă pentru medici este atitudinea autorităților, încercarea de a mușamaliza problemele și starea reală de lucruri și presiunea la care sunt supuși din partea șefilor și a administrațiilor din spitale, în cazul în care vorbesc despre carențele din dotare și din sistem.

Primul care a decis să vorbească în public despre starea de lucruri de la Serviciul de urgență din Chişinău a fost un tânăr asistent, Eugeniu Cebotari, care a postat sâmbătă un mesaj pe Facebook în care a arătat echipamentul cu care merg medicii la chemări. Tânărul povestește că echipamentul constă în măști de bumbac într-un singur strat care nu oferă protecție în caz de contact cu un bolnav Covid-19, mănuși din cele mai simple, ochelari de unică folosință care însă nu se aruncă, ci se duc la dezinfectat.

Gestul tânărului a fost un răspuns la declarațiile făcute cu o zi mai devreme de ministrul sănătății, Viorica Dumbrăveanu, care a spus că mulți dintre medici s-au infectat singuri de coronavirus pentru că nu au știu să folosească corect echipamentul de protecție.

„Doamna ministră, înainte să afirmați că suntem singuri responsabili de faptul că ne infectăm, asigurați-vă dacă cadrele medicale au echipament decent pentru a lupta cu acest virus”, spunea în videoul postat Eugeniu Cebotari.

În ceea ce privește testările la noul virus, cel puțin doi medici de la Serviciul de urgență Chişinău ne-au declarat că nu au fost testați niciodată, chiar dacă interacționează în fiecare zi cu zeci de pacienți, unii dintre care nu spun că au simptome de Covid-19 atunci când cheamă ambulanța. Teste nu li s-au făcut nici după ce a murit de coronavirus colega lor Ecaterina Litvinschi, medic pe ambulanță care a lucrat mai multe zile făcând echipaj cu alți lucrători medicali.

„Eu și colegii mei credem că testările nu se fac intenționat pentru că, dacă vreunul iese pozitiv, angajatul și cei cu care a interacționat vor trebui plasați în carantină și nu va avea cine lucra”, ne-a spus unul dintre medicii de la Urgență.

Acesta a mai spus că medicii se tem să vorbească în public despre aceste probleme pentru că „se tem să fie persecutați de conducere, se tem să aibă pe viitor probleme la serviciu sau știu că pur și simplu se va arunca cu pietre în ei”. Același lucru îl declară și un medic de la urgență din Bălți, într-o declarație pentru postul de televiziune BTV:

„Multă lume ar vrea să spună, dar se tem. Se tem să spună. Ne dau două măști pe tura de 24 de ore, și acelea să le spălăm acasă și când venim în următoarea tură să venim tot cu ele. Costumele de protecție le îmbrăcăm doar atunci când are febră. Dacă nu are febră ne ducem în costume obișnuite. Dar omul poate să fie deja infectat. Și noi putem să fim infectați, că nu ne ia nimeni nicio analiză, când venim la lucru uneori nici temperatura nu ne-o măsoară”, a declarat un lucrător medical de la Serviciul de urgență Bălți.

Deputatul PAS, Dumitru Alaiba, a publicat scrisoarea unui medic din spitalul raional Orhei:

În cadrul întâlnirii cu o parte din angajații spitalului, la întrebările acestora dacă sunt echipamente suficiente și mărimi pentru toți angajații, asistenta-șefă a zis că dacă cineva nu încape în echipament, atunci să slăbească sau să îmbrace două halate. Bonete tot nu li se oferă, li s-au zis să aducă de acasă „broboade” sau cearceafuri rupte în 4 (să fie albe!). Echipamentele (de unică folosință) folosite de angajații care lucrează cu pacienții COVID-19 sunt returnate la sfârșit de tură pentru a fi dezinfectate (!!) și apoi refolosite de următoarea tură - fără nicio dovadă de sterilitate a acestora. Nu se acordă mănuși infirmierelor - acestea fie își cumpără singure, fie lucrează cu mănuși folosite, rupte. Li s-a zis că un echipament costă 1000 lei, și din motiv că spitalul are „cheltuieli”, o să înceapă a dezinfecta și mănușile (!!). Niciun angajat nu este testat și „chiar dacă ai simptome, trebuie să vii la muncă – „testele nu se dau la stânga și la dreapta” - așa răspuns au primit angajații medicali care prezentau simptome. Săptămâna trecută o asistentă confirmată pozitiv la COVID-19 a fost internată ca pacient în secția de boli infecțioase, dar a fost nevoită să muncească (!!) în continuare.

Atitudinea administrației, echipamentul oferit și condițiile de muncă sunt absolut inumane. Colegii sunt înfricoșați, nu știe nimeni unde să se adreseze și cum să își ceară dreptatea”, conchide mesajul medicului de la spitalul raional Orhei, publicat de deputatul Dumitru Alaiba.

Cristina Țărnă
Cristina Țărnă

Experta anticorupție Cristina Țărnă, ex-directoare adjunctă a CNA, i-a cerut public procurorului general, Alexandr Stoianoglo, să explice dacă medicii riscă să fie trași la răspundere pentru dezvăluirile făcute despre situația din spitale și cum pot fi apărați în cazul în care sunt persecutați de șefii lor sau de autorități. Cristina Țarină a sugerat că unii procurori ar fi recomandat autorităților să încurajeze administrația instituțiilor medicale să intimideze medicii cu dosare penale. Într-un răspuns oferit portalului Anticorupție.md, Procuratura Generală a spus că lucrătorilor medicali nu li s-a interzis să depună plângeri dacă le-au fost încălcate drepturile. „Până în prezent, instituția nu a recepționat astfel de plângeri de la angajații medicali”, se arată în răspunsul Procuraturii generale.

Previous Next

XS
SM
MD
LG