Linkuri accesibilitate

„Ca în Evul Mediu”: Soldați ruși, ținuți în gropi și pivnițe pentru că refuză să lupte în Ucraina


Soldați ruși care au refuzat să ia parte la ostilități, într-o pivniță din regiunea ucraineană Donețk, în decembrie 2022.
Soldați ruși care au refuzat să ia parte la ostilități, într-o pivniță din regiunea ucraineană Donețk, în decembrie 2022.

Un soldat rus a fost condamnat pe 13 iulie pentru insubordonare. O sursă independentă de știri din Rusia relatează că acesta se afla într-un grup de recruți ținuți într-o pivniță pentru că au refuzat să lupte în Ucraina.

Soldatul rus condamnat pentru insubordonare face parte dintr-un grup de recruți care și-au acuzat superiorii că i-au închis într-o pivniță din estul Ucrainei după ce au refuzat să lupte, supunându-i la condiții de trai insalubre și la o dietă de supraviețuire, potrivit unei relatări transmise de un post independent de știri din Rusia.

Condamnarea soldatului Evgheni Frolov în orașul Dalni-Spassk, situat în estul extrem al Ucrainei, la 13 iulie, a avut loc la câteva zile după ce au apărut noi înregistrări video ale unor soldați ruși din Ucraina arestați pentru că au refuzat să meargă pe linia frontului cu echipament și sprijin insuficient.

„Suntem închiși în această groapă pentru că am refuzat să mergem pe linia frontului”, spune în această înregistrare video un bărbat din afara cadrului. În scurtul film vedem bărbați în haine de camuflaj zăcând într-o cameră umedă, asemănătoare unei pivnițe, cu pereți prăbușiți.

„Nu avem comandanți care să ne ducă pe linia frontului. Nu avem echipamente, echipe de evacuare, radiouri. Suntem, pur și simplu, aruncați în pădure ca niște câini", adaugă bărbatul în înregistrarea video, care a fost publicată pe 8 iulie de canalul rusesc independent Telegram Astra.

Videoclipul este cea mai recentă dovadă a existenței a acestor închisori improvizate (cel puțin 10 la număr) folosite pentru a-i pedepsi pe soldații ruși care au refuzat să lupte în Ucraina. Cei de la canalul Telegram Astra spune că soldații din noul videoclip sunt membri ai Brigăzii 60 de pușcași motorizați separați din Rusia.

Frolov, soldatul condamnat pentru insubordonare de un tribunal militar din Dalni-Spassk, se afla printre un grup de recruți ruși care ar fi fost ținuți într-o pivniță similară din satul Zavitne Bajannia, în teritoriul controlat de Rusia din regiunea Donetsk, în estul Ucrainei, a relatat Astra.

RFE/RL nu are confirmarea din surse independente că Frolov a fost ținut în acea pivniță pentru că a refuzat să lupte în Ucraina, deși pe site-ul tribunalului militar din Dalni-Spassk se precizează că a fost condamnat pentru insubordonare. El a fost condamnat la 2 ani și jumătate de închisoare, potrivit Astra, care a citat rudele și camarazii săi de arme.

Întrebările adresate avocatului lui Frolov, care figurează pe listă, au primit încă răspuns.

„Metode sălbatice”

Elena Popova, o activistă pentru drepturile soldaților ruși, a spus pentru serviciul rus la RFE/RL că scopul principal al încarcerării soldaților în locuri de detenție de pe câmpul de luptă este „de a te forța să mergi din nou pe front" . „Un comandant într-o zonă de război nu trebuie să închidă o persoană, dar trebuie să o forțeze aici și acum să meargă să omoare și să moară. Prin urmare, el recurge la astfel de metode sălbatice", a spus Popova, numind practica „pur și simplu medievală.”

În noiembrie 2022, unul dintre soldații ruși încarcerat într-o pivniță cu Frolov în Zavitne Bajannia pentru că a refuzat să lupte a depus un recurs la Comitetul de investigație rus, invocând „eșecuri de calcul tactice și strategice ale comandamentului superior, minciunile constante la adresa subalternilor și insuficiența suportul medical și material”. „Încrederea mea în comandanți a fost zdruncinată”, a scris soldatul Mihail Nosov în plângere.

Maksim Grebeniuk, avocatul care l-a reprezentat pe Nosov, a declarat, în decembrie, pentru serviciul rus al RFE/RL că a avut ca clienți mai mulți soldați ruși care au fost „aruncați în subsoluri, unde au fost ținuți în condiții inumane fără ca actele de procedură să fie întocmite și fără a le fi aduse acuzații.”

Popova a declarat pentru serviciul rus RFE/RL că soldații care sunt supuși unei astfel de pedepse ezită adesea să declanșeze o luptă legală. „Au fost mult timp stresați, în condiții în care legea nu funcționează, ci doar forța și violența”, spune ea.

Rudele recruților care apar în videoclipul din pivniță lansat săptămâna trecută au declarat pentru Astra că nu au reușit să-i contacteze pe soldați după ce filmarea a fost difuzată online.

XS
SM
MD
LG