Linkuri accesibilitate

Camera Reprezentanților adaugă la bugetul apărării un amendament, care sancționează Nord Strem 2


Stația finală a conductei Nord Stream 2 la Lubmin, pe coastele Mării Baltice, Germania, 21 septembrie, 2021
Stația finală a conductei Nord Stream 2 la Lubmin, pe coastele Mării Baltice, Germania, 21 septembrie, 2021

În Statele Unite, Camera Reprezentanților, controlată de democrați, a fost de acord să adauge la proiectul bugetului pentru apărare un amendament care ar putea duce la reimpunerea de sancțiuni împotriva controversatului proiect ruso-german, Nord Stream 2. Gazoductul care va duce gaz direct din Rusia în Europa, prima Marea Baltică, ocolind Ucraina. Oponenții proiectului argumentează că Nord Stream 2 va mări și mai mult dependența Europei de gazul rusesc, privind pe de altă parte Ucraina de venituri importante din taxele pe tranzitul gazului rusesc prin sistemul terestru.

Proiectul, teoretic, ar anula decizia din mai a președintelui democrat Joe Biden de a suspenda sancțiunile impuse de predecesorul său, în tentativa de a reface relațiile cu Germania și partenerii europeni.

Chiar dacă ar fi aprobat, amendamentul trebuie să treacă prin Senatul american și să fie semnat de președinte. Oricum, atrag atenția analiștii, este greu de crezut că majoritatea democrată va vota până la urmă un proiect care merge împotriva propriului președinte așa că este văzută mai degrabă ca un gest simbolic.

Camera votează joi proiectul bugetului pentru apărare.

Rusia a anunțat la începutul acestei luni că a finalizat construcția proiectului de 11 miliarde de dolari, care mai are de trecut o serie de obstacole administrative.

Nord Stream 2 - încă trei obstacole (septembrie 2021)

Gazprom, care deține Nord Stream 2, ar vrea să înceapă exportul de gaze până la sfârșitul anului. Mai sunt trei etape:
1. Tronsoanele conductei trebuie curățate și apoi verificate pentru scurgeri și alte potențiale probleme -se numește etapa de pre-punere în funcțiune. În funcție de tehnica utilizată, ar putea dura trei luni.
2. Nord Stream 2 trebuie să primească un certificat de siguranță de la un certificator independent, recunoscut la nivel internațional, înainte de a fi umplut cu gaz natural. În discuție este o firmă norvegiană.
3. Trebuie să primească aprobarea de la autoritatea de reglementare în energetică din Germania, „Bundesnetzagentur” care va certifica faptul că modelul de propietate și de operare este conform cu reglementările UE privind gazele.
Nord Stream 2 și-a înaintat dosarul pe 11 iunie. Procesul de certificare poate dura până la 10 luni. Sunt o serie de contestații însă „Bundesnetzagentur” ar putea acorda o aprobare provizorie dacă este convinsă că prețurile ridicate la gaz și stocurile scăzute amenință securitatea energetică a Germaniei înainte de iarnă.
XS
SM
MD
LG