Linkuri accesibilitate

Canada impune noi sancțiuni „colaboratorilor Rusiei” în Moldova


Ministra de Externe a Canadei, Mélanie Joly.
Ministra de Externe a Canadei, Mélanie Joly.

Guvernul Canadei a anunțat la 17 octombrie impunerea de sancțiuni împotriva a nouă persoane apropiate unor oligarhi ca Ilan Șor și Vlad Plahotniuc, care deja au fost sancționați de Canada.

În comunicatul Ministerului de Externe canadian se spune că sunt sancționate și șase posturi de televiziune din Moldova ale căror licențe au fost deja revocate de autoritățile de la Chișinău pentru dezinformare în interesul Rusiei.

Numele noilor sancționați nu au fost făcute publice de îndată, precizându-se doar că unii dintre ei au legătură cu Partidul Șor, scos în afara legii în Moldova.

„Astăzi, trimitem un mesaj clar persoanelor și entităților maligne din Moldova că sprijinirea invaziei neprovocate și nejustificate a Ucrainei de către Putin nu va rămâne nepedepsită”, a declarat ministra de Externe a Canadei, Mélanie Joly.

Ministerul de Externe canadian a precizat că anunță sancțiunile în contextul reuniunii Platformei de Sprijin pentru Moldova, ținută marți, 17 octombrie, la Chișinău.

La reuniune, diferite guverne și organizații au promis Moldovei ajutoare în sumă de 400 de milioane de euro.

Canada a impus primele sancțiuni împotriva indivizilor acuzați de Chișinău că ar reprezenta interesele Rusiei în vara anului 2023, în urma promisiunii făcute de premierul Justin Trudeau președintei Maia Sandu, care a vizitat Canada.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG