Linkuri accesibilitate

Capturi de droguri și fumigene electorale


Prelucrarea haşişului într-o gospodărie din Afganistan. 26 decembrie 2017
Prelucrarea haşişului într-o gospodărie din Afganistan. 26 decembrie 2017

Poliția moldoveană spune că a reținut șapte persoane, inclusiv un fost polițist de frontieră, bănuite de implicare într-o rețea internațională de trafic cu droguri. Ar fi vorba de hașiș transportat din Spania în Federația Rusă. Anunțul a fost făcut într-o conferință de presă, în timp ce ministrul de interne, Alexandru Jizdan, candidează în alegerile parlamentare de pe 24 februarie.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:59 0:00
Link direct


Printre cei șapte cetățeni moldoveni reținuți este și persoana care ar fi capul rețelei de traficanți, un fost angajat al poliției de frontieră, care trăgea sforile, aflându-se în Republica Moldova. Întreaga schemă era coordonată prin intermediul rețelelor sociale și aplicațiilor de comunicare online, spune Dumitru Ștefîrță, procurorul pe caz. Drogurile erau cumpărate din Spania și transportate în Federația Rusă. Procurorul a numit chiar și costurile per kg plătite de traficanți la achizitoare și comercializate în Rusia.

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a anunțat, astăzi, că alți zece membri ai grupării, cetățeni străini, au fost reținuți în Spania, Ucraina, Belarus și Federația Rusă, de către autoritățile acestor state, în timpul unei operațiuni de transportare a peste 400 de kg de hașiș. Investigația a fost pornită în 2016, a precizat procurorul Dumitru Stefîrță:

„O parte din membri sunt foști angajați ai poliției de frontieră, ai inspectoratului național de patrulare, precum și alte servicii. Investigațiile au durat trei ani de zile, a fost efectuat un volum foarte mare de lucru, au fost acumulate informații. Or, vă dați seama că majoritatea erau colaboratori de poliție care cunosc în linii generale tacticile și metodele aplicate în investigarea acestor situații.”

Potrivit procurorului Ştefîrţă, ultima captură de droguri a avut loc în februarie anul trecut, în Spania, când a fost reținut un moldovean, angajat al poliției, aflat în concediu de îngrijire a copilului. În mașina acestuia, au fost depistate 40 de kg de hașiș.

Fără a pune la îndoială importanța cazului deconspirat, președinta Centrului de Investigații Jurnalistice Cornelia Cozonac spune că modul de prezentare a dosarelor, mai ales în plină campanie electorală, generează mai multe întrebări decât răspunsuri:

„Pentru că încrederea în organele de drept, în Procuratură sau ministerul de Interne este scăzută, în asemenea situații ne punem întrebări dacă aceste dosare făcute publice nu fac parte din partida de fumigene care fie încearcă să abată atenția opiniei publice de la alte chestii foarte importante așa cum ar fi campania electorală. De asemenea, se poate face un transfer de imagine către unii candidați care sunt pe liste acum în campania electorală, cum ar fi ministrul de interne Jizdan sau un transfer de imagine către partidul politic de la guvernare, care încearcă să atragă astfel voturile alegătorilor.”

O altă nedumerire a Corneliei Cozonac provine din disponibilitatea nemaipomenită a oamenilor legii de a face publice date din dosar, or procurorii sunt cunoscuți, spune jurnalista de investigație, pentru zgârcenia de a face dezvăluiri despre cazurile la care lucrează, ascunzându-se în spatele condiției de a păstra „secretul anchetei”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG