Analize uzuale de sânge și urină
Unul dintre testele de bază este analiza generală a sângelui. Aceasta oferă informații despre starea generală a sănătății și poate ajuta la depistarea unor patologii în stadii incipiente. Se face atât în controalele de rutină și de monitorizare a bolilor cronice, cât și atunci când există suspiciuni despre existența unor boli infecțioase, procese inflamatorii sau tulburări ale sistemului imunitar.
Analizele de biochimie a sângelui arată nivelurile substanțelor chimice din sânge, cum ar fi glucoza, diferite vitamine (A, B, C, D, E, acid folic) și minerale (calciu, sodiu, potasiu, fier, magneziu, cupru, fosfor ș.a.). Nivelul lipidelor (colesterol, trigliceride) poate indica riscul de boală coronariană - cea mai frecventă afecțiune cardiovasculară și una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial.
Markerii hepatici și tiroidieni din sânge arată cum funcționează ficatul și glanda tiroidă.
Pe lângă analizele de sânge, este foarte probabil că medicul de familie vă va prescrie și o analiză de urină, care examinează aspectul vizual, compoziția chimică și microscopică a urinei. De regulă, testul este prescris pentru a monitoriza anumite afecțiuni, cum ar fi bolile de ficat, de rinichi, diabetul sau pentru a diagnostica infecțiile tractului urinar.
Investigații și controale la specialiști
La o primă vizită la medicul dumneavoastră, veți verifica tensiunea arterială și veți efectua o electrocardiogramă – un test simplu care măsoară activitatea electrică a inimii și poate arăta dacă cele patru camere ale inimii sunt prea mari sau sunt suprasolicitate.
Femeile ar trebui să meargă anual la ginecolog pentru un control de rutină, o dată la trei ani să facă testul Papanicolau, foarte important pentru prevenirea cancerului de col uterin, iar o dată la 5 ani – testul la virusul papiloma uman (HPV).
Pentru a preveni sau a depista într-o fază incipientă cancerul de sân, femeile de până la 40 de ani ar trebui să facă anual o ecografie mamară, iar cele trecute de această vârstă – o mamografie.
Bărbații de peste 40 de ani sunt îndemnați să efectueze testul la antigenul specific prostatic (PSA), care verifică glanda prostatică la semne de cancer, iar cei de peste 50 de ani – o colonoscopie, pentru a preveni un eventual cancer de colon.
Persoanele active sexual ar trebui să se testeze anual la o serie de maladii sexual-transmisibile.
Nu în ultimul rând, mergeți la stomatolog pentru verificarea danturii.
Dacă sunteți angajat sau ați cumpărat polița medicală, puteți efectua gratuit o serie de analize și investigații, cu bilet de trimitere de la medicul de familie.
Puteți verifica aici ce analize sunt acoperite de asigurarea medicală.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te