Vestea bună este că hipertensiunea arterială poate fi prevenită și tratată. Diagnosticul precoce și schimbarea stilului de viață pot împiedica hipertensiunea arterială să vă afecteze grav sănătatea.
Ce este tensiunea arterială?
De fiecare dată când bate, inima pompează sânge în artere (vasele de sânge care transportă sângele de la inimă către țesuturi și organe). Tensiunea arterială este forța sângelui care împinge pereții arterelor și se măsoară în două numere:
Presiunea sistolică (primul și cel mai mare număr) arată presiunea din interiorul arterelor atunci când inima bate.
Presiunea diastolică (al doilea și cel mai mic) indică presiunea din artere atunci când inima se odihnește între bătăi.
De exemplu, o valoare a tensiunii arteriale de 120/80 înseamnă o valoare sistolică de 120 și o valoare diastolică de 80. Aceste valori sunt considerate normale, însă ele pot diferi puțin, în funcție de vârsta persoanei și modul său de viață.
Cum este diagnosticată hipertensiunea?
Hipertensiunea arterială nu are, de multe ori, simptome. Singura modalitate de a afla dacă o aveți este să vă măsurați regulat tensiunea arterială. Puteți să o faceți de sine stătător sau să mergeți la medicul de familie. Și în multe farmacii poate fi verificată gratuit.
Înainte de a pune un diagnostic, medicul de familie vă va măsura tensiunea arterială de la ambele mâini, de două sau mai multe ori, la întâlniri separate.
Dacă aveți dureri în spatele capului și în piept, amețeli, tulburări de vedere, senzație de căldură și rău, cel mai probabil, nivelurile tensiunii sunt înalte, adică aveți hipertensiune arterială.
Când aveți o stare inexplicabilă de oboseală și de lipsă de energie, senzații de leșin, amețeală, pierdere a echilibrului când vă ridicați în picioare, disconfort gastric și greață, aveți pielea umedă și rece, cel mai probabil, valorile tensiunii sunt scăzute, adică aveți hipotensiune arterială.
Cine este predispus să dezvolte hipertensiune arterială?
Oricine poate dezvolta hipertensiune arterială, dar există anumiți factori care pot crește riscul:
Vârsta. Tensiunea arterială tinde să crească odată cu înaintarea în vârstă.
Sex. Bărbații sunt mai predispuși decât femeile să aibă hipertensiune arterială la vârsta mijlocie, însă, odată cu înaintarea în vârstă, ei se schimbă cu locurile.
Stilul de viață. Anumite obiceiuri de viață pot crește riscul de hipertensiune arterială, cum ar fi consumul excesiv de sodiu (sare) sau insuficient de potasiu, lipsa exercițiilor fizice, consumul de alcool și fumatul.
Genetica. Hipertensiunea arterială este adesea „moștenită” și poate fi urmărită în istoricul familiei.
Factori sociali și economici. Cercetările arată că factori precum veniturile, nivelul de educație, locul de trai și tipul de muncă (de exemplu, în ture devreme sau târziu) sau traumele din copilărie pot crește riscul de hipertensiune arterială.
Medicația. Anumite medicamente pot crește tensiunea arterială: antidepresivele, decongestionantele (preparate contra nasului înfundat), pastilele hormonale contraceptive.
Afecțiunile cronice. Boala cronică de rinichi, diabetul, sindromul metabolic, excesul de greutate și obezitatea, apneea în somn, afecțiunile tiroidei, de asemenea, pot duce la creșterea tensiunii arteriale.
Cum puteți preveni hipertensiunea arterială?
Puteți ajuta la prevenirea hipertensiunii arteriale printr-un stil de viață sănătos.
Alimentați-vă sănătos. Limitați cantitatea de sare din mâncare, consumați alimente care au un conținut scăzut de grăsimi și cât mai multe fructe, legume și cereale integrale.
Mențineți o greutate sănătoasă. Menținerea unei greutăți normale vă poate ajuta să controlați tensiunea arterială și să evitați alte probleme de sănătate.
Faceți mișcare regulat. Activitatea fizică regulată vă poate ajuta să vă mențineți o greutate sănătoasă și, respectiv, să aveți tensiunea arterială în limite normale.
Limitați consumul de alcool. Consumul excesiv de alcool nu doar crește tensiunea arterială, dar vine cu calorii suplimentare, ceea ce poate contribui la luarea în greutate.
Renunțați la fumat. Fumatul vă crește tensiunea arterială și vă expune unui risc mai mare de a face atac de cord și accident vascular cerebral.
Gestionați stresul. Învățând cum să vă relaxați și să gestionați stresul vă poate îmbunătăți sănătatea emoțională și fizică și poate scădea tensiunea arterială. Tehnicile de gestionare a stresului includ exerciții fizice, ascultarea muzicii, concentrarea pe ceva calm sau pașnic și meditarea.
- Te-ar putea interesa și: Unde se găsesc centrele care oferă primul ajutor și tratament în cazul unui atac cerebral
Dacă aveți deja hipertensiune arterială, este important să preveniți agravarea acesteia sau complicațiile. Monitorizați-vă în permanență tensiunea și urmați cu strictețe planul de tratament prescris de medicul dumneavoastră.
Un șir de pastile împotriva hipertensiunii sunt compensate din contul poliței de asigurare medicală.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te