Linkuri accesibilitate

Casa Albă: „discuții substanțiale” între oficialități americane și chineze pe tema Ucrainei


Jake Sullivan (arhivă)

Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, s-a întâlnit cu principalul diplomat al Partidului Comunist Chinez, Yang Jiechi, la Roma, pe 14 martie, cu care a abordat „direct și foarte clar” îngrijorările legate de sprijinul acordat de China Rusiei, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

Președintele SUA, Joe Biden, l-a trimis pe Sullivan la Roma pentru a se întâlni cu Yang, pe fondul îngrijorărilor că Beijingul amplifică dezinformarea rusă și poate ajuta Moscova să se sustragă sancțiunilor economice occidentale.

Susținerea acordată de China Rusiei, în urma invaziei rusești din Ucraina, ar putea avea implicații asupra relațiilor Beijingului în întreaga lume, inclusiv cu aliații și partenerii SUA din Europa și regiunea Indo-Pacific, a declarat Price, în cadrul unei conferințe de presă.

Casa Albă a precizat într-o declarație că Sullivan și Yang au discutat o serie de probleme în relațiile dintre SUA și China și au avut „discuții substanțiale despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei”.

Înaintea discuțiilor, Sullivan a avertizat fără menajamente China să evite să ajute Rusia să se sustragă sancțiunilor. „Nu vom permite ca acest lucru să continue”, a spus el. Cu toate acestea, Rusia a negat, pe 14 martie, că are nevoie de ajutorul Chinei.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG