Linkuri accesibilitate

Caucazul: Vestul Sălbatic al Rusiei


Matrioște din Daghestan
Matrioște din Daghestan

Pentru ruși, mitologia cuceririi Caucazului și a Crimeei este echivalentul mitologiei cuceririi „Vestului Sălbatic” de către americani.

Ciocnirile violente care au avut loc luna aceasta în orașul Dijon în Franța, între o bandă impresionantă și bine organizată de ceceni pe de o parte și traficanți magrebini locali pe de alta au stârnit comentarii amuzate în presa de la Moscova.

Sigur, și în Franța Le Figaro a prezentat conținutul unei note informative a poliției judiciare franceze (DCPJ), datată marți16 iunie, în care se atrăgea atenția asupra pericolului pus de extinderea criminalității organizate cecene în Franța.

La Dijon, 15 iunie 2020
La Dijon, 15 iunie 2020

Subiectul s-a dovedit însă foarte pe placul presei din Rusia. „În capitala Burgundiei a sosit legea munților”, a scris la Moscova Kommersant. „Legea munților” nu este o simplă formulă romantică, ci e un termen precis. Atât în istoriografia rusă, cât și în mitologia populară, caucazienii, dar mai ales cecenii, sunt muntenii prin excelență, termen scris deseori cu majusculă: „Munteni” (Горцы).

Acești Munteni și cucerirea munților lor de către Rusia au dus la cea mai consistentă mitologie a Rusiei moderne, la egalitate cu cea a Marelui Război Patriotic (al Doilea Război Mondial), dar mai complexă decât cea a acestuia.

Mitologia cuceririi Muntelui

S-a mai sugerat că pentru ruși, mitologia cuceririi Caucazului și a Crimeei, este echivalentul mitologiei cuceririi „Vestului Sălbatic” de către americani. Americanii au apași și mohicani, rușii au tătari și ceceni; și la americani și la ruși s-a cântat eroismul celor care s-au războit cu localnicii și le-au luat pământurile; și la americani și la ruși s-a creat o întreagă literatură colonială, care la rândul ei a produs o mitologie de gradul doi. Americanii au în literatură Ultimul Mohican (J.F. Cooper) - rușii Hagi Murat (Tolstoi); americanii au Cântarea lui Haiawatha (Longfellow) - rușii: Prizonierul din Caucaz (Pușkin).

Doar britanicii in India au mai creat o asemenea mitologie populară și literară, de la Kipling până la Salman Rushdie.

Cel care a lansat pentru ruși mitologia Caucazului și a Crimeei a fost Pușkin. Caucazul mai fusese sporadic în literatură și până la el, însă Pușkin a reușit să producă și un feed-back cultural: unele din versurile lui sînt recitate și astăzi chiar de către localnicii caucazieni, precum violenta admonestare administrată de un tată cecen fiului său în poemul Tazit :

Statuia lui Pușkin la Simferopol
Statuia lui Pușkin la Simferopol

Dispari de-aici - tu nu-mi ești fiu,
Nu ești cecen - tu ești o babă,
Un laș, un rob, sau un armean.

Поди ты прочь - ты мне не сын,
Ты не чеченец - ты старуха,
Ты трус, ты раб, ты армянин!


Cu toată dușmănia pentru ruși, cecenii recită și azi aceste versuri cu satisfacție… Armenii, însă, mai puțin.

La fel, jumătate din ceceni primesc prenumele Ruslan, care nu e altceva decât un nume inventat de Pușkin, în Ruslan și Liudmila, prescurtând un nume mitic mai vechi.

Mitologia Crimeei

Tot Pușkin a creat și mitologia Crimeei. In drum spre Chișinău, în 1821, la începutul exilului său sudic, Pușkin s-a oprit să viziteze ruinele palatului hanilor din Bahcisarai (Palatul Grădină), fosta capitală a hanatului.

Acolo a fost mâhnit să descopere că din legendara fântână rămăsese doar o țeavă de fontă din care picura o apă bâhlită. Fântâna din Bahcisarai...

Acolo a imaginat el un triunghi amoros între Han Ghirei si două dintre femeile lui: sclava poloneză Maria și caucaziana Zarema, care o ucide pe prima. Poemul sfârșește printr-un procedeu modern, cu intervenția autorului care își descrie impresiile la vizitarea ruinelor.

În concluzie, diferența între mitologia americană a Far West-ului și cea rusească a Caucazului, a sudului musulman, cucerit în aceeași perioadă, constă în tratamentul ulterior al supraviețuitorilor. În cazul nord-caucazienilor precum cecenii, represiunea continuă până în zilele noastre.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Previous Next

XS
SM
MD
LG