Linkuri accesibilitate

CC a respins sesizarea Platformei DA cu privire la scoaterea în afara legii a Partidului Șor


Sesizarea deputaților Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr cu privire la scoaterea în afara legii a Partidului Șor a fost declarată inadmisibilă de către Curtea Constituțională. Potrivit Curții, sesizările ce țin de controlul constituționalității partidelor politice pot fi depuse de președintele țării, președintele parlamentului, de guvern, de ministrul justiției sau de procurorul general. Deputații Platformei precizează că vor înainta demersurile necesare mai departe, informează agenția IPN.

Într-o conferință de presă, liderul formațiunii, Andrei Năstase, a declarat că examinarea a avut loc în grabă, fără participarea părților.

Deputatul Dinu Plîngău a menționat că a fost pregătit un proiect de lege de modificare a legii privind statutul partidelor politice, a Codului Electoral, Codului Contravențional și a Codului Penal, astfel încât pe viitor să nu fie admise încălcări ale legislației, inclusiv în domeniul electoral. Să nu fie admisă folosirea banilor murdari în scop de promovare a unor deputați care ulterior, ajungând la pârghiile puterii, se folosesc de încrederea alegătorilor.

„Astăzi vom expedia scrisori subiecților de drept stabiliți de Codul Jurisdicției Constituționale: președintelui țării, procurorului general, ministrului justiției, președintelui parlamentului, astfel încât demersul Platformei DA să fie preluat de aceste instituții în drept să sesizeze CC pe subiecte de acest fel”, a spus Dinu Plîngău.

La sfârșitul lunii martie, deputații Platformei DA au contestat constituționalitatea Partidului Politic Șor, care, potrivit lor, „prin acțiunile și scopurile sale lezează principiul statului de drept, fapt ce ar intra în contradicție cu prevederile din Constituție.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG