Linkuri accesibilitate

Ce șanse are opoziția să amendeze legile bugetare?


Partidul Acțiune și Solidaritate al viitoarei președinte, Maia Sandu, a propus o serie de amendamente la politica bugetar-fiscală pentru anul viitor pentru a ajuta economia afectată puternic de criza de coronavirus.

PAS spune că cel mai afectate sunt întreprinderile mici și mijlocii, IMM-urile, iar măsuri ca introducerea cote 0 la impozitul pentru venitul reinvestit și eliminarea penalităților la întârzierea achitării impozitelor ar trebui să le ajute.

Ce șanse are opoziția să amendeze legile bugetare?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:52 0:00
Link direct

O altă formațiune de opoziție, Platforma DA, a formulat propriile amendamente la proiectul legii bugetului. Toate aceste propuneri survin la peste o săptămână după ce aliații din parlament ai Maiei Sandu au somat guvernul Chicu să-și retragă proiectele legilor bugetare pentru anul viitor, spunând că nu ar ține țin cont de nevoile economiei și oamenilor afectați de criză. Premierul Chicu a promis între timp cooperare din partea guvernului său și a reconfirmat că este gată să-și dea demisia după adoptarea legilor bugetare.

Guvernul se pregătește să examineze într-o ședință specială de lunea viitoare amendamentele înaintate de grupurile parlamentare, înainte de adoptarea finală din parlament, dar așa cum ne-a spus azi purtătorul de cuvânt al premierului, Boris Harea, unele din propunerile deja sosite la guvern sunt bune, iar altele “imposibil de populiste”.

Pentru Partidul Acțiune și Solidaritate al Maiei Sandu, însă, ferm convins că guvernul s-a zgârcit din nou să ofere o mână de ajutor economiei grav afectate de criză – iar PAS afirmă că o treime din companiile moldovene se vor închide din cauza greutăților, iar guvernul ar economisit bani în plină pandemie în loc să le ajute - nimic nu justifică lipsa din aceste legi a unor măsuri de sprijin pentru antreprenori - cotă 0 la impozitul pentru venitul reinvestit, anularea penalităților pentru cei care au întârziat cu plata impozitelor sau garantarea unor credite luate de la bănci.

Dacă nu acționăm rapid acum, ajungem din nou la situația foarte dificilă a anilor 90

„Guvernul a stat cu conturile pline și chiar l-am văzut pe prim-ministrul Chicu lăudându-se cu asta recent, în timp ce multe companii și-au redus activitățile și fiecare poate vedea deja spații comerciale libere, restaurante, magazine care se închid. Dacă nu acționăm rapid acum, ajungem din nou la situația foarte dificilă a anilor 90”, a spus vineri într-o conferință în parlament fosta ministră a finanțelor din guvernul Sandu, Natalia Gavriliță.

Radu Marian, un parlamentar din PAS, care a avansat vineri împreună cu Gavriliță setul de propuneri, a spus Europei Libere că se așteaptă ca guvernul să agreeze măcar o parte din ele. Iată, însă, cum le justifica parlamentarul în conferința din parlament:

Deputatul PAS Radu Marian
Deputatul PAS Radu Marian

„Aproape jumătate din întreprinderi au raportat deja înjumătățirea veniturilor din vânzări – toată lumea trebuie să înțeleagă că fiecare afacere salvată înseamnă consum, mai mulți bani la buget pentru salarii și pensii... ”

Amendamentele Platformei DA, pe de altă parte, se bazează pe ideea că instituțiile de forță ar primi nejustificat de multe fonduri, prin urmare s-ar merita o redistribuire, iar primii care ar trebui să beneficieze ar fi fermierii, diaspora și pensionarii:

„Parcă ne pregătim de război – creștere de cheltuieli pentru MAI cu 226 mln. lei, pentru MJ – cu 204 mln., pentru MA – cu 155 mln. lei, pentru SIS – cu 45 mln., pentru SPPS – cu 30 mln. Pentru PG – cu 17 mln. În al doilea rând sunt foarte multe cheltuieli dubioase – 67 de mln. Pentru Arena Națională, o aventură a lui Plahotniuc, promovată de Doopdn, cu 69 ha. De pământ la Stăuceni gajate acum pe care riscăm să le pierdem ”, a explicat Alexandru Slusari, șeful grupului de parlamentari DA.

„În 2020 R. Moldova a cunoscut un record istoric de minimum de asistență externă în ultimii 20 de ani și de maximum de împrumuturi interne – estimăm că guvernul va fi forțat să continue practica de împrumuturi interne”, a adăugat Igor Munteanu, un alt parlamentar al platformei.

Printre formațiunile care au trimis executivului până acum amendamente se numără, în afară de PAS și DA, și partidul socialiștilor.

Un amendament al acestei formațiuni guvernamentale vizează amânarea, până în vară, a creșterii de TVA pentru produse agricole, de la 8 la 12% așa cum a propus inițial guvernul. Asta după ce, indignați că nu au primit la timp ajutoarele contra secetei promise de autorități, agricultorii și-au adus zilele trecute,, în semn de protest tractoarele în capitală tocmai în momentul în care au aflat din politica fiscală că guvernul are de gând să majoreze acest impozit.

Cu o săptămână în urmă, în plin scandal iscat de trecerea prin prima lectură în parlament a legilor bugetare, în ciuda unei riposte turbulente a opoziției, șeful executivului, Ion Chicu, a lăsat de înțeles că adoptarea bugetului este cam singurul lucru care îl mai ține în fruntea executivului, pentru că nu ar vrea să lase impresia că lasă în urma sa haos.

„Acest parlament trebuie dizolvat cât mai repede – votați-mi politica bugetară, legea bugetului și să ne vedem sănătoși.”

Dar Igor Dodon a revenit azi asupra subiectului, spunând: „În anul viitor vor fi alegeri anticipate – Când? Cum? Demisii? Nu demisii? Vom vedea, vom discuta”, a declarat Dodon, reacționând la o speculație că premierul ar vrea să plece, însă nu acum, ce imediat după inaugurarea noii președinte.

Previous Next

XS
SM
MD
LG