Medicii spun că persoanele care nu se spală pe dinți pot face următoarele maladii dentare:
Placa bacteriană și tartrul – Dacă dinții nu sunt periați regulat, resturile de mâncare și bacteriile formează o peliculă, numită „placă bacteriană”. În timp, această placă se mineralizează și se transformă în tartru, favorizând apariția cariilor și a bolilor gingivale.
Cariile dentare – Zahărul și carbohidrații din alimente hrănesc bacteriile din cavitatea bucală, care produc acizi și distrug smalțul dentar. Dacă nu sunt îndepărtate prin periere, aceste bacterii vor duce la formarea cariilor, care pot progresa până la distrugerea dintelui.
Boala parodontală (gingivită și parodontită) – Lipsa igienei orale poate provoca inflamarea gingiilor (gingivită), care, dacă nu este tratată, poate evolua în parodontită – o afecțiune mai gravă, ce duce la retragerea gingiilor, distrugerea osului de susținere și, în final, căderea dinților.
Respirația urât mirositoare (halitoza) – Bacteriile din cavitatea bucală produc compuși volatili de sulf, care fac ca respirația să miroase urât. Dacă dinții nu sunt periați, aceste bacterii se acumulează și mirosul neplăcut persistă.
Pierderea dinților – Pe măsură ce cariile și bolile parodontale avansează, dinții pot deveni mobili și, în cele din urmă, să cadă. Lipsa dinților afectează masticația, dicția și estetica feței.
Infecții și abcese dentare – Cariile netratate și bolile de gingii pot duce la acumularea de puroi în jurul dintelui sau al rădăcinii, ceea ce poate provoca dureri intense și complicații mai grave dacă infecția se răspândește.
Stomatologul Ion Cherdevară atenționează că, dacă aceste afecțiuni nu sunt tratate, în timp pot apărea complicații. „Bacteriile din cavitatea orală pot pătrunde în sânge și contribui la inflamația vaselor sangvine, crescând riscul de ateroscleroză, infarct miocardic, endocardită infecțioasă și accident vascular cerebral”, explică medicul.
De asemenea, persoanele cu o igienă orală precară prezintă un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2, deoarece inflamația cronică poate afecta metabolismul zahărului. În plus, diabetul și bolile parodontale se influențează reciproc: diabetul agravează parodontita, iar parodontita face mai dificil controlul glicemiei.
- Te-ar putea interesa și: Cât de dăunător este zahărul și cât de mult putem consuma
Totodată, bolile dentare netratate pot duce la complicații în timpul sarcinii, crescând riscul de naștere prematură și de a avea copii cu greutate mică la naștere.
Există și riscul ca bacteriile din cavitatea bucală să ajungă în plămâni, prin aspirație, favorizând dezvoltarea infecțiilor respiratorii, inclusiv a pneumoniei, mai spune Ion Cherdevară.
Pentru prevenirea tuturor acestor maladii, medicul recomandă periajul dentar de două ori pe zi, utilizarea aței dentare și a apei de gură și vizitele regulate la stomatolog.
Datele ultimului studiu privind bolile netransmisibile (din anul 2021) arată că 86,5% din adulții de 18-69 de ani din R. Moldova se spală pe dinți cel puțin o dată pe zi (91,4% din femei și 81,6% din bărbați).
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te