Anunțând remanierile guvernamentale, pe 18 noiembrie, premierul a spus că Veronica Mihailov-Moraru va rămâne în funcția de ministră a Justiției, menționând că „are încredere” în ea. Recean a spus că rezultatele în acest domeniu depind nu doar de politici, dar și de cei care lucrează în sistem.
„Acum avem nevoie, mai mult ca oricând, de oameni ai legii care aplică cu fermitate legea. […] Încă nu avem suficienți oameni curajoși și dedicați în sistem. Ei încă mai sunt acolo, dar trebuie să fie încurați”, a declarat Dorin Recean. El a promis o „listă de garanții de securitate și financiare pentru procurorii și judecătorii care își vor asuma dosarele complexe”.
Într-un comentariu oferit Europei Libere ulterior, șeful Guvernului a explicat că garanțiile de securitate se referă nu doar la protecția fizică, dar și la „securitatea tehnologică, informațională, plus o sumă semnificativă de bani”.
El crede că autoritățile trebuie să aibă grijă de persoanele care pleacă din sistemul judecătoresc și al procuraturii după ce ani la rând au examinat dosare care puneau în pericol viața și sănătatea lor și familiilor lor. „Discutăm acum, inclusiv, oferirea unor garanții financiare la plecarea din sistem pentru procurorii și judecătorii care își vor asuma examinarea și investigarea acestor dosare”, a precizat pentru Europa Liberă premierul Dorin Recean.
Compensații pentru cei care fac naveta
Pe 20 noiembrie, Guvernul a aprobat un proiect de lege care prevede plata compensațiilor pentru judecătorii și procurorii care locuiesc la o distanță de cel puțin 20 de km de locul de muncă. Ei vor primi alocații care le vor acoperi cheltuielile fie pentru transport, fie pentru închirierea unei locuințe.
Potrivit estimărilor făcute de autorități, de aceste plăți pot beneficia circa 190 de procurori și judecători. Compensația nu va depăși 4.500 de lei pe lună și va fi acordată în baza contractului de chirie sau ținând cont de combustibilul utilizat.
„Sprijinim profesioniștii din sistemul de justiție, pentru a consolida funcționarea eficientă a instituțiilor”, a spus ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, după ce proiectul a fost votat în Guvern.
Săptămâna trecută, președinta Maia Sandu a anunțat că autoritățile vor urgenta crearea unei Judecătorii Anticorupție, propunere pe care a formulat-o în martie anul trecut, dar care se află încă la etapa examinării în Parlament. Proiectul de lege prevede că instanța de fond care va examina cazurile do corupție mare va avea 15 magistrați. Încă șase judecători vor lucra în Colegiul Anticorupție, care va activa pe lângă Curtea de Apel Chișinău și va examina recursurile.
- Te-ar putea interesa și: Explainer | Cu ce se va ocupa Judecătoria Anticorupție, cine va putea lucra în noua instanță, ce salarii și privilegii vor avea magistrații
În documentul publicat de Președinție nu este indicat ce salariu vor avea judecătorii acestei instanțe, însă este specificat că ei vor avea dreptul la sporuri salariale, cum ar fi compensații pentru munca în condiții nefavorabile sau munca suplimentară.
De asemenea, judecătorii anticorupție vor putea solicita pază de stat pentru ei ori pentru membrii familiilor lor. Cei care nu dispun de spațiu locativ în Chișinău vor primit locuințe de serviciu pe durata mandatului sau indemnizații lunare pentru chirie.
Autoritățile încă nu au anunțat dacă planifică să introducă și măsuri de susținere a procurorilor care gestionează dosare complexe. După ce pe 11 noiembrie Maia Sandu a spus că activitatea Procuraturii Anticorupție „este un eșec total”, instituția a răspuns că se confruntă cu o lipsă de personal, de resurse bugetare și tehnice, precum și de un sediu încăpător.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te