Linkuri accesibilitate

Ce presupune procedura de impeachment?


John Roberts, șeful Curții Supreme de Justiție prezidând prima sesiune de impeachment a Senatului american, 16 ianuarie 2020
John Roberts, șeful Curții Supreme de Justiție prezidând prima sesiune de impeachment a Senatului american, 16 ianuarie 2020

Cei 100 de membri ai Senatului american au depus joi, 16 ianuarie jurământ, ca membri ai juriului care va judeca dacă, în baza acuzațiilor ce i se aduc de abuz de putere și obstrucționare a Congresului, președintele republican Donald Trump va fi îndepărtat de la putere. Procesul, care este unul politic cu reguli ce trebuie încă stabilite, începe săptămâna viitoare, pe 21 ianuarie iar majoritatea republicană din Senat speră ca întreg procedeul să se încheie în două săptămâni.


Președintele Curții Supreme, John Roberts prezidează procesul iar joi le-a cerut senatorilor să jure că vor fi „imparțiali” și că se vor ghida numai după prevederile Constituției.

Rolul procurorilor în acest proces este jucat de 7 membri democrați ai Camerei reprezentanților, conduși de Adam Shiff, președintele Comisiei pentru serviciile de informații. Shiff este cel care joi, după depunerea jurământului, a prezentat oficial în Senat cele două capete de acuzare formulate de Camera reprezentanților, dominată de opoziția democrată, împotriva președintelui Trump.


De la lansarea acuzațiilor împotriva sa și a procedurii de „impeachment” (înlăturare din funcție), președintele Trump a vorbit despre o „vânătoarea de vrăjitoare”, fără nici o bază reală. Aserțiune repetată joi, după deschiderea procesului în Senat.

„O să se termine repede” a declarat Trump de la Casa Albă. „Este o făcătură, o totală invenție a democraților care încearcă numai să câștige alegerile”.

În noiembrie, în Statele Unite, au loc alegeri prezidențiale la care Trump candidează din partea partidului republican pentru un al doilea mandat.

Trump este acuzat în primul rând că a blocat temporar un important ajutor militar pentru Ucraina, pentru a obține de la Kiev declarația oficială că va deschide o anchetă în presupuse acte de corupție comise de democratul Joe Biden și fiul acestuia în Ucraina. Biden este unul din contracandidații potențiali ai lui Trump în prezidențialele din acest an.

Joi, Oficiul pentru Responsabilitatea Guvernului (GOA) , structură nepartizană a Congresului, a dat publicității un raport în care arată că administrația Trump a încălcat legea când a blocat ajutorul militar, aprobat deja de Congres. „Legea nu permite președintelui să înlocuiască cu propriile priorități de politică o lege adoptată de Congres” se arată în raport.

Al doilea capăt de acuzare este obstrucționarea Congresului: decurge din faptul că pe toată perioada anchetei Camerei reprezentaților, care a dus la procesul de „impeachment”, președintele a refuzat constant eliberarea documentelor cerute de Cameră. Și nu a permis martorilor convocați de Cameră, să vorbească.

Constituția americană este vagă în privința „impeachment”-ului – precizează numai că este prerogativa Camerei reprezentanților să formuleze capetele de acuzare și a Senatului să le judece. Pentru a se porni un astfel de proces, acuzațiile trebuie să se înscrie în trei categorii vag definite: trădare, corupție și alte crime și delicte grave”.

Nu există reguli pentru modul cum se desfășoară un astfel de proces, în linii mari se urmează procedura primului process de „impeachment” din istoria americană, împotriva președintelui Andrew Johnson. Până la urmă, liderul republican al Senatului, Mitch McConnell și liderul minorității democrate din Senat, Chuck Schumer vor decide ce dovezi vor fi prezentate, dacă vor fi audiați sau nu martori, cât va dura prezentarea cazului și în general, cât va dura procesul.

La încheiere, senatorii vor avea o zi de deliberări înainte de a se pronunța și este nevoie de o majoritate de două treimi pentru adoptarea unui verdict împotriva președintelui.

Cum Senatul este dominat de partidul republican al președintelui Donald Trump, nu este de așteptat ca acesta să fie găsit vinovat și îndepărtat din funcție.


  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG