Linkuri accesibilitate

Ce prevede noua reformă a programului de asistență socială


Dan Perciun, actualmente deputat PAS, la o demonstrație pe 9 mai 2019
Dan Perciun, actualmente deputat PAS, la o demonstrație pe 9 mai 2019

O reformă aprobată de parlament în prima lectură își propune să includă în programul de ajutor social un număr mai mare de familii cu copii, să-i atragă în program pe agricultorii care muncesc cu ziua, dar să micșoreze gradual ajutorul social primit de șomeri, pentru a stimula angajarea lor în câmpul muncii.

Deputatul PAS, Dan Perciun, unul din autorii inițiativei legislative de reformă, spune că este o „primă etapă” în modernizarea programului de ajutor social, văzut drept principalul instrument pe care îl are guvernul pentru a reduce sărăcia. Perciun care este și președinte al Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie a declarat Europei Libere că inițiativa va fi supusă votului în lectura a doua pe 21 aprilie.

Interviu cu deputatul PAS, Dan Perciun
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:19:06 0:00

Ajutoarele pentru familiile sărace cu copii

Deputatul Perciun a estimat împreună cu ceilalți autori ai legii, reprezentanți ai Ministerului Muncii și Protecției Sociale, că 120 de mii de familii din R. Moldova sunt afectate de sărăcie extremă. Multe sunt familii cu copii și deosebit de vulnerabile.

Dar programul de ajutor social actual acoperă doar una din patru asemenea familii. Trebuie schimbat pentru a include mai multe, spune Perciun. Pentru aceasta va fi mărită suma venitului minim garantat pentru un copil și plafonul venitului maxim pe care îl pot avea părinții pentru a se califica pentru ajutorul social.

Situația zilierilor

Programul actual de ajutorul social a fost introdus în Republica Moldova printr-o lege adoptată în 2008, care a schimbat formula de sprijin social a populației, de la una bazată pe grupuri de persoane vulnerabile la cea a venitului garantat. Criticile pe care și le-a atras reforma de-a lungul anilor au fost că ajutorul continuă să fie prost țintit.

Dan Perciun aduce exemplul zilierilor din agricultură. Se estimează că numărul lor este mare. Sunt oameni care nu se înscriu ca șomeri pentru a putea primi ajutor, munca cu ziua nu le aduce suficiente venituri pentru a ieși din sărăcie, dar nici ajutor social nu pot primi.

Inițiativa legislativă nouă creează un cadru pentru a se înregistra oficial ca zilieri. Obținând acest statut, vor putea primi și ajutor social. Li se va garanta că, la stabilirea ajutorului, nu se vor lua în calcul veniturile obținute din munca cu ziua în agricultură, explică Perciun în interviu cu Europa Liberă.

Reducerea ajutorului social pentru șomeri

Autorii reformei au calculat că, din cei peste 28 de mii de șomeri câți erau înregistrați în decembrie 2021, fiecare al patrulea era și beneficiar de ajutor social. Și tot fiecare al patrulea șomer avea acest statut de mai mult de un an.

Fiecare șomer de lungă durată primește și ajutor social, dar configurația actuală a programului de ajutor social nu limitează nici durata aflării în sistem a șomerilor și nici nu prevede posibilitatea reducerii plății începând cu o anumită perioadă.

„Principala obiecție pe care o auzim de fiecare dată când mergem prin localitățile rurale e că sunt foarte mulți oameni care ar putea lucra, care nu lucrează și trăiesc de pe urma acestor ajutoare, care sunt modeste, dar de care ei se bucură, a explicat Dan Perciun.

Noua inițiativă prevede că ajutorul social în cazul șomerilor se va reduce gradual, cu 20 la sută după primele 6 luni și cu 40 la sută după 9 luni. La expirarea a 12 luni de ajutor social, șomerii înregistrați oficial nu vor mai avea dreptul să beneficieze de ajutor social, cu excepția celor cu grade înalte de vulnerabilitate.

Ajutorul social pentru persoanele cu dizabilități

Inițiativa de reformă mai prevede că beneficiarii de ajutor social cu grade de dizabilitate nu se vor mai califica în mod automat pentru primirea ajutorului, ci doar dacă nu pot munci.

Deputatul Perciun sugerează că sistemul de oferire a gradelor de dizabilitate a fost abuzat vreme îndelungată.

„Rata de angajare printre persoane cu dizabilități este mai mare decât rata de angajare a populației generale, ceea ce vorbește despre o fraudă destul de semnificativă la stabilirea gradelor de dizabilitate. Intervenim și pe această dimensiune în cadrul acestei reforme”, a spus Perciun.

Intervenția va însemna că, la solicitarea de ajutor social, deținătorul de grad de dizabilitate va trebui să prezinte date despre statutul său ocupațional, astfel încât calificarea să nu fie automată.

Pe de altă parte, venitul minim garantat va crește și va fi diferit în funcție de gradul de dizabilitatea, respectiv mediu, accentuat sau sever.

XS
SM
MD
LG