Linkuri accesibilitate

CEC cere partidelor să-și actualizeze datele, inclusiv în ce privește finanțarea


Comisia Electorală Centrală spune că a cerut partidelor politice să-și actualizeze datele, inclusiv în ce privește finanțarea, în cel mult două săptămâni. În comunicatul de presă publicat pe site-ul CEC se spune că cererea are ca scop „eficientizarea comunicării cu partidele politice, dar și responsabilizarea acestora”.

CEC solicită informații actualizate despre „conducătorul partidului și datele de contact ale formațiunii”, dar și despre trezorierii partidelor și despre contul bancar. În cazul partidelor ai căror lideri au predat împuterniciri altcuiva, trebuie prezentate documentele care să ateste acest transfer de putere. Informațiile trebuie furnizate până la 20 ianuarie.

Apelul vine pe fondul unor noi discuții despre finanțarea ilegală a partidelor politice, temă pe care s-a pronunțat și președinta Maia Sandu.

Vorbind la o zi după ce primarul capitalei, Ion Ceban, a anunțat că lansează o nouă formațiune, Mișcarea de Alternativă Națională, președinta a spus la sfârșitul anului 2021 că în democrație „oricine poate crea mișcări”, dar a atras atenția asupra a ceea ce consideră a fi pericolul ca noua formațiune să fie finanțată din surse ilegale.

Finanțarea ilegală este vehiculată de asemenea de politicienii și jurnaliștii apropiați guvernării PAS ca posibil motiv pentru eventuala scoatere în afara legii a Partidului Șor.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG