Linkuri accesibilitate

Referendumul pentru demiterea primarului Dorin Chirtoacă va avea loc pe 19 noiembrie. PL contestă decizia CEC


Dorin Chirtoacă
Dorin Chirtoacă

Comisia Electorală Centrală a dat undă verde organizării, pe 19 noiembrie, a unui referendum de demiterea primarului capitalei, Dorin Chirtoacă. Este satisfăcută în felul acesta o cerere a Consiliul Municipal Chișinău, care a fost adoptată săptămâna trecută la insistența socialiștilor, dar care a fost sprijinită și de consilierii municipali ai partidelor guvernării, PD și PPEM.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:39 0:00
Link direct

Singurul membru al Comisiei Electorale Centrale care s-a împotrivit adoptării referendumului pentru demiterea primarului Dorin Chirtoacă a fost Vasile Gafton, care a spus că decizia ar încălca Codul Electoral. Pentru organizarea plebiscitului pe 19 noiembrie, zi în care la Sângera, suburbie a Chișinăului, urmează să fie ales primarul localităţii, după ce fostul edil a decedat în condiții suspecte, ar fi nevoie de o hotărâre specială care… nu există, constată Vasile Gafton:

„Legea trebuie tratată cu respect şi nu terfelită aşa cum vrea cineva. Însuși Consiliul în nota informativă constată imposibilitatea numirii datei referendumului în termenii prevăzuți. Trebuie să fie o normă de derogare expresă, de excepţie, nu interpretabilă. Deci, că art. 186 este normă generală, iar art. 176 este normă specială. Iarăşi, acrobatisme juridice. Stimaţi colegi, eu o să mă abţin de la votare pentru că eu tratez legea ca pe o regină şi nu vreau să o terfelesc făcând jocuri de cuvinte, atât!”

Într-un final, Comisia Electorală Centrală a susţinut iniţiativa socialiştilor din Consiliul Municipal Chişinău şi a decis că plebiscitul de revocare a primarului Chirtoacă va avea loc pe 19 noiembrie, zi în care se vor desfăşura şi alegeri locale anticipate în orăşelul Sângera.

Imediat a reacţionat preşedintele fracţiunii socialiste din CMC, Ion Ceban, care pe pagina sa de Facebook a salutat decizia autorităţii electorale, precizând că „alegerile noi vor oferi posibilitatea fiecărui locuitor al oraşului să aleagă un primar care să-l reprezinte”. Anterior, Ion Ceban anunţa că alegeri anticipate pentru primăria Chişinău vor avea loc în primăvara lui 2018.

Între timp, liberalii s-au adresat la Curtea Constituțională şi au cerut anularea a două articole din Legea privind administraţia publică locală, care se referă la suspendarea primarilor, precum şi un articol din Codul electoral, ce vizează motivele pentru care poate fi organizat un referendum de revocare din funcţie a primarului capitalei.

La scurt timp după decizia CEC, vicepreşedintele liberalilor, Valeriu Munteanu, a declarat pentru postul nostru de radio că membrii comisiei s-ar fi grăbit să satisfacă anumite solicitări politice:

Valeriu Munteanu
Valeriu Munteanu

„Demersurile făcute astăzi la Curtea Constituţională au fost readresate şi Comisiei Electorale Centrale în care noi am indicat faptul că s-ar putea ca Curtea Constituţională să ne dea dreptate. Mai mult decât atât, un grup de consilieri municipali din fracțiunea Partidului Liberal au atacat în instanţa de judecată decizia Consiliului Municipal acuzând mai multe nereguli. Noi ne rezervăm dreptul ca în timp util să atacăm decizia de astăzi a CEC în instanţa de judecată solicitând anularea acesteia.”

Liberalii rămân la părerea că anchetarea lui Dorin Chirtoacă are loc cu mai multe abateri. Reproşul de bază vizează suspendarea acestuia din funcţie, or, într-o conferinţă de presă organizată astăzi, deputatul PL Ion Casian a precizat că există şi alţi primar – Ilan Shor sau Renato Usatîi care, deşi cercetaţi penal, nu au fost suspendaţi din funcţie. Dorin Chirtoacă se află de mai multe luni în arest la domiciliu, fiind acuzat, între altele, de abuz în serviciu şi de trafic de influenţă.

Previous Next

XS
SM
MD
LG