Linkuri accesibilitate

CEDO a condamnat R. Moldova în cazul grupului Petrenco, obligând-o să plătească despăgubiri de 67 mii de euro


Grigore Petrenco (stânga) și Alexandr Roşco, unul dintre coechipierii fostului deputat comunist, în sala de judecată

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat R. Moldova pentru încălcarea drepturilor fostului deputat comunist Grigore Petrenco și altor șase reclamanți care au fost întemnițați în urma unui protest în fața Procuraturii Generale, în 2015. Asociația Promo-LEX care i-a reprezentat pe reclamanți a spus că decizia a fost pronunțată la 14 septembrie, iar R. Moldova trebuie să achite 67 750 de euro ca despăgubiri și cheltuieli de judecată din cauza unor „acțiuni arbitrare” ale procuraturii și instanțelor de judecată.

Lider al partidului de stânga „Casa Noastră Moldova”, Petrenco și asociații săi s-au plâns în legătură cu condițiile proaste din timpul celor patru luni de detenție petrecute în penitenciarul 13 din Chișinău. Dar au contestat și afirmațiile poliției despre faptul că protestul lor contra „capturării procuraturii” de către fostul oligarh Vlad Plahotniuc ar fi purtat un caracter violent și ar fi reprezentat „tulburări în masă”.

După examinarea înregistrărilor video din 6 septembrie 2015, CtEDO a constatat că acuzațiile privind comportamentul violent al reclamanților sunt total incompatibile cu imaginile, care arată că întrunirea „a fost pașnică pe toată durata acesteia”, iar forța a fost folosită de poliție.

După eliberarea din penitenciar, Petrenco și ceilalți șase reclamanți au fost nevoiți să petreacă aproximativ aceeași perioadă de timp în arest la domiciliu și să poarte brățări electronice, pe care trebuiau să le încarce la fiecare cinci ore.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG