Linkuri accesibilitate

CEDO a făcut dreptate pentru proprietarii de terenuri din Dubăsari şi poliţiştii din Bender


Inginerul cadastral de la Cocieri, Fadei Basiul, pe terenul comunei aflat după traseul Râbniţa-Tiraspol
Inginerul cadastral de la Cocieri, Fadei Basiul, pe terenul comunei aflat după traseul Râbniţa-Tiraspol

Este vorba de peste 1600 de reclamanţi în cel mai complex dosar vizând încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a condamnat Federația Rusă pentru încălcarea dreptului la proprietate fermierilor moldoveni din stânga Nistrului. Începând din 2004, administraţia transnistreană le-a îngrădit accesul fermierilor din satele Cocieri, Doroțcaia, Molovata Nouă și Pârâta la pământurile lor aflate după şoseaua Râbniţa – Tiraspol.​

CEDO a făcut dreptate pentru proprietarii de terenuri din Dubăsari şi poliţiştii din Bender
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:35 0:00
Link direct

Este cel mai complex dosar vizând încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană, dosar în care CEDO a condamnat Rusia. Concluzia aparţine avocaţilor de la Asociaţia Promo-LEX, care au reprezentat la Înalta Curte de la Strasbourg interesele a peste 1600 de reclamanţi, inclusiv trei agenți economici. Este vorba despre acele persoane care au fost împroprietărite cu cote de teren aflate peste șoseaua Râbniţa-Tiraspol. Începând cu 1998 administraţia transnistreană a instalat ilegal pe acea șosea posturi de control îngreunând accesul proprietarilor la terenurile lor. Iar în 2004, țăranilor le-a fost interzis în general accesul la terenuri. În consecință, fermierii au suportat pierderi de zeci de milioane de lei. CEDO a confirmat că în acest caz a fost încălcat dreptul de proprietate şi de folosință asupra cotelor de teren şi a obligat Rusia să achite prejudicii de 2,5 milioane de euro reclamanților. Din decizie rezultă că fiecare proprietar ar urma sa fie despăgubit cu suma de 1500 de euro, iar cele trei companii agricole ar trebui să obțină câte 5000 de euro fiecare.

Directorul executiv al Asociaţiei Promo-LEX, Ion Manole, spune că CEDO a găsit vinovată Rusia pentru aceste încălcări invocând argumente similare celor din alte dosare în care Rusia a fost condamnată pentru încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană:

Ion Manole
Ion Manole

„Curtea a stabilit că Federaţia Rusă se face responsabilă tocmai pentru faptul că ea are influență asupra regimului de la Tiraspol. Nu pune condiţii ca drepturile omului să fie respectate. Federaţia Rusă susţine necondiţionat regimul de la Tiraspol şi se acoperă cu declaraţii politice în ceea ce priveşte lipsa sa de control şi de influenţă asupra regimului de la Tiraspol, dar probele noastre au demonstrat că Federaţia Rusă se face responsabilă şi deţine un control asupra acestui regim.”

Curtea Europeană a mai constat în decizia sa că R. Moldova a ajutat în limita posibilităților fermieri oferindu-le pe parcursul celor 14 ani compensaţii şi diverse facilităţi, inclusiv scutiri de impozite. Nu este suficient însă, crede Ion Manole:

„Niciun prejudiciu, nicio compensaţie nu poate despăgubi pierderile reale pe care le suportă fiecare proprietar. Noi ne dorim ca autorităţile noastre să vorbească de fiecare dată despre probleme oamenilor. Ne dorim ca programele de susţinere a încrederii să atingă şi chiar să prioritizeze astfel de probleme care afectează localităţi întregi, nu doar persoane individuale separat.”

Decizia CEDO vine la scurt timp după anunţul guvernului de la Chișinău că „a soluționat” pe 20 de ani problema terenurilor. Fermierii ar urma să obţină acces nestingherit la cotele lor începând de la 1 august, au convenit în cadrul negocierilor Chişinăul şi Tiraspolul. Juristul asociaţiei Promo-LEX Alexandru Postică are rezerve că noul mecanism soluţionează problema:

Alexandru Postică
Alexandru Postică

„Chiar dacă mecanismul va fi instituit începând cu 1 august, din sursele noastre doar o mică parte au obţinut acele acorduri, certificate pentru folosirea terenului. De exemplu, primul reclamant în anul 2004 avea circa 600 de hectare de teren, astăzi are doar 200 de hectare.”

Alexandru Postica a precizat că reprezentatul Rusiei la CEDO a votat împotriva aceste condamnări şi că decizia poate fi contestată în termen de trei luni.

Tot azi Rusia a fost condamnată într-un alt dosar vizând încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană. Drept victime au fost recunoscuți câţiva poliţişti care au fost arestaţi în 2006 de serviciile secrete ale aşa-zisei Republici Moldoveneşti Nistrene în timp ce efectuau o acţiune de investigaţie în or. Tiraspol. Curtea a obligat Federaţia Rusă să ofere reclamanţilor compensaţii în mărime totală de 90 000 de euro. Unul din avocaţii care a reprezentat interesele victimelor Alexandru Tănase a spus că o vreme Rusia a achitat despăgubirile dispuse de Curtea Europeană chiar dacă autoritățile de la Moscova nu îşi asumă responsabilitatea pentru încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană.

Previous Next

XS
SM
MD
LG