Linkuri accesibilitate

CEDO a stabilit că Rusia este vinovată de uciderea lui Aeksandr Litvinenko


Poza fotului agenta FSB, Aleksandr Litvinenko pusă în fața spitalului londonez, unde murise cu un an mai devreme, otrăvit cu Polonium, Londra 2007.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis că Rusia a fost responsabilă pentru „asasinarea” fostului ofițer rus de securitate Aleksandr Litvinenko, la Londra, în 2006. Litvinenko, în vârstă de 43 de ani, critic vocal al președintelui rus Vladimir Putin, s-a îmbolnăvit la 1 noiembrie 2006, după ce a băut dintr-un ceai care a fusese otrăvit cu Polonium 210, un izotop rar, extrem de radioactiv. A murit câteva zile mai târziu, într-un spital din Londra.

Zece ani mai târziu, în 2016, o anchetă britanică a ajuns la concluzia că Putin aprobase probabil lichidarea lui Litvinenko.

De asemenea, a identificat doi ruși, pe Andrei Lugovoi, astăzi parlamentar, și pe Dmitri Kovtun drept principalii suspecți.

În hotărârea sa emisă pe 21 septembrie, CEDO a declarat că a stabilit „fără dubii” că Lugovoi și Kovtun au comis crima și că „au acționat ca agenți ai statului rus”. Atât cei doi suspecți, cât și Rusia au negat orice implicare în moartea lui Litvinenko.

Kremlinul a respins hotărârea instanței, numind-o „neîntemeiată”. Reuters l-a citat pe Lugovoi spunând că hotărârea CEDO este „absolut motivată politic”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG