Linkuri accesibilitate

GENDERDOC-M va cere recunoașterea cuplurilor de același sex în R. Moldova, în urma unei decizii a Curții Europene a Drepturilor Omului


Pride Chișinău, 19 iunie 2022 - a fost parada LGBTQ cu ce mai mare participare și cel mai lung traseu de la prima tentativă, din 2008.
Pride Chișinău, 19 iunie 2022 - a fost parada LGBTQ cu ce mai mare participare și cel mai lung traseu de la prima tentativă, din 2008.

Apărătorii comunității LGBT+ din R. Moldova au salutat o decizie a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) care a spus, pe 17 ianuarie, că țările care fac parte din Consiliului Europei trebuie să recunoască și să protejeze prin lege familiile formate din persoane de același sex.  

Angelica Frolov, coordonatoarea programului de lobby și advocacy a organizației GENDERDOC-M, a spus Europei Libere într-un interviu că organizația sa va începe o campanie de sensibilzare a opiniei publice în vederea adoptării unei asemenea legi și va încerca să deschidă și un dialog cu guvernul și parlamentul, în urma deciziei CEDO. Deși a fost dată într-un caz provenind din Rusia, decizia vizează toate țările din Consiliul Europei, inclusiv R. Moldova.

„Vrem, nu vrem, trebuie să urmăm deciziile CEDO ”, a spus Frolov în interviu. Este însă conștientă că, „în R. Moldova, nivelul de homofobie în societate este prea înalt” pentru ca vreun partid să riște să propună un proiect de lege care să protejeze drepturile cuplurilor gay, așa încât campania GENDERDOC-M poate include inițierea unui proces în justiția moldoveană.

Angelica Frolov, GENDERDOC-M despre decizia CEDO din 17 ianuarie 2023
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:12 0:00

Angelica Frolov: „Evident că această decizie este foarte importantă (...) pentru comunitatea LGBT. R. Moldova trebuie să-și ajusteze legislația în conformitate cu această decizie. Asta înseamnă că ar trebui să voteze o lege care (...) le va da [cuplurilor de același sex] toată protecția din partea statului, tot ce ține de dreptul la moștenire, consimțământul la servicii medicale pentru parteneri, partajarea averii, achiziția de bunuri. Toate drepturile pe care le au acum cuplurile heterosexuale în baza unei căsătorii, noi ar trebui să le avem în baza unei noi legi, care sper că va fi votată.”

Europa Liberă: Există vreun proiect de lege sau vreun partid care să susțină un astfel de proiect de lege?

Angelica Frolov: „Un proiect de lege nu există și nu are cum să existe pentru că în R. Moldova nivelul de homofobie în societate este prea înalt. Dacă un partid și-ar asuma această decizie (...) ar pierde foarte mult din votanți, dar în situația [dată] Republica Moldova este cumva obligată să o facă pentru că acestea sunt regulile: când am devenit membri ai Consiliului Europei, pe lângă unele beneficii, statul mai are și unele obligații - conformarea la deciziile CEDO și la legile Consiliului Europei. Vrem, nu vrem, trebui să le urmăm.”

Europa Liberă: Cum vă gândiți, la GENDERDOC-M, să folosiți această decizie CEDO ca să vă avansați cauza?

Singura cale este să începem un dosar în care mai multe cupluri homosexuale să ceară în judecată o lege care le-ar reglementa relațiile de familie.
Angelica Frolov

Angelica Frolov: „Unica, pentru noi, cale este litigarea strategică [deschiderea unui proces, n.red], să începem un dosar în care unul, două, trei, mai multe - depinde câte găsim - cupluri homosexuale ar vrea să meargă în judecată, să ceară (....) o lege care le-ar reglementa relațiile de familie. Cred că o să începem de aici, dar să vedem mai întâi care vor fi răspunsurile parlamentului și guvernului, să vedem dacă ei au în plan să implementeze [decizia CEDO] fără să ajungem noi la această litigare. Singura cale este să începem un dosar în care mai multe cupluri homosexuale să ceară în judecată o lege care le-ar reglementa relațiile de familie.

Vom începe un dialog cu Parlamentul și cu guvernul și în urma acestui dialog vom vedea...

Cu siguranță vom face și campanie de informare, ca sa scoatem aceste frici din oameni pentru că sunt foarte multe prejudecăți și stereotipuri în ceea ce ține de persoanele în cupluri homosexuale. Să le explicăm oamenilor că nu au de ce se teme, că este doar un fel de a proteja cuplurile deja existente.

În R. Moldova există cupluri homosexuale, deja există familii homosexuale, inclusiv cu copii și fără copii și toate aceste familii trebuie să aibă garanții din partea statului...”

Din cele 46 de state membre ale Consiliului Europei, 30 de țări oferă cuplurilor de același sex fie posibilitatea de a se căsători, fie o formă egală de parteneriat civil. Restul 16 - Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bosnia-Herțegovina, Bulgaria, Georgia, Letonia, Lituania, Republica Moldova, Macedonia de Nord, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Turcia și Ucraina - nu oferă niciun statut juridic legal cuplurilor gay.

Decizia din 17 ianuarie a CEDO vizează toate țările din Consiliul Europei, inclusiv Republica Moldova și România, deși a fost dată în dosarul „Fedotova și alții împotriva Rusiei”.

Avocata Iustina Ionescu din România, specializată în drepturile omului, explică pentru Europa Liberă caracterul „istoric” al deciziei din 17 ianuarie: „Este prima dată când Marea Cameră a CEDO decide că un stat are obligația să adopte legi de protecție a tuturor familiilor, inclusiv a familiilor formate din persoane de același sex, indiferent de opiniile din societate sau de voința majorității din societatea respectivă”.

Iustina Ionescu, avocată din România, specializată în depturile omulu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:13 0:00

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG