Linkuri accesibilitate

Șase candidați la funcția de procuror general


Membrii CSP au la dispoziție 20 de zile lucrătoare pentru a examina dosarele candidaților la funcția de procuror general.
Membrii CSP au la dispoziție 20 de zile lucrătoare pentru a examina dosarele candidaților la funcția de procuror general.

Pe 29 decembrie a expirat termenul de depunere a dosarelor pentru funcția de procuror general. În concurs s-au înscris șase candidați. Cu o zi înainte, Parlamentul a schimbat regulile de alegere a șefului Procuraturii Generale.

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a publicat lista persoanelor care s-au înscris în concurs:

  • Ilie Rotaru – avocat;
  • Igor Demciucin - procuror;
  • Serghei Perju – avocat;
  • Octavian Iachimovschi – procuror;
  • Ion Munteanu – procuror;
  • Andrei Coca – jurist.

La funcția de procuror general pot candida persoane care au o experiență profesională de cel puțin 10 ani în domeniul dreptului, obținută în R. Moldova sau peste hotare, dintre care cel puțin 5 ani în funcția de judecător, procuror, avocat sau ofițer de urmărire penală.

Un alt criteriu de selecție este reputația ireproșabilă. „O persoană nu poate fi considerată ca având o reputație ireproșabilă dacă face abuz de alcool sau este consumator de substanțe psihotrope, toxice sau de droguri”, se menționează, printre altele, în regulamentul CSP.

Aparatul CSP poate cere informații suplimentare despre candidat de la Autoritatea Națională de Integritate, Serviciul de Informații și Securitate și Ministerul Afacerilor Interne. Membrii CSP au la dispoziție 20 de zile lucrătoare pentru a examina, în ședință închisă, dacă cei care s-au înscris în concurs sunt eligibili pentru funcția dată. Candidații care corespund tuturor criteriilor vor fi invitați la interviu.

Regulamentul de concurs, adoptat de CSP în octombrie 2023, prevede că fiecare membru al CSP va completa o fișă de evaluare, în care va argumenta punctajul dat candidatului.

„Consiliul adoptă o hotărâre motivată, prin care nominalizează candidatul care a acumulat cel mai mare punctaj final în baza fișelor de evaluare, pe care îl propune președintelui republicii pentru numirea în funcția de procuror general”, se arată în regulament. Persoana desemnată urmează să treacă verificarea integrității financiare și etice, numită vetting.

Pe 28 decembrie, la ultima ședință a Parlamentului din acest an, partidul de guvernământ „Acțiune și Solidaritate” (PAS) a modificat legea cu privire la procuratură. Conform unui amendament înregistrat și votat în primă lectură în aceeași zi, câștigătorul concursului urmează să fie selectat nu în baza punctajului acumulat, ci cu majoritatea voturilor membrilor CSP. În cazul în care niciunul dintre candidați nu obține numărul necesar de voturi, se inițiază un nou concurs.

„Practica oferirii punctajelor de către membrii consiliilor de evaluare arată că această metodă admite, uneori, situații de manipulare sau este tratată cu o doză de neîncredere de societate”, a explicat autorul amendamentului, deputatul PAS, Igor Chiriac.

Funcția de procuror general a devenit vacantă după ce, pe 26 septembrie 2023, președinta Maia Sandu l-a eliberat din funcție pe Alexandr Stoianoglo. În mai 2022, CSP a propus șefei statului să-l demită pe Stoianoglo după ce o comisie specială i-a evaluat performanțele și i-a dat calificativul „nesatisfăcător”.

Pe 9 noiembrie 2023, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional articolul în baza cărui Stoianoglo a fost evaluat. Fostul procuror general a contestat în instanță decretul prezidențial. O decizie încă nu a fost pronunțată.

Organizarea unui concurs transparent pentru funcția de procuror general este una dintre recomandările Comisiei Europene din raportul cu privire la începerea negocierilor de aderare a Moldovei la Uniunea Europeană.

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG