Linkuri accesibilitate

Andrian Candu recomandă liderilor opoziției „să spele bine ochii”


Andrian Candu
Andrian Candu

Spicherul Andrian Candu a criticat protestele antiguvernamentale de duminică. A spus la o conferință de presă că în rândurile opoziției ar exista „o debandadă” totală, iar revendicarea anulării votului mixt ar fi „ridicolă”, afirmând că cei care o adresează ar fi sprijinit în trecut alegerea deputaților în circumscripții uninominale.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:13 0:00
Link direct

Reproșul spicherului Andrian Candu legat de renunţarea la sistemul mixt a fost adresat direct liderilor opoziţiei, Maia Sandu şi Andrei Năstase:

„Este ridicol, dar chiar foarte ridicol ca persoane cum e Maia Sandu să solicite retragerea sistemului mixt în situaţia în care ea vine din PLDM, a fost aleasă în calitate de deputat pe listele PLDM, când formațiunea a venit în parlament, promovând schimbarea sistemului electoral. Este cinic, la fel, comportamentul celuilalt lider, Andrei Năstase, care acum un an solicita împreună cu Platforma DA în cadrul protestelor schimbarea sistemului electoral în cel mixt.”

Democratul Andrian Candu le-a sugerat liderilor opoziţiei să accepte că schimbarea sistemului electoral e un fapt împlinit:

„Haideți să le recomandăm, mâine dimineaţa, să se trezească odată la realitate, să spele bine ochii şi să înţeleagă că alegerile parlamentare din 2018 vor fi în baza sistemului mixt. Discuţia s-a terminat.”

Despre o altă revendicare a protestatarilor, cea privind publicarea investigaţiei fraudei bancare realizată de compania Kroll, preşedintele Parlamentului a spus că aceasta urmează a fi finalizată în octombrie sau la început de noiembrie şi că atunci se va decide o eventuală publicare a acestuia. Iată cum a comentat Andrian Candu revendicarea ce ţine de aplicarea unor sancţiuni internaţionale împotriva şefului său de partid Vlad Plahotniuc şi a preşedintelui Igor Dodon:

„Să ajutăm opoziţia să-şi formuleze nişte idei bune, realizabile şi care aduc beneficiu societăţii, acesta este rolul opoziţiei. Iar lupta personală, care ei probabil au văzut că nu are nici un efect, ar trebui să o lase deoparte.”

Partidul Democrat de guvernământ ar urma să propună săptămâna viitoare nişte mecanisme de cooperare cu opoziţia pentru a o ajuta „să se organizeze şi să se consolideze”, a anunţat spicherul Andrian Candu, nu înainte de a arunca noi săgeți în adresă liderilor protestului de duminică:

„Am văzut cu toţii duminică o debandadă în rândurile opoziţiei. partidele de opoziţie se critică unii pe alţii, vin cu poziţii diferite, nu prea ştiu ce vor, au confuzat complet cetăţenii, au compromis ideea protestului, iar acum compomit şi ideea opoziţiei. De aceea noi vom încerca să-i ajutăm să se organizeze, pentru că ceea ce am văzut duminică este cam dezastruos.”

În replică, liderul Partidului Platforma DA, Andrei Năstase, a negat că ar fi sprijinit vreodată sistemul mixt, aşa cum afirmă Andrian Candu. Năstase a respins criticile precum că moldovenii nu ar înţelege ce vrea opoziţia şi a acuzat la rândul său actuala guvernare. „Văd că ne dai lecții de cum ar trebui să fie opoziția. Poate ar fi cazul ca, după 8 ani de dezastru, de cataclism economic, social, politic să plecați cu toții în opoziție, ținând cont de ilegitimitatea puterii voastre efemere”, a notat, între altele, Andrei Năstase, în reacţia sa pe Facebook.

Lidera PAS Maia Sandu a spus, citată de postul TV8, că nu are de gând să piardă timpul cu actuala guvernare şi că opoziţia va insista în continuare pe anularea votului mixt.

Cei doi lideri ai opoziţiei au anunţat azi că au trimis o scrisoare oficială adresată conducerii companiei publice de televiziune Teleradio-Moldova prin care cer să li se acorde timp de emisie cel puţin o dată pe săptămână. Dacă până vineri nu vor obține un răspuns la solicitarea lor, Maia Sandu şi Andrei Năstase au anunţat că îşi vor relua duminică protestul la sediul televiziunii publice.

Previous Next

XS
SM
MD
LG