Linkuri accesibilitate

Mai puţine cereri pentru subvenţii în agricultură


Numărul solicitărilor este în scădere urmare a investirii prudente de către fermieri şi a devalorizării leului, crede Iurie Fală, directorul Asociației producătorilor și exportatorilor de fructe.

Agenția de Intervenție și Plăți în Agricultură a îndemnat fermierii să se grăbească să depună dosarele pentru subvenții, pentru că termenul expiră peste o lună. La o conferință de presă, șeful agenției Nicolae Ciubuc a spus că este pentru prima dată în ultimii ani când noua campanie începe fără să existe datorii la achitarea subvențiilor pe anul precedent.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:57 0:00
Link direct


De la începutul lunii iulie, când a demarat recepționarea dosarelor pentru subvenționare, Agenția de Intervenție și Plăți în Agricultură a primit peste 2200 de dosare, cu solicitarea de a fi rambursate investiții de circa 300 de milioane de lei. După acceptarea acestora, ar mai fi disponibile 230 de milioane de lei la care pot pretinde fermieri care vor demonstra că au investit în infrastructura de procesare, au cumpărat tehnică agricolă sau au sădit livezi și alte culturi.

Datoriile pentru anul trecut au fost achitate în primăvară, spun funcționarii de la agenție, câteva sute de fermieri care au depus dosarele la început de iulie și-au recuperat deja o parte din investițiile făcute. Directorul Agenției de Intervenție și Plăți în Agricultură, Nicolae Ciubuc, ne informează că regulamentul de acordare a subvențiilor indică un termen de maxim 60 de zile pentru procesarea unui dosar. El dă asigurări că cerințele pentru obținerea compensațiilor din partea statului nu pun în dificultate agricultorii și oricine poate solicita ajutor:

Nicolae Ciubuc
Nicolae Ciubuc

„O dată cu startul campaniei de recepționare au fost anumite probleme, acestea au fost generate de noul cadru legal ce reglementează activitatea de subvenționare, legea subvenționării. Dar, la ziua de azi, impedimente sau probleme legate de depunerea dosarelor, fie din cauza cadrului legal, fie din cauza capacităților instituționale, noi nu avem. Toți agricultorii sunt în capacitate deplină, în posibilitate să perfecteze, să depună dosare și respectiv, să poată primi subvenții.”

Procesul de subvenționare decurge în acest an după un nou regulament, aprobat de executiv în luna mai a acestui an. Acest prevede că fermierii pot solicita nu mai mult de jumătate din suma investită. La fel, pentru a fi eligibili să primească subvenții pentru un șir de investiții, agricultorii au trebuit să frecventeze cursuri specializate. Această nouă regulă a nemulțumit o parte din fermierii experimentați, însă majoritatea s-au conformat, mai spune Nicolae Ciubuc.

Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, numărul cererilor de subvenționare este mai mic. Are o explicație Iurie Fală, directorul Asociației producătorilor și exportatorilor de fructe:

„Mulți producători n-au făcut investiții pentru că și băncile sunt mai reticente pentru a acorda credite pentru agricultori, un șir de programe internaționale lucrează cu un număr limitat de bănci. Desigur că și situația economică, cu prețurile și devalorizarea valutei care a avut loc în anii precedenți, toate astea sigur că au tăiat din elanul producătorilor de a face investiții.”

Oleg Mereacre
Oleg Mereacre

Oleg Mereacre, producător de struguri de masă, căpșuni și prune, speră să obțină aproape 400 de mii de lei. El spune că fermierii contează pe subvenții pentru că altfel nu și-ar putea dezvolta afacerea:

„Avem măsură pentru sistem de irigare, pentru tehnică, plantații multianuale și așa în fiecare an, câte puțin. Fără subvenții nu-i real să te dezvolți în agricultură. Lucrăm cu creditele, cu instituțiile bancare. De la început a fost mai greu, încoace e mai ușor de acum, băncile au încredere în noi, cât de cât.”

Momentan, cele mai multe cereri de subvenționare au fost depuse de producătorii care au investit în tehnică agricolă performantă și de cei care au cheltuit resurse pentru modernizarea sau înființarea plantațiilor multianuale. Directorul Agenției de Intervenție și Plăți în Agricultură, Nicolae Ciubuc, spune că în acest an evaluatorii verifică mai minuțios dacă investițiile indicate de agricultori corespund realității, astfel încât distribuirea subvențiilor să fie fără cusur.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG