Linkuri accesibilitate

Cerul patriarhului. Cum zboară șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill, cu avioanele escadrilei speciale a Kremlinului


Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii, Kirill, și președintele rus Vladimir Putin
Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii, Kirill, și președintele rus Vladimir Putin

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kiriil, a zburat la Surgut, pe 27-28 mai, și la Kaliningrad, pe 30 iunie, cu avioane TU-214 ale escadrilei speciale „Rossia” care asigură transportul înalților oficiali de stat și este subordonată președintelui Federației Ruse. Proiectul de investigații „Sistema” al Current Time TV și Radio Svoboda a obținut date cu privire la zborurile patriarhului rus de pe site-ul pentru urmărirea aeronavelor flightradar24.

Avionul oficial cu care patriarhul a zburat la Surgut este folosit în alte zile de premierul rus Mihail Mișușin.

În ultimii ani, patriarhul Kirill a călătorit adesea pe banii publici. În 2022, el a zburat la Minsk, Penza, Kaliningrad, Norilsk, Arhangelsk și la Vladikavkaz cu un avion de stat TU-214, cu numărul de înmatriculare RA-645320. Cu același avion zboară și președintele Dumei de Stat, Veaceslav Volodin, și vicepremierul Aleksandr Novak.

În mai 2013, autoritățile ruse au pus la dispoziția lui Kirill un avion al escadrilei speciale „Rossia” pentru vizita sa în China „ca o excepție absolută”, după cum a declarat șeful serviciului de presă al patriarhiei ruse, Aleksandr Volkov.

Doar câțiva înalți oficiali au dreptul legal de a folosi astfel de aeronave speciale: președintele, premierul, șefii celor două camere ale Parlamentului, șeful Curții Constituționale, procurorul general, șeful administrației prezidențiale și ministrul de externe, a declarat analistul Transparency International-Rusia, Alexander Vavilov. Patriarhul Kirill, fiind un lider spiritual, nu se află pe această listă, iar zborurile sale cu avioane de stat necesită permisiunea scrisă a președintelui. „Nu există alte opțiuni pentru patriarh în afară de «permisiunea lu Putin»”, conchide expertul.

Conform Constituției, Rusia este un stat laic în care nu există o religie de stat, iar toate asociațiile religioase sunt egale în fața legii. Prin urmare, liderii religioși se pot deplasa prin țară cu zboruri regulate. Cel puțin de șapte ori a procedat astfel liderul comunității budiste Sangha din Rusia, Damba Aiușeev (potrivit unor informații scurse pe internet privind zborurile de pasageri care acoperă perioada 2014-2016). Proiectul de investigații „Sistema” nu a reușit să găsească date despre zborurile altor lideri religioși din Rusia, inclusiv ale rabinului șef și ale muftiului suprem.

Într-un răspuns la solicitarea jurnaliștilor de la „Sistema”, patriarhia rusă le recomandă să contacteze escadrila specială „Rossia”, care este subordonată Kremlinului. Însă Direcția pentru afaceri prezidențiale a ignorat solicitarea jurnaliștilor.

  • Președintele rus Vladimir Putin și Patriarhul Kirill se felicită reciproc, în mod constant, cu ocazia diferitelor sărbători, inclusiv zile de naștere și onomastici. Președintele rus participă în fiecare an la slujba de Paște de la Catedrala Hristos Mântuitorul. Iar în ajunul celei de-a 70-a aniversări a președintelui rus, patriarhul Kirill a făcut apel la preoți și credincioși să se roage pentru sănătatea președintelui Federației Ruse.
  • Patriarhul Kirill s-a pronunțat în mod repetat în sprijinul invaziei ruse din Ucraina și chiar i-ar fi ținut o întreagă prelegere pe această temă lui Papa Francisc, prin legătură video, după care șeful Bisericii Catolice l-a îndemnat pe Kirill să nu se coboare la nivelul unui „băiat de altar al lui Putin”.
  • Cu toate acestea, nu toți clericii Bisericii Ortodoxe Ruse îl susțin pe patriarhul Kirill. Astfel, pe 1 martie 2022, pe rețele a fost difuzată o declarație comună cu îndemnul de a opri imediat „războiul fratricid din Ucraina”, semnată de 293 de preoți ortodocși din Federația Rusă.

XS
SM
MD
LG