Drepturile etnicilor ruși din regiunea transnistreană nu sunt încălcate în niciun fel, în schimb vorbitorii de limba română sunt tratați drept străini și le sunt îngrădite drepturi și libertăți fundamentale.
Este reacția Biroului politici de reintegrare la declarația ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, precum că Rusia „va face totul” pentru a apăra interesele populației rusofone din R. Moldova, inclusiv din Transnistria și Găgăuzia.
Într-un răspuns pentru Realitatea, Biroul spune că vorbitorii de rusă din raioanele de est se bucură de drepturi în domeniul public, educațional, media ș.a. Chiar și în negocierile dintre Chișinău și Tiraspol limba de comunicare și de purtare a corespondenței este rusa.
„În același timp, constatăm o limitare intenționată în regiunea transnistreană a drepturilor vorbitorilor de limbă română și a cetățenilor R. Moldova ce posedă acte de model național, care sunt calificați drept străini și le sunt interzise exercitarea drepturilor și libertăților fundamentale: libertatea de exprimare, libera circulație, educație în limba maternă, nediscriminarea pe criterii etnice și de naționalitate”, punctează Biroul pentru reintegrare.
Serghei Lavrov a acuzat autoritățile moldovene că nu merg la dialog cu Transnistria, „mizând, probabil, pe o variantă nediplomatică de soluționare a conflictului”.
„Conducerea Moldovei ar proceda corect dacă ar înceta să mai facă jocurile geopolitice impuse de Occident și s-ar gândi la interesele oamenilor care trăiesc cot la cot. Vom insista anume pe o astfel de abordare”, a adăugat șeful diplomației ruse la o întâlnire cu copiii.
În replică, Biroul pentru politici de reintegrare a reiterat că soluția conflictului transnistrean căutată de Chișinău „exclusiv pe căi pașnice și politice” se va baza pe suveranitatea și integritatea R. Moldova.