Linkuri accesibilitate

China și a sa „Mission Impossible” în Europa


Oameni pe stradă la Beijing, lângă un poster cu președintele Xi Jinping. 26 februarie 2018
Oameni pe stradă la Beijing, lângă un poster cu președintele Xi Jinping. 26 februarie 2018

Scrisesem acum câtăva vreme deja despre felul în care, după ce au ocupat locuri strategice în economia multor țări africane, companiile chinezești au început să investească masiv în Europa, inclusiv în industria nucleară britanică, unde încearcă să obțină chiar acțiuni majoritare în anumite proiecte. La fel investește China în structurile energiei din Franța sau în industria constructoare de automobile (mai multe detalii aici).

Ba chiar, injectând bani în gigantice producții hollywoodiene, finanțatorii chinezi reușesc o investiție mai mare decât atunci când cumpără hălci din Volvo sau Peugeot-Citroën. Investind în Hollywood, ei ajung să controleze ce vedem la cinema, cum se scriu scenariile, cine sunt bunii și răii din ficțiunea de pe ecran și care sunt criteriile de moralitate. Am mai scris, de altfel, despre cum un film precum „​Mission: Impossible — Rogue Nation”, cu Tom Cruise (2015), deși poartă eticheta Paramount, este în realitate un film chinezesc, produs cu bani din China: producătorii sunt Alibaba al miliardarului Jack Ma și China Movie Channel, iar filmul a fost proiectat în săli în China, cea mai mare piață de cinema din lume (mai multe detalii aici).

Și, desigur, acum China investește acum într-o campanie de PR gigantică prin care se dorește din generator în reparator al molimei planetare, trimițând ajutoare în toate țările europene infectate cu ceea ce Donald Trump numește în mod insistent „virusul chinezesc”.

Iată însă că un nou studiu al consorțiului China Observers in Central and Eastern Europe (CHOICE) revelează rapida creștere a influenței Chinei în estul Europei, inclusiv în România.


Relațiile UE cu China sunt importante mai ales în lumina implementării noii tehnologii 5G, care stârnește atâtea pasiuni și dezbateri în occident. O poziție comună a UE față de China e greu de obținut, date fiind politicile conflictuale ale țărilor membre cu marele rival comercial care este China.

În ultimii opt ani, China a reușit să-și croiască o vastă rețea de influențe și relații în Europa de Est, unde înainte era absentă aproape cu totul. În ultimii ani, însă, au apărut turiști chinezi în regiune și a crescut numărul de institute Confucius. Cu toate astea, nicio țară din Balcani, incluzând și România, nu are încă o legătură aeriană directă cu Pekinul, cu excepția Greciei.

Două țări: Ungaria și Serbia, au sprijinit chiar politic, în câteva rânduri, China. Raportul CHOICE constată însă că țări precum România, Polonia și țările baltice se dovedesc mai greu de pătruns ideologic, din pricina dorinței clasei politice de a menține intacte relațiile cu SUA.

Doar în trei țări balcanice China se situează printre primii parteneri comerciali, alături de UE...


De altfel, studiul CHOICE speculează că Pekinul ar face o distincție netă între țări balcanice din UE, cum sunt România și Bulgaria, pe de o parte, și țări precum Croația și Slovenia, care sunt văzute mai degrabă Mitteleuropa, țări aparținând culturii Europei centrale. Toate țările din Balcani au un deficit comercial cu China, cazul principal fiind România, cu 4,4 miliarde dolari deficit. Totuși, doar în trei țări balcanice China se situează printre primii parteneri comerciali, alături de UE. Este vorba de: Albania, Muntenegru și Serbia.

România exportă, în schimb, spre China aparatură medicală, piese și componente de mașini și anumite produse agricole. China investește însă în România nu doar direct, ci și prin companii cumpărate de firme chinezești, precum Pirelli.


Dar, printr-o scurtătură ironică, influența chineză s-ar putea exercita deturnat, prin intermediul Hollywoodului, dacă se vor produce în continuare filme finanțate de China, precum acel Mission Impossible, pe care l-am pomenit. În acest film, o extrem de primejdioasă organizație criminală și teroristă internațională (The Syndicate), care masacrează fără să clipească, torturează și e gata să precipite sfârșitul lumii așa cum o cunoaștem, nu e compusă nici din islamiști, nici din ruși sau chinezi. Organizația malefică the Syndicate este acolo creată de serviciile secrete britanice MI6, care o țin ascunsă de CIA. Cei mai mari criminali, fața răului etern, sunt un fost agent britanic și șeful MI6, iar asasinii lor provin din serviciile secrete britanice, germane, scandinave, sau din Mossad.

Tom Cruise joacă astfel acolo într-un film chinezesc, plătit de firma chineză Alibaba și produs de Hollywood. Atunci când filmul e proiectat în Europa, influența chineză se arată astfel chiar mai eficace decât investiția directă în industrie. Este echivalentul unor investiții în servicii – servicii pentru minți.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Previous Next

XS
SM
MD
LG