La o zi după negocierile în formatul „1+1” dintre reprezentanții politici ai Chișinăului și Tiraspolului, negocieri care au avut loc la sediul OSCE din capitala moldoveană, compania de stat Energocom de la Chișinău a semnat, sâmbătă, 3 decembrie, contractul de livrare a energiei electrice cu MGRES (Centrala de la Cuciurgan) pentru luna decembrie. Părțile urmează să examineze posibilitatea extinderii acordului până în martie 2023.
Vicepremierul pentru Infrastructură, Andrei Spînu a anunțat pe canalul său de Telegram că malul drept va achiziționa în luna decembrie 204 mii MW la un preț de 73 de dolari per MW. Cantitatea respectivă și contractele bilaterale din România, potrivit oficialului, „e suficientă pentru tot consumul malului drept.”
Andrei Spînu a precizat instituțiile de resort urmează să decidă referitor la reducerea tarifului la energia electrică, astfel că „cetățenii vor plăti mai puțin pentru electricitate.”
Pentru poducția de curent la MGRES, Moldovagaz va livra 5,7 milioane m.c. de gaz pe zi malului stâng, inclusiv MGRES, adică întreaga cantitate de gaze pe care o primește Republica Moldova de la Gazprom.
Un contract de „compromis”
„Acest contract este un compromis rezonabil pentru a asigura cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului cu energie electrică și gaz. Malul drept va utiliza gazul din rezerva pe care am acumulat-o. Pentru prima dată, malul drept nu mai este dependent de gazul livrat de Gazprom”, a scris Andrei Spînu, fără a oferi și alte detalii.
Acordul semnat cu MGRES a stârnit și reacții ironice în mediul experților.
„Noi le dăm celor din Transnistria, în decembrie, gaz de 140 milioane de dolari, pe care ei nu-l plătesc. Iar ei ne dau nouă electricitate de 14 milioane de dolari pe care noi, evident, o plătim”, a comentat expertul economic Veaceslav Ioniță pe pagina sa de Facebook.
MGRES, companie controlată de Rusia
MGRES (Centrala de Cuciurgan) este o companie controlară de o firmă de stat din Rusia. Ea produce energie electrică pe gaze, dar și pe cărbune. Din octombrie-noiembrie nu mai livrează curent malului drept, pe fundalul reducerii volumului de gaze de către Gazprom. În ultima perioadă, MGRES asigura circa 70% din necesitățile malului drept, la un preț de circa 62 de dolari. În condițiile unui deficit acut de energie electrică, Chișinăul recurs la achiziții de curent din România la prețuri de câteva ori mai mari.
Două surse de aprovizionare cu gaze
Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, care recent a purtat discuții la Gazprom, a anunțat sâmbătă, 3 decembrie, pe canalul său de Telegram că, din 4 decembrie, compania va face achiziții din două surse. 5,7 de milioane de m.c. vor fi cumpărate de la Gazprom și livrate Tiraspoltransgaz (în stânga Nistrului), inclusiv pentru producerea de curent pentru ambele maluri ale Nistrului. 3,5 milioane de m.c. vor fi achiziționate de la Energocom pentru consumatorii de pe malul drept.
Gaz de peste Prut
La 3 decembrie, România a livrat primul milion de metri cubi de gaze către Republica Moldova prin gazoductul Iași-Ungheni, a transmis Europa Liberă. Este primul transport de gaze prin această rută alternativă care ar putea să asigure independența energetică a Moldovei de gazele rusești. Tot sâmbătă, au tranzitat către Republica Moldova, alte 4,3 milioane de metri cubi prin gazoductul de la Orlovka Isaccea.
Moldova, mai puțin dependentă de Gazprom
La 2 decembrie, compania Energocom a anunțat despre realizarea unui import de gaze „în revers”, în regim de testare, pe coridorul transbalcanic. Este vorba despre o cantitate de 4,3 de milioane de m.c. care au fost importate prin interconectorul Grecia-Bulgaria, via România, fiind transportate până în Ucraina.
În trecut, coridorul transbalcanic a funcționat doar dinspre nord spre sud, acum fiind realizată o premieră de transport în sens invers, cu gaze care nu sunt rusești, preciza Energocom într-un comunicat.
Directorul interimar al Energocom, Victor Bînzari, a spus că se discută despre mai multe potențiale surse de gaze. Se testează, cu volume diferite, inclusiv gazoductul Iași-Ungheni care vine spre Chișinău, la fel cum se vor testa și alte rute din regiune, menționa la 2 decembrie șeful Energocom.
De ce a fost inactiv „coridorul transbalcanic”?
Acesta a funcționat în direcția nord-sud, transportând gaze naturale din Rusia în statele balcanice și Turcia. Potrivit Mold Street, până în 2019, anual până la 20 de miliarde de m.c. de gaze tranzitau Republica Moldova prin acest coridor. Acum trei ani, însă, Gazprom a decis să renunțe la livrarea gazelor prin acest coridor, optând pentru TurkSteam și lăsând Republica Moldova, practic, fără tranzit de gaze. De atunci coridorul transbalcanic a rămas inactiv. Acest fapt a făcut ca de la 1 ianuarie 2020 să crească de opt ori tarifele pentru transportul gazelor de către Moldovatransgaz, o companie fiică a Moldovagaz, unde acționar majoritar este, practic, Gazprom.