Modificările aduse de Schmidt la constituție au fost anunțate la 27 aprilie, cu titlu interimar, pentru a ajuta la formarea noului guvern regional, după un blocaj care a durat aproape șapte luni, de la alegerile din octombrie. Deciziile vor intra în vigoare peste un an, cu excepția cazului în care parlamentul va adopta propria versiune a modificărilor.
Schmidt, care are puteri vaste în calitate de trimis al comunității internaționale în Bosnia, a modificat constituția astfel încât doar doi dintre cei trei membri ai președinției federației pot susține o propunere de guvern pentru a o transmite parlamentului.
„Trebuie să acceptăm că ceea ce vedem este un impas politic, nu o luptă între popoarele constituente”, a declarat Schmidt într-o conferință de presă după publicarea deciziilor sale.
În decizia privind deblocarea numirii guvernului bosniac se spune că prim-ministrul, vicepremierul și restul membrilor cabinetului propuși la 30 martie „se consideră numiți” pe post.
Numirea trebuie totuși confirmată de o majoritate a Camerei Reprezentanților din Bosnia, căreia Schmidt i-a transmis să organizeze o sesiune de urgență până la 28 aprilie, confirmarea guvernului fiind singurul punct de pe ordinea de zi.
Schmidt, care are puterea de a schimba legile și de a demite oficialii care obstrucționează acordurile de pace de la Dayton, a fost criticat că a schimbat legea electorală în noaptea alegerilor din octombrie anul trecut, cu scopul de a elimina blocajul în formarea guvernului federației.
Partidul Acțiunea Democratică (SDA), care a blocat orice propunere care nu include miniștrii săi, și aliații săi au atacat ultima decizie a lui Schmidt, spunând că este „o suspendare scandaloasă a constituției federației”.
Modificările aduse legilor penale impuse de Schmidt sunt motivate de necesitatea de a „întări integritatea alegerilor” și se aplică atât Bosniei, cât și Republicii Srpska, cealaltă entitate din cadrul Bosniei.
Aceste modificări fac ilegală solicitarea sau acceptarea de bani sau orice alt beneficiu, cum ar fi un loc de muncă, de la politicieni și stabilesc pedeapsa pentru oricine este găsit vinovat de astfel de acțiuni la 10 ani de închisoare și o amendă.
Modificările aduse legislației penale implică, de asemenea, demiterea dintr-un organ legislativ, executiv, alt organ administrativ sau judiciar sau din orice serviciu care este finanțat integral sau parțial din bugetele entităților pentru oricine este găsit vinovat de mită electorală. În plus, orice persoană găsită vinovată de această infracțiune nu poate fi angajată în niciun serviciu public timp de cinci ani după ce a fost pedepsită, grațiată sau amnistiată.
Modificările intră în vigoare imediat, cu titlu provizoriu, până când vor fi adoptate oficial de Republica Srpska și de Bosnia „fără modificări și fără condiții preliminară”.