Linkuri accesibilitate

Christine WATSON. Acolo unde femeile sunt regi


Şi în Rai femeile sunt regi, negreşit, căci în Rai toate relele de pe pământ sunt îndreptate...

De unde se anunţa drept un roman exotic – „Nigeria este un loc unde femeile sunt regi”, citim la pagina 8 –, cartea „sofisticată, scrisă pe mai multe planuri” (Kirkus Reviews) a autoarei britanice Christine Watson (n. 1976) Acolo unde femeile sunt regi, Editura Trei, 2017, e înainte de toate un thriller psihologic, cu atât mai credibil, cu cât romanciera a făcut ea însăşi voluntariat în cadrul unei organizaţii umanitare.

Tot universul se învârte în jurul lui Elijah, un băieţel de şapte ani, născut în Anglia din părinţi nigerieni, atât că „tăicuţul lui, Akpan” se prăpădeşte, la scurt timp, într-un accident de maşină, iar maică-sa Deborah îşi pierde minţile, sub influenţa unui episcop exorcist – şi el, de origine nigeriană – care-o convinge că fiul ei e posedat de un vrăjitor rău, drept care începe s-o estorcheze de bani. Ajuns în grija serviciilor de plasament, micuţului i se caută o familie, iar când un cuplu care renunţase deja la speranţa de a mai deveni părinţi face totul ca să-l adopte, vrăjitorul din Elijah se „trezeşte”, şi atunci băieţelul atât de blajin devine periculos: „Vrăjitorul controla totul şi era atât de puternic, încât îl putea face pe Elijah să dea foc bucătăriei (…) putea face ca Elijah să piardă totul, de fiecare dată, din nou.” Doar că Nikki (care a pierdut deja trei sarcini, şi a născut o fetiţă moartă) şi Obi (nigerian şi el) nu renunţă, şi astfel ajung să descopere la ce fel de grozăvii fusese supus micuţul – băi de acid, multiple fracturi ale membrelor, o rană (de la şurubelniţă!!!) la cap, ca să nu mai vorbim de abuzurile psihice & îndoctrinarea religioasă –, şi tot n-au ajuns la capătul încercărilor. De unde totul se anunţa atât de roz, în viziunea mamei sale biologice Deborah: „Există trei locuri unde femeile sunt regi. Unul este în acel moment de după naştere, când generaţii întregi de femei se scurg în trupul uneia singure şi toată lumea se înfioară, iar natura ne aminteşte cine este rege. Al doilea loc este Nigeria, unde – ţii minte – o femeie, o prostituată chiar, era atât de respectată, încât a fost făcută rege. Şi în Rai femeile sunt regi, negreşit, căci în Rai toate relele de pe pământ sunt îndreptate. Nigeria, Naşterea unui copil şi Raiul…”, tot ea îi preface în Iad viaţa băieţelului, ale cărui sechele îl fac în cele din urmă pe Elijah să se arunce pe fereastră.

N-are cum să se încheie cu happy end o carte ca aceasta, dar ce bine ar fi s-o citească – spre luare-aminte – cât mai mulţi părinţi.

2 septembrie ’19

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG