Linkuri accesibilitate

CIA a „extras” în 2017 din Rusia o sursă de informații despre Putin


Vladimir Putin
Vladimir Putin

CIA, Casa Albă și Kremlinul au respins informația drept falsă sau „speculații greșite”. Ziarul „Kommersant” susține că este vorba de Oleg Smolenkov, fost membru al administrației Medvedev și fost angajat al ambasadei ruse la Washington.

Actualizare 12 septembrie 2019:

18.00: Rusia a cerut Statelor Unite, prin Interpol, să confirme unde se află Oleg Smolenkov, fost oficial la Kremlin despre care presa americană afirmă că ar fi spionat în favoarea SUA şi a fost recuperat de americani.
Purtătoarea de cuvânt a ministerului de externe de la Moscova, Maria Zaharova, a declarat joi că Rusia a deschis un dosar penal după dispariţia lui Smolenkov şi a familiei acestuia în iunie 2017, în timpul unei vacanţe în Muntenegru. Ea a adăugat că autorităţile ruse au aflat din presă că Smolenkov, soţia acestuia, Antonina, şi cei trei copii ai lor se află în Statele Unite.

15.00: Un ziar din Muntenegru, „Pobjeda”, relatează că Oleg Smolenkov și famila sa ar fi fost la mare, în localitatea Tivat, pe 14 iunie 2017 de unde ar fi dispărut, cîteva zile mai tîrziu. Fără a cita vreo sursă, ziarul susține că familia Smolenkov ar fi plecat la bordul unui iaht. „Pobjeda” este un cotidian apropiat guvernului de la Pdgorița iar cotdianul a scris că informațiile despre familia Smolenkov ar veni din „surse bine informate”.

---------------------------------------------------------------

10 septembrie 2019

Presa din Statele Unite a relatat că CIA a „extras” în 2017 din Rusia un rus care furniza informații secrete despre președintele Vladimir Putin, inclusiv informații despre presupusul amestec rusesc în alegerile prezidențiale americane din 2016.

„New York Times”, CNN și „The Washington Post” au relatat, la 9 septembrie, că un rus „scos” de CIA din Rusia în 2017 era considerat o sursă prețioasă de informații pentru serviciile americane și, deși nu făcea parte din cercul de apropiați ai lui Putin, avea acces la planuri rusești de securitate și alte informații secrete.

Oficiali ruși nenumiți au declarat ziarului „Kommersant” că relatările din presa americană sunt false, iar o purtătoare de cuvânt CIA a spus la rândul ei pentru CNN că relatările sunt „speculații greșite”. O purtătoare de cuvânt de la Casa Albă a spus și ea că relatarea de la CNN a fost incorectă.

Raportul din 2017 al agențiilor americane de informații privind amestecul Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016
Raportul din 2017 al agențiilor americane de informații privind amestecul Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016

„New York Times” scrisese că persoana respectivă furnizase informații americanilor vreme de decenii, inclusiv unele de profunzime, care i-au făcut pe experții agențiilor de informații americane să conchidă că Putin a fost direct implicat în eforturile de influențare a alegerilor prezidențiale americane în favoarea lui Donald Trump.


Acea concluzie fusese publicată în prima parte a lunii ianuarie 2017, la cam șase săptămâni după câștigarea alegerilor de către Trump.

Comisii din Congres care au examinat campania electorală din 2016 au ajuns la concluzii similare.


Spre sfârșitul anului 2016 și începutul lui 2017 – a scris NYT - CIA a căutat să scoată din Moscova persoana respectivă, dar ea a refuzat din motive de familie. În prima jumătate a lui 2017, și-a dat totuși acordul.

CNN a spus că decizia „extragerii” sursei de informații din Moscova ar fi fost luată de teamă că Trump ar fi putut da informații secrete rușilor, de pildă la o întâlnire din 2017, de la Casa Albă.

Această idee a fost însă dezmințită vehement de o purtătoare de cuvânt de la Casa Albă.

NYT și WP au scris că decizia „extragerii” a fost luată din cauza numărului sporit de relatări pe tema posibilității existenței unei surse de informații la Moscova.

Ziarul „Kommersant” a relatat că presupusul informator ar fi lucrat într-o poziție foarte înaltă în ierarhia de la Kremlin și că a lucrat și la ambasada Rusiei de la Washington. Potrivit „Kommersant”, numele său este Oleg Smolenkov.

Dmitri Peskov,purtător de cuvânt al Kremlinului
Dmitri Peskov,purtător de cuvânt al Kremlinului


Răspunzând astăzi unei întrebări din partea presei, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a confirmat numele presupusului spion, dar a precizat că acesta ar fi fost concediat în urmă cu mai mulți ani.

Potrivit informațiilor publice, o persoană cu numele Oleg Smolenkov a lucrat în administrația prezidențială a lui Dmitri Medvedev, între 2008 și 2012. Același nume se regăsește în organigrama ambasadei Rusiei la Washington, cu poziția de secretar adjunct al ambasadei.

O relatare din publicația online „Daily Storm” din 2017 informa că autoritățile ruse deschiseseră o anchetă în cazul dispariției, în Muntenegru, a întregii familii Smolenkov.

Potrivit ziarului „Kommersant”, această investigație ar fi fost deschisă și închisă de mai multe ori.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG