Președintele Igor Dodon a spus luni că după ce Curtea Constituțională a validat la sfârșitul săptămânii rezultatele alegerilor de la 24 februarie el ar putea convoca noul Parlament pe 25-26 martie și a îndemna partidele politice să dialogheze serios, cu gândul la interesul cetățeanului. În același mesaj, însă, șeful statului a menționat din nou posibilitatea alegerilor anticipate – în cazul că nu se găsește o altă soluție, amiabilă. Corespondenta Europei Libere trece în revistă ultimele evoluții și scenarii post-electorale.
Despre primejdia anticipatelor vorbesc şi democraţii, care însă încearcă totodată să focalizeze atenţia alegătorilor către posibilitatea că dacă blocul ACUM refuză să discute cu ei, este posibil ca să se ajungă la alegeri repetate, iar acestea ar mări probabilitatea instalării unui Guvern pro-Kremlin la Chişinău.
Plahotniuc însuşi avertiza săptămâna trecută Blocul ACUM, prin intermediul unui interviu, că dacă refuză o alianță cu PDM, „va fi direct responsabil dacă se va ajunge la alegeri anticipate și de o eventuală criză în care ar putea intra țara”.
Unii observatori sugerează, pe de altă parte, că ambele invitaţii la negocieri adresate Blocului ACUM, mai întâi de democraţi, iar apoi de socialişti, sunt simple formalităţi, la care cele două forţe politice au recurs pentru a camufla imposibilitatea lor de a ajunge la o înţelegere agreată de Rusia şi pentru a arunca o umbră proastă asupra opoziţiei pro-europene. Potrivit acestor observatori, calculul democraţilor şi socialiştilor ar fi că dacă se ajunge la anticipate, ceea ce se poate întâmpla în condiţiile în care democraţii nu vor putea strânge în jurul lor o alianţă din transfugi sau măcar să voteze cu sprijin de la transfugi un Guvern minoritar, singurul vinovat să fie găsit de alegători în Blocul ACUM, care ar fi dat dovadă de intransigenţă şi incapacitate de a conştientiza primejdia rusească.
Unul dintre politologii care văd situaţia mai nuanţat este Vladislav Kulminski, director executiv al Institutului pentru Iniţiative Strategice de la Chişinău:
„Eu cred că acum se caută nişte justificări pentru a legitima un guvern tehnocrat, tehnic, în afara politicii şi geopoliticii, la care să se alăture vreo 7-8 deputaţi din partea PSRM şi vreo 4-5 deputaţi din partea Blocului ACUM. Eu cred că aceasta este varianta de bază a PD, în pofida unor analize care spun că PD este foarte bine pregătit de anticipate. Eu nu cred că PD la modul serios ia în considerare anticipatele. Şi se pare că această aşa-zisă coaliţie tehnocrată va fi la fel de nelegitimă ca şi actualul Guvern, creat cu 19 mandate şi restul mandatelor au fost achiziţionate prin diferite metode.
Se pare că şi acest Guvern tehnocrat va fi creat după aceeaşi formulă şi este foarte important să se creeze anumite justificări în spaţiul public că alte opţiuni pur şi simplu nu erau – ba ACUM era prea intransingent, ba nu au vrut alianţă cu PD, ba au respins oferte destul de bune… Deci, se dă vina pe alţii, adică pe Blocul ACUM. ”
Jurnalistul Vitalie Călugăreanu sugera recent într-o analiză că orice alianţă, fie cu democraţii, fie cu socialiştii, ar fi sinucigaşă pentru blocul ACUM.
„Oamenii aceştia din blocul ACUM au construit această forţă politică pe baza protestelor anti-oligarhice. Să vii acum şi să zici că noi facem alianţă cu PD ca să nu admitem tancurile ruseşti, care oricum nu vin în R. Moldova, mie mi se pare o chestie aberantă, nu cred că este un argument solid pentru oamenii care ştiu să facă o minimă analiză politică în ţara aceasta. Orice alianţă fie cu socialiştii, fie cu Partidul Democrat ar însemna sfârşitul politic al blocului ACUM şi sugrumarea ultimei speranţe a segmentului de electoral cu viziuni pro-europene.
Dacă s-ar întâmpla așa ceva, m-ar speria, pentru că oamenii nu ar mai avea nicio speranţă că în ţara asta se poate trăi altfel decât vrea un oligarh sau altfel decât se dictează de la Moscova. Eu, însă, cred că a venit timpul ca în R. Moldova să înceapă să existe şi să reziste partidele care promovează o politică decentă. Dacă liderul politic a spus că nu participă într-o alianţă cu un partid oligarhic sau pro-rus, atunci îşi ţine promisiunile în faţa cetăţenilor.”