Linkuri accesibilitate

Cine sunt oamenii din spatele procesului electoral?


Într-o secţie de votare la Bălţi. 20 mai 2018
Într-o secţie de votare la Bălţi. 20 mai 2018

Funcționarii implicați în alegeri spun că fac această muncă nu din cauza remunerației, ci mai degrabă din activism civic.

Angajații Centrului de instruire în domeniul electoral se află în aceste zile în teritoriu pentru a informa membrii birourilor electorale despre specificul scrutinului din 24 februarie, când pentru prima dată alegătorii vor vota în baza sistemului mixt. La alegerile prezidențiale din 2016, în organizarea alegerilor au fost implicați peste 20 de mii de oameni, membri ai secțiilor de votare. Cine sunt cei care activează în secții în ziua alegerilor și cum sunt selectați?

Cine sunt oamenii din spatele procesului electoral?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:01 0:00
Link direct


În ultimii 20 de ani, Victor Ețcu, din Horodiște, raionul Călărași, a participat la organizarea tuturor scrutinelor electorale. Datorită experienței sale, la prezidențialele din 2016 a fost desemnat președinte al biroului de votare din sat. Și în anul curent și-a anunțat disponibilitatea să participe la activitățile secției de votare. Chiar astăzi Victor Ețcu urma să participe la o ședință convocată pentru alegerea președintelui și a secretarului secției. După care cei doi funcționari în următoarele zile vor participa și la un curs de instruire organizat la Călărași.

Majoritatea celor implicați în proces sunt angajați ai primăriei sau ai școlii din localitate. Victor Ețcu a aflat cum e bucătăria electorală încă pe timpul când era angajat la Căminul Cultural din Horodiște, care astăzi nu mai există.

„E răspundere mare, dar ne-am isprăvit la nivel. Eu sunt implicat de azi până pe 25 (februarie - n.r.) dimineață. Cred că va fi o instruire ceva, pentru că nu mă pot pricepe cum e cu aceste patru buletine, ce va fi și cum va fi. Lumea e dezorientată cu totul. Cu care am mai stat de vorbă nici nu vor să audă. Unii spun că nu vor veni la alegeri. Îndeobște, sunt puțini oameni. La prezidențialele din 2016, din aproape 2200 de alegători au fost peste 900 de oameni. Mulți sunt plecați. Care mai sunt, bătrânii, nu au interes.”

În localitățile rurale, primarii, în atribuția cărora intră organizarea scrutinului electoral, se străduie să țină legătura cu angajații care au fost instruiți măcar o dată cum să pregătească alegerile. Și asta pentru că este foarte complicat să găsești săteni care cunosc fluent rusa sau română, știu să lucreze la computer și au o minimă pregătire logistică, spune primara din satul Selemet, Cimișlia, Tatiana Badan.

Potrivit Codului Electoral, și partidele politice pot înainta candidaturi pentru suplinirea funcției de membru al birourilor electorale. Tatiana Badan constată cu regret că formațiunile politice nu-și iau în serios această sarcină și în unele cazuri deleagă persoane care nici măcar nu știu să citească.

Tatiana Badan
Tatiana Badan

„Noi ne-am confruntat cu această problemă. Propun persoane care nu sunt pregătite. Unii, vă spun, nici nu știu să citească, alții nu cunosc calculatorul, nici localitatea. Dacă cineva nu lucrează bine din biroul electoral, vă dați seama, oamenii stau până dimineața, nu le ies buletinele, e un calvar! Cineva mi-a spus că nici nu vrea să participe din partea administrației publice locale pentru că sunt persoane care nu se implică și cade toată povara asta de responsabilitate pe umerii la doi-trei.”

Deschis în 2011, Centrul de instruire în domeniul electoral este responsabil de pregătirea membrilor birourilor electorale și secțiilor de vot. Directoarea adjunctă a Centrului, Angela Caraman, a mers astăzi la Telenești pentru a explica angajaților care este specificul scrutinului din 24 februarie, când pentru prima dată alegătorii din Republica Moldova vor vota în baza sistemului mixt.

La instruirea de astăzi, spune Angela Caraman, 30 la sută dintre participanți au fost oameni neimplicați până acum în procesul electoral:

Sunt mai multe procese verbale, sunt mai multe buletine de vot pe care ei le numără...

„Cei care au mai participat, sesizează momentul că, de fapt, ca procedură procesul nu este nou. Doar sunt mai multe procese verbale, sunt mai multe buletine de vot pe care ei le numără. Nu e atât de diferit, doar că se adaugă de lucru. Când discutăm despre acest sistem electoral, noi facem o asemănare cu alegerile locale: consilierii îi alegem pe sistemul proporțional, dar primarii după cel majoritar. Similitudini sunt, ca procedură.”

Pentru munca lor de organizare a scrutinului electoral, membrii birourilor și secțiilor de votare sunt remunerați cu câteva sute de lei, mult prea puțin în comparație cu efortul și responsabilitatea pe care o au. Victor Ețcu, funcționarul electoral din Horodiște, spune că oamenii nu fac această muncă din interes financiar, ci mai degrabă din activism civic. „Cineva oricum trebuie să se implice”, mi-a răspuns Victor când l-am întrebat ce-l motivează să facă această muncă aproape voluntară.

XS
SM
MD
LG