Linkuri accesibilitate

Cît de larg trebuie să fie consensul larg, și cum se măsoară el


A.Candu: un consens parlamentar pentru schimbarea sistemului electoral e suficient.

Spicherul democrat Andrian Candu a dat din nou asigurări azi că înainte de adoptarea sistemului mixt guvernarea de la Chişinău va lua în considerare recomandările Comisiei de la Veneţia, mai puţin cea privind asigurarea unui consens larg în societate. „În Republica Moldova numai consens larg nu poţi să găseşti pe subiectele care sunt”, a declarat Candu după şedinţa săptămânală a PD. Despre cât de necesar este consensul larg, cum se măsoară el şi pe cât de posibil e s-a discutat astăzi şi la o dezbatere organizată de agenţia de presă IPN. Relatează Alla Ceapai:

Spicherul Andrian Candu a vizat din nou principala rezervă formulata de Comisiei de la Veneția, cea care spune că schimbarea sistemului de vot nu se bucură de larg consens. Fruntașul democrat a sugerat că un consens parlamentar ar fi suficient:

„Vrem să aveam dezbateri publice la care să găsim soluţii la subiectele invocate de Comisia de la Veneţia şi asta am făcut săptămâna trecută şi o facem și săptămâna aceasta. Să facem în aşa fel încât să avem o legislaţie foarte bună şi un consens cât mai larg sau o majoritate cât mai largă în parlament atunci când vom vota în lectura a doua.”

O nouă rundă de dezbateri publice, a doua la număr, organizată de Parlament este anunţată pentru miercuri. Câteva partide din opoziţie, dar şi ong-urile care au criticat în cadrul unor acțiuni de protest tentativa de schimbare a sistemului electoral, au refuzat să participe la aceste dezbateri.

Reprezentanți i acestor entități au participat însă la o dezbatere organizată marți de agenţia de presă IPN care şi-a propus să evalueze șansele de a se obține consensul larg recomandat de Comisia de la Veneția. La această discuţie au lipsit principalii promotori ai reformei, socialiştii şi democraţii.

A fost prezent însă deputatul Valeriu Ghileţchi din grupul popular european care a votat în prima lectură proiectul sistemului mixt:

„Consensul până la urmă va fi realizat prin votul în parlament, dar consider important să fie discutat acest subiect şi cu partidele de opoziţie extraparlamentare, pentru că sunt partide care, vedem în sondaje, au pondere importantă.”

Într-o luare de atitudine, Vladimir Bolea, reprezentantul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) a reiterat motivul refuzului formaţiunii de a participa la discuţiile iniţiate de guvernare:

„Noi nu vrem să facem parte din acest circ cu denumirea de discuţii cu opoziţia. În momentul în care noi ne-am implica în acest pseudo-dialog nu am face altceva decât am legitima nişte acţiuni total nedemocratice.”

Valeriu Munteanu, vicepreședintele PL, formaţiune retrasă în opoziţie care a criticat de la bun început intenţia foştilor colegilor de alianţă de a schimba sistemul de vot, a pus la îndoială legitimitatea consensului parlamentar asupra căruia insistă promotorii reformei:

„Numeric există 74 de deputaţi care au votat în prima lectură iniţiativa, dar la modul practic există doar cei 19 deputaţi PD care au fost aleşi pe listele PD, restul au ajuns conjunctural în această ecuaţie.”

Analistul Victor Juc a menţionat că întrunirea unui consens politic şi social cât mai larg e singura recomandare interpretabilă din lista celor înaintate de Comisia de la Veneţia. Şi e firesc, spune analistul, ca această recomandare să fie privită diferit de promotorii şi oponenţii reformei sistemului electoral. După părerea sa, obținerea unui consens este practic imposibilă în condiţiile societăţii moldoveneşti profund divizate.

Analistul Igor Boţan, care contesta oportunitatea reformei inițiate de partidul de la guvernare în tandem cu socialiștii, este de părere că un larg consens este totuși posibil, dacă va fi axat pe concluzia Comisiei de la Veneţia, care a dedus că o „asemenea schimbare fundamentală nu este recomandabilă la momentul actual”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG